Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF-S 24mm f/2.8 STM

27.4.2017, Milan Šurkala, recenze
Canon nabízí pro své APS-C zrcadlovky také tenký pancake s 24mm ohniskovou vzdáleností, což dává po přepočtu 38 milimetrů. Tento objektiv potěší i nízkou cenou, ale jaké budou optické kvality? To vyzkoušíme v naší recenzi.
Pancake objektiv Canon EF-S 24mm f/2.8 STM je opravdu velmi příjemným společníkem. Je velmi malý a po montáži na zrcadlovku se rozměry fotoaparátu takřka vůbec nezvětší. Vybaven je ostřícím motorkem STM, se kterým nabídne relativně tiché i rychlé ostření. Nečekejte nějaké nadprůměrné schopnosti makra, pro to nebyl objektiv konstruován. Bokeh je při snímání na menší vzdálenosti poměrně jemný a líbivý, při ostření na větší vzdálenost ale poněkud znervózňuje.


Canon EF-S 24mm F2.8 STM ocenění TREFA

Ocenění TREFA získává Canon EF-S 24mm f/2.8 STM
za dobrou kvalitu obrazu a výborný poměr ceny a výkonu. Logo ocenění je ke stažení zde


Optické vady se objektivu takřka vyhýbají. V RAWu se sice vyskytuje výrazná vinětace při plně otevřené cloně, to se ale dá snadno potlačit. Zkreslení není problém, chromatická aberace je mírná a softwarově snadno potlačitelná. Pokud fotíte do JPEGu, čekejte spíše průměrnou ostrost, neboť zpracování obrazu v zrcadlovce Canon EOS 80D se rozhodně nesnaží z obrazu vytřískat maximum. Teprve v RAWu uvidíte, že ostrost objektivu je uprostřed vskutku velmi dobrá a rohy na tom nejsou o mnoho hůře. Chválím také nadprůměrné výkony v protisvětle.

Celkové hodnocení objektivu tak bude určitě pozitivní. Nabízí vyvážený mix dobrých vlastností, nikde nemá výraznější slabinu. Snad mu jen chybí nějaký výraznější "charakter". Ve výsledku si tak zaslouží naše ocenění Trefa, čemuž dopomohla i velmi příznivá cena.


Objektiv je vhodný pro:


1. Běžné univerzální focení jedním "ohniskem".


Plusy


+ Miniaturní rozměry
+ Solidní optické vlastnosti
(dobrá kresba, protisvětlo)
+ Příznivá cena



Minusy


- Vinětace v RAWu

 
Za zapůjčení objektivu Canon EF-S 24mm f/2.8 STM děkujeme Canonu.
 

Cena v době testování: 4500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.