Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM

27.1.2015, Milan Šurkala, recenze
Další objektiv, který otestujeme v našich pravidelných recenzích, bude telezoom pro APS-C zrcadlovky Canon, nový model EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM. Tento objektiv je vybaven krokovým ostřícím motorkem STM vhodným pro video.
Dnešním testem prošel základní telezoom pro APS-C zrcadlovky Canon, model EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, tedy už novější varianta s krokovým ostřícím motorkem. Ten rozhodně potěší. Zajišťuje tiché zaostřování, které je navíc opravdu velmi rychlé a výborně použitelné je i u videosekvencí. Tam potěší i solidní stabilizací obrazu. Ta u statických snímků nabídne lehce přes 3 EV účinku, ale pokud se budete snažit ještě trochu více, vytřískáte z ní ještě jedno EV navíc. Zoomovací kroužek má krásně hladký chod pro natáčení videa, podobně to platí i pro ostřící kroužek. Zamrzí jen plastový bajonet.


Canon EF-S 55-250mm IS STM hodnocení


Objektiv dává docela pěknou kresbu. Ta není řezavě ostrá, ale je u většiny ohniskových vzdáleností dostatečně detailní a případně trpí jen na lehkou rohovou neostrost v malé ploše. Zkreslení patří k těm trochu mírnějším, problémem je ale opravdu hodně výrazná vinětace (tmavé rohy). Ta je na snímcích (zejména obou ohniskových extrémech) opravdu dost vidět. Chromatická aberace rovněž trápí oba konce ohniskového rozsahu, není ale nějak přehnaně dramatická a dá se v editoru ve většině případů plně potlačit. Ani v protisvětle nemá objektiv moc problém, občas se vyskytuje malý odlesk, který jde ale vcelku snadno někam uklidit, případně u některých scén zaretušovat.

Celkově tak mohu Canon za tento objektiv pochválit s výjimkou té opravdu hodně výrazné vinětace. Mezi telezoomy patří rozhodně k nadprůměru.


Objektiv je vhodný pro:


1. Méně náročné snímky zvířat za dobrého světla
2. Detaily velkých objektů
3. Natáčení videa


Plusy


+ Vynikající pro video (hladký zoom, dobrá stabilizace a výborný autofokus)
+ Rychlý a tichý autofokus

+ Přijatelné optické výkony
+ Slušné výsledky v protisvětle
+ Solidní optická stabilizace


Minusy


- Velmi výrazná vinětace
- Plastový bajonet
- Chromatická aberace (na nejkratší a nejdelších ohniskových vzdálenostech)

 
Za zapůjčení objektivu Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM děkujeme Canonu.
 

Cena v době testování: cca 9 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte objektiv Canon EF-S 55-250mm IS STM?
V anketě šlo hlasovat od 27.1.2015 do 20.1.2016. Počet hlasujících: 4
Výborný75 %
Průměrný25 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.