Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 1100D: vstup do světa DSLR

26.5.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na nejlevnější zrcadlovku Canonu, model EOS 1100D. Vyzkoušeli jsme ho se setovým objektivem 18-55mm s optickou stabilizací v jeho druhé generaci. Jak si povede v testu? Je nový EOS 1100D výrazným vylepšením proti předchůdci?

Videosekvence


Oproti předchůdci dostal Canon EOS 1100D do vínku i videosekvence. Ty lze natáčet v HD rozlišení 1280×720 pixelů při 25 nebo 30 snímcích za sekundu. Expozici jako takovou nastavovat nemůžete, lze však v průběhu natáčení upravovat korekci expozice, případně expozici blokovat tlačítkem AF/AE LOCK (s ikonkou hvězdičky).



Ostření je možné provést namáčknutím spouště před natáčením videosekvencí, poté už automaticky ostřit nelze, jedinou možností je manuální ostření. Kvalita obrazu je slušná, přicloňování plynulé, smear efekt neexistuje. Zvuk je pouze mono.
  • 1280×720 / 25 fps - cca 3700 kB/s

Jak je již u Canonu zvykem, videosekvence zabírají skutečně mnoho místa, za sekundu spotřebujete téměř 4 MB. I proto je nutností rychlá paměťová karta. Úroveň videa můžete posoudit na přiložené 31sekundové videosekvenci (113 MB).


Stabilizace


U zrcadlovek Canon je stabilizace řešena v objektivu. Ke Canonu EOS 1100D si můžete koupit jak verzi se stabilizací, tak i bez ní. My jsme měli stabilizovanou variantu. Test proběhl při přepočteném ohnisku 88 mm na vzdálenost zhruba dvou metrů s expozičním časem 1/8 sekundy.


bez stabilizace



se stabilizací



se stativem


Jak je velmi dobře vidět, optická stabilizace je v těchto podmínkách velmi účinná. Ostrost mi přijde snad ještě lepší než ze stativu, což je poněkud zvláštní. Je možné, že jsem stabilizaci při stativovém focení nevypnul, což může způsobovat neostrost.


Fotografování portrétů, blesk


Se základním setovým objektivem 18-55mm F3,5-5,6 není focení portrétů úplně nejlepší. Přeci jen by se na těch delších ohniscích hodila trochu lepší světelnost pro snížení hloubky ostrosti. V Live View je k dispozici rozumná detekce tváří, ale vzhledem k velmi pomalému ostření při živém náhledu je v podstatě úplně zbytečná.


expoziční čas 1/250 s, clona F10, citlivost ISO 200, ohnisko 55 (88) mm, klikněte pro zvětšení


Díky vyšší cloně je prokreslenost tváře dobrá, k ostrosti nemám větší výhrady. Pro lepší výsledky co se týče hloubky ostrosti by bylo samozřejmě lepší odclonit nebo použít např. nějakou pevnou padesátku. Nechybí ani RAW snímek, se kterým si můžete pohrát.


blesk -2 EV (ISO 100)



blesk +0 EV (ISO 100)

blesk +2 EV (ISO 100)

blesk -2 EV (ISO 800)

blesk +0 EV (ISO 800)

blesk +2 EV (ISO 800)

Výkon blesku je spíše nižší. Nabízí slow synchro na první i druhou lamelu, poměrové i průměrové E-TTL II měření, korekci expozice. Podporovány jsou i externí blesky. Volení síly blesku je slušné, nemá tendenci přepalovat při expozici na krátkou vzdálenost.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.