Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 1100D: vstup do světa DSLR

26.5.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na nejlevnější zrcadlovku Canonu, model EOS 1100D. Vyzkoušeli jsme ho se setovým objektivem 18-55mm s optickou stabilizací v jeho druhé generaci. Jak si povede v testu? Je nový EOS 1100D výrazným vylepšením proti předchůdci?

Příslušenství


Fotoaparát najdete s objektivem ve velké šedočervené krabici.



Vevnitř je fotoaparát s objektivem, Li-Ion akumulátor, nabíječka s kabelem, krytky těla i objektivu, ořezané verze manuálu, CD-ROM se softwarem a USB kabel.




Výdrž baterie


O napájení se stará Li-Ion akumulátor LP-E10 s vyšším napětím 7,4V a poměrně nízkou kapacitou 860 mAh. Canon přesto tvrdí, že vydrží na pořízení 700 snímků. Jak je u Canonu obvyklé, i toto optimistické číslo je ve skutečnosti docela pesimistické. Přes 700 snímků se dostanete bez větších problémů, dokonce jsem se dostal přes tisícovku. V průběhu testu jsem baterii nabíjel dvakrát, poprvé vydržela 1040 snímků, podruhé 750. Velmi dobrý výsledek. Pochválit lze také rychlé nabíjení za cca 2 hodiny.


Dodaný software


Na dodaném CD najdete hned několik programů. Jako první je zde k dispozici EOS Utility, který slouží např. k nahrávání snímků do počítače, ale také k dálkovému ovládání fotoaparátu přes počítač.



Na následujícím snímku vidíte dálkové ovládání fotoaparátu, kdy můžete snadno nastavovat většinu voleb.



Toto je snímání přes Live View v programu EOS Utility, takže i se základní zrcadlovkou EOS 1100D máte v tomhle docela bohaté možnosti.



Vedle nepříliš zajímavé aplikace ZoomBrowser EX dodává Canon i mnohem lepší Digital Photo Professional (DPP).



V něm vidíte náhledy nahraných snímků, především zde ale můžete upravovat RAW snímky.



Vedle základních nastavení jako kontrast, ostrost, záchrana přepalů, vyvážení bílé a dalších je zde nastavení barev v každém barevném kanálu zvlášť, redukce šumu (jasová i barevná) a především korekce vad objektivu jako je aberace, vinětace nebo zkreslení.


Zobrazení displeje a menu


Pokud budete fotit přes hledáček, LCD displej zůstává zapnutý jako informační displej, případně může být úplně vypnutý. Stiskem tlačítka Q lze aktivovat možnost nastavení jednotlivých hodnot. Šipkami se pohybujete mezi nastaveními, otočným voličem pak můžete vybírat jednotlivé volby (případně stisknout tlačítko SET, aktivovat menu jednoho daného nastavení a šipkami nebo kolečkem vybrat volbu). Rychlost nastavování je velmi slušná.


Toto je menu pro výběr ostřícího bodu, pokud jsou vysvícené všechny, je výběr automatický. Napravo je menu v plně automatickém režimu, kdy lze nastavit jen sekvenční snímání a samospoušť.


Menu je děleno do několika záložek. Zde vidíte červené fotografické záložky. Napravo je pak C.Fn menu dalších nastavení.


Nyní se dostáváme k zobrazení menu v Live View. Nalevo v sloupci jsou některá nastavení, pro jejich úpravu opět slouží tlačítko Q. Šipkami nahoru/dolů se pohybujete mezi nastaveními, šipkami vpravo/vlevo nebo otočným voličem pak nastavujete jednotlivé volby. Vpravo je celoplošné zobrazení vyfoceného snímku.


Dále je možné si zobrazit menší náhled s plnými expozičními informacemi i jasovým histogramem. Můžete si nechat zobrazit i barevný histogram.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.