Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 1100D: vstup do světa DSLR

26.5.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na nejlevnější zrcadlovku Canonu, model EOS 1100D. Vyzkoušeli jsme ho se setovým objektivem 18-55mm s optickou stabilizací v jeho druhé generaci. Jak si povede v testu? Je nový EOS 1100D výrazným vylepšením proti předchůdci?
Jak tedy nová nejlevnější zrcadlovka Canonu dopadla? Při prvním pohledu mnohým neujde značná "plastovost" těla, přesto je zpracování docela dobré. Zamrzí však, že cenové úspory jsou vidět skoro všude. Grip je plastový, žádný pogumovaný povrch se nekoná. LCD displej by také mohl být kapánek lepší, pozorovací úhly jsou sice velmi slušné, ale pozorovatelnost na slunci je horší. Hledáček je malý a na manuální ostření je lepší použít Live View a zvětšení náhledu. Jednoduchost ovládání je však dobrá, pro začátečníky je celá zrcadlovka snadno srozumitelná a dobře ovladatelná. Snad jen expoziční bracketing mohl být trochu přístupnější.

Základní set obsahuje 18-55mm objektiv buď bez stabilizace, nebo s ní. My měli stabilizovanou verzi. Té se více věnujeme v samostatné recenzi, ve zkratce ale můžeme říci, že jde o rozumný objektiv s některými pozitivy, ale i negativy. Rychlost fázového ostření je s tímto objektivem velmi dobrá, oproti předchůdci byl výrazně zlepšeno i ostření v Live View, které je i přesto záležitostí zhruba na dvě sekundy. 18-55mm objektiv je docela dobrý na běžné "makro". Možnosti nastavení expozice jsou typické, potěší korekce expozice až do +/- 5 EV. Měření expozice jako takové pro Canon typicky lehce přepaluje a spoušť nezamyká expozici, pokud má zároveň zamykat i ostření.



Oproti původnímu modelu EOS 1000D přibyly do výbavy docela slušné HD videosekvence bez možnosti průběžného ostření. Interní blesk velmi dobře volí svou sílu (nepřepaluje blízké objekty), na větší vzdálenosti je ale poněkud slabší. Opravdu hodně mě potěšila výdrž na baterie. Udávaných 700 snímků na jedno nabití překonáte docela snadno, během testu jsem se dostal i přes tisícovku.

Co se týče kvality obrazu, zde už nadšením příliš hýřit nebudu. Zatímco konkurence posunula své low-end modely strmě vzhůru minimálně na úroveň "loňských" modelů vyššího low-endu, Canon vylepšil svůj model jen v "mezích zákona". 12MPx CMOS čip samozřejmě umožňuje dosahovat na nízkých citlivostech velmi kvalitních výsledků, to je bez debat, ale při vyšších ISO citlivostech mu dochází dech. Čip je pravděpodobně na základě nějakého staršího senzoru z bývalých zrcadlovek Canonu a nutno říci, že při citlivosti ISO 800 už začíná být šum lehce patrný a pro běžné použití bych za strop považoval ISO 1600. To je dnes na APS-C zrcadlovku už trochu méně, než by bylo zdrávo.

Situaci zhoršuje také trochu silnější odšumování. Samozřejmě ani zdaleka nedosahuje takové síly jako u kompaktů, ale na zrcadlovku je ztráta detailů daná odšumováním přeci jen trochu velká, a to i na nízké citlivosti. Vyvážení bílé bylo průměrné, možnosti nastavení ostrosti a podobných variant je však bohaté a líbila se mi možnost uložit si až tři obrazové styly. Hodně mě zklamal miniaturní, až téměř neexistující RAW buffer. RAW+JPEG je konečnou hned po prvním snímku (nastane prodleva, než se data zapíšou na kartu), RAWy se vejdou do bufferu dva až tři.

Ve výsledku Canon EOS 1100D sice neurazí, ale ani nenadchne. Proti původnímu modelu EOS 1000D jde o příjemnou změnu k lepšímu, smůlou pro Canon je však to, že konkurence posunula své low-end modely přeci jen na trochu vyšší úroveň. V případě volby modelu EOS 1100D bych určitě doporučil trochu dražší verzi se stabilizovaným objektivem.


Obrovská výdrž na baterie
Plastovost těla, plastový grip bez pogumování
Dobrá ovladatelnost a srozumitelnost ovládání
Šum na vyšších citlivostech, poněkud silné odšumování
Nízká hmotnost
Velmi malý RAW buffer
Slušný software včetně dálkového ovládání z PC
Expoziční automatika lehce přepaluje
Dobrá rychlost při focení do JPEGu
Malý hledáček
Cena v době testování: 12 500 Kč s DPH
 

Za zapůjčení fotoaparátu Canon EOS 1100D děkujeme Canonu.

Fotoaparát Canon EOS 1100D a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.