Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 1300D: starý známý

15.3.2017, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V low-endové třídě zrcadlovek od Canonu je nejlevnějším novým modelem EOS 1300D s 18MPx APS-C senzorem. Fotoaparát má nově např. bezdrátové připojení pomocí Wi-Fi. Jak dobře bude tato zrcadlovka ale fotit?
Levné zrcadlovky Canonu mají dlouhou tradici, která pokračuje modelem EOS 1300D. Ten je ale v podstatě jen mírným vylepšením předchozí verze EOS 1200D. Má zde několik nových režimů pro laické uživatele, pochválit lze navýšení rozlišení displeje a přibylo i bezdrátové připojení Wi-Fi a NFC. To funguje bezproblémově, snad jedinou pihou na kráse je to, že neumožňuje přidání GPS souřadnic a jste nuceni ke koupi drahého GPS modulu (případně to obejděte tím, že GPS souřadnice z telefonu přidáte snímkům pomocí jiné aplikace).

EOS 1300D jinak nepřinese žádné výraznější překvapení. Je to levná zrcadlovka, která míří spíše na laické uživatele a je tomu přizpůsobeno i ovládání. Tlačítek je tu tak akorát, vše je přehledné a snadno ovladatelné. Zrcadlovka si na nic nehraje a do své třídy patří už od pohledu, to však neznamená, že by taková byla i zpracováním. Naopak, působí relativně bytelně a odolně. Z hlediska toho, jak se s fotoaparátem pracuje, bych určitě chválil. Poměrně jednoduché, většinou intuitivní a pro cílovou skupinu snadno stravitelné ovládání.

To, že jde o nejlevnější model, dokládá i volba staršího setového objektivu EF-S 18-55mm IS II. Ten má ještě vysouvající se a rotující přední člen při zaostřování, při němž navíc vydává opravdu dost hluku, takže na video s tímto objektivem raději zapomeňte (ne, že by to nešlo). Ono ani s jinými objektivy to není žádná sláva, neboť je zde letitý 18MPx APS-C CMOS senzor, takže ostření v live view se počítá na jednotky sekund. Je nutné si jej vynucovat namáčknutím, komplikovaná je i konfigurace nastavení a nepříjemné skákání clony při autofokusu. Pokud si ale video ošéfujete jak při expozici, tak při ostření manuálně, dokáže natočit pěkné videosnímky.


Canon EOS 1300D hodnocení


Jak již bylo řečeno, máme zde už dosti starý 18MPx APS-C senzor. Ten byl rozumně dobrý v době uvedení, ale po tolika letech už na dnešní nároky opravdu nestačí. V dnešní době zklame vyšší šum a značně omezený dynamický rozsah. Ani zpracování obrazu není nejlepší a méně výrazné plochy jsou dost rozmyté. Slušná je výdrž baterie, kterou budete nabíjet skutečně jen málokdy.

Autofokus nepotěší citlivostí za slabšího světla a malým počtem ostřících bodů, nicméně je rychlý a automatika výběru AF bodů funguje dobře. Bohužel zde není možnost jej doladit (AF micro adjustment), což je typická nectnost levných zrcadlovek nejen u Canonu, přičemž toto je funkce, kterou musí mít zrcadlovky už z principu. Tohle nemá být funkce navíc, ale naprosto základní funkce zrcadlovek. Některé zrcadlovky EOS 1300D tak mohou ostřit přesně, některé nikoli. V našem případě byl problémem maximální zoom, kdy přesnost zaostření závisela na naklopení přístroje a měl jsem pocit, že i na okolní teplotě (v mrazu ostřil lépe).

EOS 1300D je fotoaparát, ze kterého dokážete dostat pěkné snímky, je jednoduchý na ovládání a svižný. V zásadě příjemný a spolehlivý společník. Jeho problémem je ale to, že trpí výrazným nedostatkem inovací. Je to fotoaparát, který se s výjimkou Wi-Fi zasekl někde v roce 2010, což je už hodně dávno. V konkurenci jiných zrcadlovek, CSC fotoaparátů a velmi slušných profi kompaktů působí jak z trochu jiného světa Je sice levnější než konkurenční low-endové zrcadlovky, ale ta technologická propast mezi nimi už začíná být dost velká. Je to škoda, protože už ve vyšším low-endu začal Canon více šlapat do pedálů a rozdíl o to více vynikne. Chtělo by to jít s cenou ještě níže a nástupce skutečně zasadit do dnešní doby.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Začátečníky, kteří vyžadují jednoduchou zrcadlovku


Plusy


+ Snadné, svižné a intuitivní ovládání
+ Rozumná výdrž baterie


Minusy


- Zastaralý senzor (vyšší šum, nízký dynamický rozsah)
- Historický režim videa
(problematický AF, maximálně 1080p30)
- Absence AF microadjustmentu
(doladění AF)
- Malý RAW buffer
- Malý hledáček

 
Za zapůjčení fotoaparátu Canon EOS 1300D děkujeme Canonu.
 

Cena v době testování: cca 12 500 Kč s DPH (včetně objektivu 18-55mm IS II)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.