Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 40D: neúnavný dříč

17.12.2007, Jan Čerbák, recenze: specifikace produktu
Poloprofi zrcadlovka Canon EOS 40D byla uvedena na trh 20. září 2007. S rozlišením 10,1 Mpix., sériovým snímáním 6,5 snímků/s a inovovaným AF systémem je 40D ideálním tvůrčím nástrojem pro náročné amatéry, využijí ji ale i profi fotografové jako záložní tělo.


(pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/60 sekundy, clonové číslo F4, citlivost ISO 320


Na portrétu se zdobeným stromkem je dobře vidět jemný a plynulý bokeh profesionálního objektivu Canon EF 17-40 mm F4,0 L USM. Mimo to si automatika fotoaparátu dobře poradila s odraženým světlem z externího blesku a vhodně jej nakombinovala s přirozeným osvětlením z okolí.


(pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/50 sekundy, clonové číslo F2, citlivost ISO 640, objektiv EF 50mm F1,8

Na fotografii lamp v dešti jsem byl nucen použít světelnější objektiv Canon EF 50 mm F1,8. Všechny ostatní fotografie byly již exponovány dodaným sklem EF 17-40 mm. Podobných fotografií se s EOSem 40D nemusí fotograf bát, díky odolnosti vůči vodě. Odolnost se bohužel týká jen dvířek ke slotu CF karty a akumulátoru. Prudší déšť by fotoaparátu asi dvakrát neprospěl.


(pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/30 sekundy, clonové číslo F22, citlivost ISO 100

Fotografie paneláků v kontrastním světle je jediná ze všech, které jsme nafotili, při které selhalo měření expozice. Na straně světlého paneláku otočené proti slunci jsou v nejjasnějších oblastech místa bez kresby s přepálenou bílou. Automatika selhala asi proto, že postižená část tvoří jen zlomek plochy z fotografované scény. V podobných situacích doporučujeme nastavení korekce expozice -1/3 − -2/3 EV, nebo exponovat s bodovým měřením tzv. na světla.
 

(pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/30 sekundy, clonové číslo F22, citlivost ISO 100

Zde je již situace zcela jiná. Exponovaná scéna s vysokými jasovými rozdíly představovala pro měření fotoaparátu úspěšně složenou zkoušku. Dokonce i na kontrastní linii mezi domem na pravé straně a jasnou oblohou je jen minimální chromatická vada, která nezabírá více než 1 řadu pixelů.


(pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/125 sekundy, clonové číslo F13, citlivost ISO 100

Fotografie divadla byly exponovány z jednoho místa při různých nastavených ohniskových vzdálenostech. Snímek exponovaný širokým ohniskem 17 mm je zobrazena výše; fotografie pořízená při ohnisku 40 mm je níže. Obě fotografie poskytují reálnou představu o přiblížení s objektivem EF 17−40 mm F4,0 L USM.


(pro zvětšení klikněte) expoziční čas 1/100 sekundy, clonové číslo F13, citlivost ISO 100