Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 40D: neúnavný dříč

17.12.2007, Jan Čerbák, recenze: specifikace produktu
Poloprofi zrcadlovka Canon EOS 40D byla uvedena na trh 20. září 2007. S rozlišením 10,1 Mpix., sériovým snímáním 6,5 snímků/s a inovovaným AF systémem je 40D ideálním tvůrčím nástrojem pro náročné amatéry, využijí ji ale i profi fotografové jako záložní tělo.
Canon EOS 40D zvolil při nástupu na trh DSLR velmi agresivní taktiku. Prodejní cena těla se pohybuje těsně nad hranicí 30 tis. korun; za cca 40 tis. lze koupit 40D v setu s výborným EF-S 17-85 mm F4-5,6 IS USM se stabilizací. Přitom se v žádném případě nejedná o kompromisní přístroj, ale o bytelnou semiprofi DSLR se závěrkou testovanou na 100.000 cyklů, odolnosti vůči povětrnostním vlivům a nadstandardní funkční výbavou.



Jako nejvýraznější klad fotoaparátu byl chtěl zdůraznit, vedle nekompromisní kvality obrazu, možnost všech uživatelských nastavení, kterými si fotoaparát upravíte tak, aby odpovídal přesně vašim představám. Je však otázkou, proč se Canon ještě neodhodlal k programovacímu tlačítku přímého tisku, které má každý IXUS (pozn.: kompakty Canon), ale DSLR žádná. Naopak dobrou zprávou pro všechny koupěchtivé jsou nové zvýhodněné sety fotoaparátu a rovněž akce Canon Cashback (výrobce vrátí část peněz zákazníkům), která potrvá do konce roku.
  
 

Plusy

 
+ Bytelné tělo odolné vůči vlhkosti
+ Široké možnosti uživatelského přizpůsobení
+ Nízký šum a celková kvalita obrazu
+ Výdrž baterie 800 snímků 50% využití blesku
+ Cena
 
 

Minusy

 
- Nenabízí plnohodnotnou odolnost vůči vodě
- Nelze upravit rozsah pro ISO Auto
- Rozlišení LCD 230 tis. pixelů
- Tlačítko přímého tisku není programovatelné
- Nemá reálný histogram
 
 
Cena v době testování: 29.500 - 33.000 Kč
 
 
Za zapůjčení EOS 40D s objektivem EF 17-40 mm F4,0 L USM děkujeme Canonu.