Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 500D: povedený pokračovatel rodu

4.8.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nedávno jsme otestovali základní zrcadlovku Canonu, model EOS 1000D. Nyní se podíváme na vyšší model EOS 500D, který přináší 15MPx rozlišení, 3,0" LCD displej s vysokým rozlišením a HD videosekvence. Jak si povede EOS 500D se setovým objektivem EF-S 18-55 mm?
Vyplatí se tedy EOS 500D koupit? Podívejme se na jeho pozitiva. Potěší vysoké rozlišení čipu, které i přes tuto vyšší hustotu pixelů nabízí vskutku velmi kvalitní obraz. Do citlivosti ISO 800 o šumu v podstatě nevíte, ISO 1600 je pak ještě velmi dobře použitelné. Radost udělá velký 3,0" LCD displej s obrovským rozlišením 920.000 bodů. Díky tomu můžete pořízené fotografie zkoumat do posledního pixelu a manuální ostření při Live View nečiní žádné problémy.

Ovládání je typické pro Canon, nechybí ani vlastní menu, které si můžete upravit dle libosti. Potěší možnost nastavovat vlastnosti přímo na LCD displeji (rychloovladač), kdy nemusíte pro všechno lozit až do menu. Ostření s 18-55mm IS objektivem je poměrně rychlé a nedělá větší problémy. Rozsah citlivostí ISO je doslova "šílený", končí totiž až na ISO 12800. Na kvalitní snímky to rozhodně není, ale např. ISO 6400 se dá docela dobře použít pro "rychlosnímky", jejichž výsledné použití bude v menším rozlišení. Stabilizace na objektivu je velmi účinná.

Někoho potěší videosekvence, jejich využitelnost je ale z mnoha důvodů problematická. Blesk sice nemá extrémně vysoký výkon, ale jeho automatika je velmi inteligentní a vypálených míst od blesku se skutečně nemusíte bát. Přibalený software je vcelku dobrý, potěší možnost ovládat fotoaparát přímo z počítače. Velmi zajímavá je databáze objektivů, díky čemuž lze účinně korigovat vinětaci. Ta pak nedělá problém ani na širokém ohnisku při plném odclonění. Rychlost fotoaparátu je díky procesoru DIGIC IV dostatečná, překvapí rychlost sekvenčního snímání s bleskem. Jako u všech Canonů, i zde můžete profitovat z toho, že pro tuto značku se nabízí neskutečné množství objektivů.



Negativních stránek má fotoaparát jen málo. Je to trochu levnější plastový vzhled, ale některými prvky to fotoaparát poměrně dobře maskuje. Uvítal bych jemnější chod hlavního voliče, otáčení tímto kolečkem je poněkud tuhé a v jednom směru se trochu hůře trefuje do správné volby (je jednoduché ji přejet, nebo tam nedojet). LCD displej má jen průměrnou pozorovatelnost na slunci. Stejně jako u většiny zrcadlovek je ostření detekcí kontrastu při Live View zoufale pomalé, až téměř nevyužitelné.

Základní objektiv 18-55mm IS dodávaný k EOS 500D ničím zvláštním nenadchne. Malý zoom, průměrná světelnost (stejná jako u konkurence), horší ostrost v rozích při menších clonách, zkreslení na nejširším ohnisku, trocha aberace a další vlastnosti prostě díru do světa neudělají. Určitě si více legrace užijete s druhým setovým objektivem 18-200mm IS, jenže za velmi tučný příplatek. Tím ale nechci říci, že dodávaný objektiv je špatný, to vůbec. Naopak, má rozumné obrazové výsledky, když mu dopřejete trochu vyšší clonu. Jen při jeho použití zdaleka nevyužijete to, co vám EOS 500D nabízí.

Je sice fajn, že fotoaparát podporuje videosekvence, ale ve Full HD rozlišení s nedostatečnou snímkovací frekvencí. U HD rozlišení je vše v pořádku. Ostření můžete použít manuální, automatice bych to kvůli její naprosto nedostatečné rychlosti nepřenechával. Sekvenční snímání rovněž nepatří k nejrychlejším.

Celkově lze EOS 500D zhodnotit jako opravdu velmi dobrou zrcadlovku, jejíž koupí v žádném případě neuděláte chybu. Ostatně když se podíváte na tabulku, většina negativ je jen u vlastností, které u zrcadlovky nejsou prioritní a jsou v podstatě novinkami (Live View, videosekvence). Pokud k ní dokoupíte další slušnější objektivy, budete velmi spokojeni. Určitě by ale bylo dobré, kdyby zlevnil set s 18-200mm IS objektivem (i když ten je sám o sobě dosti drahý).


Nízký šum i při vyšších citlivostech
Zoufale pomalé ostření při Live View
Velmi dobrý LCD displej
Diskutabilní využitelnost videosekvencí
Inteligentní automatika blesku
Pomalejší sekvenční snímání
Korekce vinětace
Základní objektiv je sice dobrý, ale pro fotoaparát této kategorie už nepříliš zajímavý
Slušná rychlost
Ikona Odkaz na databázi
Rychloovladač a vlastní menu
Ikona Odkaz na databázi
Bohatá nabídka objektivů
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 22 000 Kč s DPH

 
Za zapůjčení fotoaparátu Canon EOS 500D děkujeme Canonu.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.