4.8.2009, Milan Šurkala, recenze

Nedávno jsme otestovali základní zrcadlovku Canonu, model EOS 1000D. Nyní se podíváme na vyšší model EOS 500D, který přináší 15MPx rozlišení, 3,0" LCD displej s vysokým rozlišením a HD videosekvence. Jak si povede EOS 500D se setovým objektivem EF-S 18-55 mm?

reklama
Canon 500D vs. Nikon D3100 + Tamron 18-270 | od: Pajus66  3.6.201322:05
Ještě bych k předchozímu příspěvku dodala, že jsem ještě narazila na Nikon D3100 s Tamronem 18­-270. Co je lepší kombinace nebo další jiná možná?

Děkuji.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Canon 500D z druhé ruky | od: Pajus66  3.6.201322:00
Dobrý den,

naskytla se mi možnost koupit použitý Canon 500D s objektivy 18­-55 a 75­-300 za cenu 7500 Kč. Myslíte si, že je to dobrý foták na focení fotek z fotbalu ­(pohyb­) i za horšího počasí ­(na vyšší ISO­) a dalších záležitostí? Nebo jaký jiný fotoaparát byste mi případně doporučil? Nechci nový, ale z druhé ruky ­(kvůli ceně­). Nyní mám FZ45 s tím moc dobře pohyb fotit nejde ­- i při ISO 200 už dost šumí.

Moc děkuji za odpověď
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Firmware | od: Milsn  17.6.201115:24
Zdravim aj ja mam Canon 500D chcel by som vediet ci by sa nedal nahrat firmware pre Canon 550D alebo 50D ak hej malo by to pomoct pri natacani videa a zvyseni snimok za sekundu pri fullHD z 20 na 30. Ma niekto skusenosti?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Firmware | od: Milan Šurkala (5965)  17.6.201115:28
To bych urcite nedelal ;­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
LCD: | od: nevik (5)  13.2.201122:39
V článku je uvedené rozlíšenie LCD 920 000 pixelov. To ale nejak nesúhlasí s údajom 640 x 480.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: LCD: | od: Milan Šurkala (5965)  13.2.201123:39
Proc ne? Neplette si body a pixely, nemichejte jablka s hruskami :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: LCD: | od: busy (3639)  14.2.20115:43
Ale suhlasi: 640x480x3 = 920 000

To je totiz taky managersky trik, ako pomocou cisel na papieri urobit fotak ovela lakavejsim a takto ­"podlo­" ­(ale stale v medziach zakona­) zvysit jeho predajnost. Pre zobrazovanie farebneho obrazu treba aby kazdy bod alebo pixel vedel zobrazit vsetky tri RGB farby. Robi sa to tak, ze kazdy pixel sa sklada z troch samostatnych ­"subpixelov­" ­- kazdy subpixel potom svieti jednou farebnou zlozkou. Nuz a manageri sa rozhodli do papierovych parametrov uvadzat nie pocet pixelov ­(cize realne rozlisenie fotky zobrazenej na displeji­), ale prave pocet subpixelov ­(cize celkovy pocet svietiacich plosiek na displeji­) pretoze toto druhe cislo je 3x vyssie a medzi technckymi udajmi preto vyzera lepsie..
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: LCD: od: busy | od: nevik (5)  14.2.201117:46
Ďakujem za podrobné vysvetlenie nejasností okolo LCD displeja.Aký máte názor na nasledovný údaj: Monitor 7,5 cm ­(3“­) TFT LCD monitor s regulací jasu; cca 230 000 pixelů. Je to údaj zo stránky www.nikon.cz, jedná sa o Nikon D3100.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: LCD: od: busy | od: busy (3639)  14.2.201119:20
230000 pixelov zodpoveda klasickemu dnes najviac pouzivanemu rozliseniu 320x240. Tento udaj 230000 takto uvadzaju vsetci vyrobcovia, nielen Nikon.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
napájení? | od: Zdeněk M.  8.10.20099:01
Chtěl bych tenhle foťák použít k sekvenčnímu snímání ze stativu pro animaci ­- proto se mi líbí možnost ovládání z počítače, ale nikde jsem se nedočetl, jestli se dá připojit na napájení ze zdroje 230V, nebo jestli musí vždycky jet jenom na baterku.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: napájení? | od: naja  20.10.200921:52
Tak toto zaujíma ja mňa. Mám podobné plány.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: napájení? | od: Minimiro (7)  21.10.20098:15
Áno, citát z návodu:
Pomocou súpravy sieťového adaptéra ACK­-E5 ­(predáva sa samostatne­) môžete fotoaparát pripojiť k domácej elektrickej zásuvke a nemusíte sa starať o úroveň nabitia batérie.
Návod na stiahnutie ­- cca 10 MB:
http:­/­/rapidshare.com­/files­/295820650­/Canon_EOS_500D­-navod.rar
Nech sa Ti animácie daria ­(pozor na kvalitu setového objektívu, ja som zažil nepríjemné sklamanie s EF­-S 18­-55 mm f­/3,5­-5,6 IS­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zachovanie ostrosti v rohoch | od: Busy .  17.8.200910:13
Tak ma napadlo ­- co ak tie lacne setove objektivy nemaju rovinu ostrosti, ale ­"gulovu plochu­" ostrosti ? T.j. ze ta rovina je mierne vypukla a de­-facto je to vlastne cast gulovej plochy ­(alebo mozno rotacneho paraboloidu­).
Najlepsie by sa to dalo overit rucnym ostrenim ­- v urcitej polohe by rohy boli pekne ostre, ale stred uz nie. Mozno by stalo za to to vyskusat...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zachovanie ostrosti v rohoch | od: Filcka (241)  17.8.200919:39
Tohle dělá tepelná roztažnost plastových čoček ­- chvíli na to svítí Sluníčko a už se ty spodky z recyklovaných PETek začínají vyklenovat... :P
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zachovanie ostrosti v rohoch | od: pkczech (3)  19.11.200921:16
A filcka prudič, pokud je to z pet láhve, tak potom jsou objektivy a čočky v nich z petky i u Nikonu, Pentaxu, Panasoniku, Olympusu...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zachovanie ostrosti v rohoch | od: Filcka (241)  19.11.200922:19
Však to je samé asijské šméčko, to cos tu vyjmenoval...XD
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Objektív | od: jozef_k  13.8.20098:12
18­-55 IS, ktorý mám bol na začiatku ­- nemal som s ním ešte žiadnu skúsenosť ­- hrozným sklamaním. To som, ak to bolo trocha možné, používal radšej 55­-250IS. Dnes, keď som sa naučil jeho manierom, je to asi najčastejšie používaný objektív pre bežné účely. No nekúp to za tú cenu... ;­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Grip | od: Minimiro (7)  4.8.20097:48
Dík za recenziu, ale ako majiteľ 450D sa musím ozvať: grip je jediná silne nevydarená vec na týchto modeloch ­(mám skúsenosti s 350D a 450D­) a obávam sa že zmena materiálu pomohla 50­-ke len mierne a nepodstatne.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Grip | od: andelin  5.8.200910:46
Jako majitel 450D musím říct že mně Grip naprosto vyhovuje je přesně tak akorát do ruky, ale fotograf s větší rukou může mít potíže. Jinak musím jen souhlasti povedenej fo´táček
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Grip | od: Janosk  10.8.200915:41
s tym gripom suhlasim, presiel som na 450D z pentaxa IST DL a ten grip na canone je priserny, s nasadenym tazsim teleobjektivom sa vobec necitim pohodlne, ked ho drzim v jednej ruke ­(nie pri foteni, ale pri prenasani­) S pentaxom to bolo ovela lepsie. A pritom by stacilo, keby tam dali troska viac gumy a mozno troska zvacsili objem toho gripu
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Objektiv | od: Pavel Matějka (891)  4.8.20096:33
je téhož typu, jako v recenzi 1000D? Protože tento je s přimhouřením oka docela použitelný ­- tamto byl šmejd. Nebo mě mate jiné zvětšení testovacích snímků?
Je produkce Canonu takto nevyrovnaná nebo jsou to šmejdy oba a na Photozone dostali k testům speciálně vyladěný kus?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Objektiv | od: _DAVE_  6.8.200915:56
Uz se to resilo, 18­-55 IS rozhodne neni smejd ­- manimalne za ty penize. Photozone ma sice velmi dobre vysledky­(navic testovali dva ruzne kusy toho skla !!­), ale slrgear.com na tom neni o moc hur. Proste co je levne, nemusi byt hned nahouby. Kazdopadne 15Mpix u tohoto fotaku uz by si asi zaslouzilo nejakou vissi tridu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Objektiv | od: Milan Šurkala (5965)  7.8.20090:54
U obou testů ­(1000D a 500D­) byl použit stejný objektiv, nemyslím jen typ, ale stejný kus.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.
Uživatelský profil Vám umožní u nás využívat několik zajímavých funkcí.