Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 550D: třídní premiant

19.10.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Testem dnes prošla zrcadlovka Canon EOS 550D, která do své třídy přinesla pokročilé technologie jako Full HD video nebo CMOS snímač s velmi vysokým rozlišením 18 MPx. Fotoaparát jsme si zapůjčili s objektivem 18-135 mm IS.

Videosekvence


Canon EOS 550D je zrcadlovkou, která umí natáčet Full HD videosekvence v rozlišení 1920×1080 pixelů. Ty je možné snímat ve snímkovací frekvenci 30 fps (NTSC), 25 fps (PAL) nebo 24 fps. V HD rozlišení je pak možno natáčet dokonce i při 60 fps.



Kvalita videa je velmi slušná, pro vynikající výsledky je ale nutno nespoléhat se na automatiku a chce to opravdu umět natáčet. 18-135mm IS objektiv má výhodu v plynulém zoomování, které se neškube. Zapomeňte ale na automatické ostření. To je pomalé a velmi hlučné. Doporučuji tedy ostřit manuálně. Výhodou je možnost korekce expozice a manuálního ovládání videa (nutno aktivovat přes menu). Při natáčení můžete fotit statické snímky, ve videu se však připravte na sekundovou pauzu.
  • 1920×1080 / 25 fps - cca 5500 kB/s
  • 1280×720 / 50 fps
  • 640×480 / 50 fps

Úroveň videosekvencí můžete posoudit na dvou přiložených videosekvencích. První je bez ostření s délkou 36 sekund (197 MB) a druhá s manuálním ostřením (více i méně úspěšným) v první polovině videosekvence a v druhé polovině pak s hlučným autofokusem a délkou 43 sekund (233 MB).


Stabilizace


Stabilizace je optická, musí ji tedy obsahovat objektiv, což 18-135mm IS splňuje. Dá se vypnout a zapnout přepínačem na objektivu, automaticky se pak přepínají režimy stabilizování (Canon tím má patrně na mysli stabilizace pro panning a podobně). Testovací snímky byly pořízeny ze vzdálenosti asi dvou metrů s ohniskem 139 mm a časem 1/6 sekundy.


bez stabilizace



se stabilizací



se stativem


Jak vidíte, minimálně testovaný kus objektivu to se stabilizováním nikterak nepřeháněl, a to nejen v tomto testu. Obecně jsem neměl pocit, že by se stabilizace nějak výrazněji projevovala, 4 EV udávaného stabilizačního účinku neměla ani náhodou. Fotografie sice trochu ostřejší byly, to ano, ale čekal jsem podstatně více. Může to ale být jen neduh testovaného kusu.


Fotografování portrétů, blesk


Fotografování portrétů hodně záleží na zvoleném objektivu. Testovaný 18-135mm IS je rozumný kompromis, který nabízí jak široké úhly záběru pro skupinové fotografie, tak delší ohniska pro detailnější portréty. Světelnost zde ale není příliš dobrá, a tak nemůžete počítat s příliš rozmazaným pozadím.


expoziční čas 1/100 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 53 (85) mm, klikněte pro zvětšení


Při focení je důležité správné ostření, které se mi zde nepovedlo úplně ideálně. Oči nejsou v plné rovině ostrosti, to platí spíše o vlasech, které je výborně ostré a detailní. Nepříznivé počasí se projevilo v přepálené obloze, na kterou je EOS 550D dosti háklivý.


blesk -2 EV (ISO 100)



blesk +0 EV (ISO 100)

blesk +2 EV (ISO 100)

blesk -2 EV (ISO 400)

blesk +0 EV (ISO 400)

blesk +2 EV (ISO 400)

U interního blesku můžete nastavit slow synchro na první i druhou lamelu, je zde i redukce efektu červených očí. Blesk se používá i jako přisvětlovací dioda a v automatických režimech rád sám vyskakuje. Síla není příliš vysoká, ale pro běžné potřeby postačí. Kdo chce, má zde sáňky na blesk.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.