Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 550D: třídní premiant

19.10.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Testem dnes prošla zrcadlovka Canon EOS 550D, která do své třídy přinesla pokročilé technologie jako Full HD video nebo CMOS snímač s velmi vysokým rozlišením 18 MPx. Fotoaparát jsme si zapůjčili s objektivem 18-135 mm IS.

Příslušenství


V našem testovacím balení jsme našli fotoaparát, Li-Ion akumulátor, 18-135mm objektiv, nabíječku s kabelem, AV a USB kabel, popruh. CD-ROMy se softwarem a manuálem jsme stejně jako papírový manuál nedostali.




Výdrž baterie


Li-Ion akumulátor LP-E8 má tradičně vysoké napětí 7,2V s dostatečnou kapacitou 1120 mAh. Podle výrobce má vydržet na 440 snímků při použití hledáčku (550 snímků pokud vůbec není využit blesk), případně 180 snímků s Live View. Ve skutečnosti je výdrž již tradičně trochu lepší než Canon udává. Pohyboval jsem se kolem 620 až 660 snímků, což je velmi dobrý výsledek. Trochu mi jen vadil nepřesný ukazatel nabití, který se hne z maximální hodnoty až v momentě, kdy je baterie minimálně z poloviny vybitá. Dlouho tedy nevíte, kolik energie zbývá.


Dodaný software


Ke svým zrcadlovkám nabízí Canon software EOS Utility, který slouží nejen ke stáhnutí fotografií do počítače.



Velmi zajímavou a pro někoho i velmi užitečnou funkcí programu může být ovládání zrcadlovky přímo z počítače. Můžete zde nastavit většinu důležitých parametrů.



Můžete si tedy nechat zobrazit živý náhled a přímo z počítače zaostřit a fotit.



Pro zpracování RAWů je určena aplikace Digital Photo Professional, kterou lze hodnotit kladně. Vedle několika základních možností editace RAWů zde najdete i poměrně pokročilé možnosti úpravy chyb objektivu jako např. odstranění chromatické aberace nebo vinětace.



Potěší možnost upravovat kontrast, saturaci a další parametry zvlášť pro každý barevný kanál. Nechybí ani redukce šumu. Pro základní potřeby tento program postačí velmi dobře.




Zobrazení displeje a menu


Velký 3,0" LCD displej potěší vysokým rozlišením 1.040.000 bodů, což znamená 720×480 pixelů. Dík tomu je obraz skutečně velmi ostrý a detailní. Pozorovací úhly jsou vynikající, pozorovatelnost na slunci by ale mohla být lepší. Protože fotoaparát nemá stavový displej, jeho funkci převzal právě LCD displej. Ten vás informuje o všech důležitých nastaveních. Po stisku některých tlačítek se objeví malé menu, zde např. pro nastavení ISO citlivosti.


Pokud stisknete tlačítko Q, menu přejde do interaktivní podoby (zmodrá jedna položka) a vy můžete velmi rychle a pohodlně nastavovat zobrazení parametry. V automatickém režimu CA je nastavení podstatně méně, clona a čas se ovládají pomocí posuvníků se znázorněním daného efektu.


Live View řadí ikonky v levém sloupci a rovněž je možno je aktivovat a nastavovat. K tomu se většinou používá otočné kolečko. Hlavní menu je rozděleno na devět panelů, tři pro fotografická nastavení, dva pro prohlížecí režim, tři pro technická nastavení a jeden je pro vlastní menu.


Jsou zde i uživatelské funkce C.Fn, kde máte ještě několik dalších nastavení chování fotoaparátu. Jednou z nich je např. potlačování šumu, chování spouště a další.


Fotografie si můžete prohlížet v plném náhledu, případně ve zmenšeném, který je doplněn o histogram a důležitá expoziční nastavení.


Dalším stiskem tlačítka DISP lze zobrazit nejen jasový histogram, ale i barevný. Škoda, že nezůstala ISO citlivost. U videosekvencí platí v podstatě totéž.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.