Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 600D: pokračování rodové linie

30.6.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Další zrcadlovkou v našem redakčním testu bude Canon EOS 600D. Tento fotoaparát vylepšuje předchozí model EOS 550D na příklad o plně výklopný displej, rozsáhlou podporu bezdrátových blesků a má i nový setový 18-55mm objektiv.

Příslušenství


Fotoaparát nám přišel v červenošedé krabici.





Uvnitř je fotoaparát, objektiv, krytky těla i objektivu, nabíječka s kabelem, CD-ROM se softwarem, plné verze manuálů ve čtyřech jazycích, Li-Ion akumulátor, USB a AV kabel. Dost mi zde chyběla sluneční clona.





Výdrž baterie


K napájení je využit Li-Ion akumulátor LP-E8 s napětím 7,2V a kapacitou 1120 mAh. Canon udává výdrž na 440 snímků, resp. 180 snímků při Live View. Je tedy jasné, že fotit přes hledáček je znatelně úspornější. V praxi jsem se při testu pohyboval kolem 520 snímků na jedno nabití, což není špatné. Pro běžné použití je to dostatečné.


Dodaný software


K fotoaparátu je dodáván software Canon EOS Utility. Ten slouží např. k nahrání snímků do počítače.





Další z funkcí, které nabízí, je dálkové ovládání fotoaparátu přes USB kabel.





Po nahrání snímků naběhne aplikace Digital Photo Professional. V ní si lze prohlížet snímky i dělat nějaké úpravy, zejména v RAWu.





Úpravy RAWů nejsou sice z nejbohatších, ale základní úpravy zde najdete a potěší zejména opravy chyb objektivu.





Zobrazení displeje a menu


LCD displej zde slouží spíše jako náhrada stavového displeje, který bývá u dražších zrcadlovek na horní straně přístroje. Máte zde zobrazeny všechny důležité údaje, tlačítkem Q pak lze toto menu aktivovat i pro nastavování jednotlivých voleb. Vpravo vidíte např. výběr vyvážení bílé. Do tohoto podmenu ale nemusíte chodit, volby lze nastavit i otáčením kruhového voliče.


Dále je zde výběr AF bodu a napravo pak Live View. I zde se levý sloupec po stisku tlačítka Q změní na quick menu, ve které lze docela pohodlně pomocí tlačítek a otočného voliče nastavovat jednotlivé volby.


Hlavní menu se skládá ze spousty záložek. Čtyři červené jsou věnované fotografickým nastavením. Trochu komplikovaná mi přijde volba bracketingu a zejména uživatelského nastavení vyvážení bílé. Dvě modré záložky jsou pak nabídky pro režim prohlížení.


Tři nahnědlé (resp. zlatavé) záložky se věnují technickým nastavením fotoaparátu, volby C.Fn pak ještě několika fotografickým. Poslední zelená záložka je vlastní menu, kam si můžete natahat svá nejoblíbenější nastavení, která pak nemusíte složitě lovit po celém menu. Lze si zvolit i pořadí.


Automatika celé zobrazení značně zjednodušuje a můžete nastavit jen sekvenční snímání (u kreativní automatiky je voleb trochu více, ale ani tam není nabídka přehnaně bohatá). Po stisku tlačítka INFO se zobrazí informace o nastavení (viz vpravo).


U videosekvencí funguje vše podobně jako při Live View. Lehce se změní menu, kde se objeví položky adekvátní pro video.


Bohaté možnosti nastavení doplňuje např. korekce vyvážení bílé, my se ale nyní budeme věnovat prohlížení snímků. To základní ukazuje jen čas, clonu, číslo souboru a pořadové číslo.


Pomocí tlačítka INFO lze zobrazení zmenšit a obohatit o jasový histogram a téměř kompletní nastavení fotoaparátu. Druhý stisk téhož tlačítka přidá barevné histogramy a poněkud srazí počet zobrazovaných informací. Čtvrtý režim je celoplošné zobrazení bez informací.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.