Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 700D: dotykový hybrid

25.9.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nezapomínáme ani na testy digitálních zrcadlovek a dnes se podíváme na Canon EOS 700D vybavený novým setovým objektivem EF-S 18-55mm F3,5-5,6 IS STM. Jak si povede v testu nový styl hybridního ostřícího mechanismu?

Příslušenství


Fotoaparát dostanete s objektivem, krytkami těla i objektivu. Dále nechybí Li-Ion akumulátor, popruh, nabíječka s kabelem, dvě CD, USB kabel a manuál.


Canon EOS 700D příslušenství



Výdrž baterie


Canon použil k napájení Li-Ion akumulátor LP-E8 s napětím 7,2V a kapacitou 1120 mAh. Udává výdrž na 440 snímků při teplotě 23 °C, resp. 400 snímků při 0 °C. Většina testu byla provedena zhruba okolo 15 až 25 °C. Jak už je u většiny fotoaparátů Canon zvykem, praxe je o mnoho lepší a pohyboval jsem se okolo 670 snímků na jedno nabití, a to v tom bylo i nemálo snímků s live view (ale poměrně malé množství fotografií s bleskem).


Dodaný software


S fotoaparátem dostanete dvě CD a na jednom z nich je doplňkový software. My se tu budeme věnovat jen dvěma aplikacím, a to EOS Utility a Digital Photo Professional.


Canon EOS 700D EOS Utility 1


EOS Utility je docela prográmkem, přes který můžete stahovat snímky, případně dálkově ovládat fotoaparát pomocí počítače a další věci.


Canon EOS 700D EOS Utility 2


Samozřejmostí je i živý náhled v aplikaci, takže přesně vidíte, co fotíte.


Canon EOS 700D EOS Utility panel


Nechybí ani panel, kde lze volit vše možné od citlivosti přes vyvážení bílé až po korekci expozice a mnoho dalších parametrů.


Canon EOS 700D DPP náhledy


Digital Photo Professional je oficiálním RAW konvertorem pro fotoaparáty značky Canon. Základem je adresářová struktura vlevo a náhledy napravo. Snímky si lze rozkliknout do většího rozlišení.


Canon EOS 700D DPP úprava jasu


Pro editaci si můžete vyvolat panel, který vidíte napravo. Zde najdete např. korekci expozice, vyvážení bílé, křivky, kontrast, práci se světly a stíny, doostření.


Canon EOS 700D DPP úprava barev


V druhé záložce tohoto panelu máte opět jas a kontrast, dále lze upravit hloubku, saturaci a ostrost jednotlivých barevných kanálů. Můžete upravovat i všechny najednou.


Canon EOS 700D DPP odšumování


Třetí záložka se věnuje problematice odšumování a projasňování.


Canon EOS 700D stažení profilu objektivu


V poslední záložce jsou korekce optických chyb, dobré ale je stáhnout si pro daný objektiv Canonem vytvořený profil.


Canon EOS 700D DPP oprava optických vad


Musím uznat, že po stažení profilu se pak dají krásně korigovat vady jako je vinětace nebo chromatická aberace. Vpravo nahoře vidíte i 1:1 náhled.


Zobrazení displeje a menu


LCD displej s vysokým rozlišením 1,04 milionu bodů (720×480 pixelů) má vcelku tradiční zobrazení menu nabídek tak, jak jsme na to už u Canonu zvyklí. Můžete si tedy nechat vyjet stavový displej, případně tlačítkem Q zapnout možnost nastavování, tzv. quick menu. Zde se lze pohybovat šipkami, tlačítkem SET, případně využívat rolleru nebo poklepání prstem na displej.


Jednu z konkrétních nabídek vidíte zde. Přenastavení záznamu z JPEGu na RAW je tak vcelku jednoduché a rychlé. Pravý snímek ukazuje zobrazení automatického režimu. Je vidět, že tu toho opravdu moc nenastavíte.


Podobně je to u kreativního automatického režimu, který uživatelsky příjemně maskuje např. režim priority clony pod pojmem "rozmazané pozadí". Pravý snímek ukazuje hlavní menu, první ze čtyř fotografických záložek.


Následují dvě záložky pro zobrazování vyfocených snímků a čtyři pro technická nastavení. Jako poslední je vlastní Mé menu pro oblíbené položky.


Samozřejmě nechybí ani live view, kde máte zobraz počet volných snímků, stav baterie, vpravo nahoře lze vyvolat quick menu (viz pravý snímek - ideální pro dotykové ovládání). Dole jsou expoziční hodnoty. Levý a pravý panel včetně histogramu lze zapínat a vypínat pomocí tlačítka INFO.


U videosekvencí se připravte na černé proužky nahoře a dole (16:9 video na 3:2 displeji). Vyfocený snímek si můžete nechat zobrazit celoplošně s minimem informací, viz pravý snímek.


K dispozici jsou i zmenšené náhledy s větším počtem informací a jasovým histogramem. Druhá varianta dokonce přidává i barevné histogramy.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.