Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 700D: dotykový hybrid

25.9.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nezapomínáme ani na testy digitálních zrcadlovek a dnes se podíváme na Canon EOS 700D vybavený novým setovým objektivem EF-S 18-55mm F3,5-5,6 IS STM. Jak si povede v testu nový styl hybridního ostřícího mechanismu?
Canon EOS 700D je výsledkem postupné evoluce této úspěšné řady. Už od modelu EOS 550D tu máme 18MPx APS-C CMOS snímače, ty ale procházely postupnými inovacemi a v modelu EOS 700D už nabízí např. hybridní zaostřování v live-view režimu. Jak moc ale mají společného, nevíme. Ale popořádku. První dojem z nového modelu EOS 700D byl velmi dobrý, za což může extrémně rychlé a naprosto neslyšné fázové ostření s STM objektivem, hodně zajímavé je také dotykové ovládání pomocí plně polohovatelného LCD displeje. Jak si zvyknete, že ne vše musíte lovit v menu, může se vám to hodně líbit. Na druhou stranu působí fotoaparát dost plastově, nepotěší menším hledáčkem.

Hybridní ostření zní lákavě, je nutné uznat, že ve videu je tento typ velmi dobře použitelný. Samotné video je kvalitní, počítejte s vysokým datovým tokem. Bohužel pro statické snímky je hybridní ostření stále velmi pomalé, zhruba 1,5 sekundy pro dynamické děje rozhodně nestačí. Jak ale již bylo řečeno, klasické fázové ostření přes zrcátko je bleskurychlé, zde EOS 700D s 18-55mm STM objektivem doslova kraluje. Celkově lze nový objektiv docela pochválit. Zbavil se otáčení a vysouvání předního členu při ostření, opticky je zejména na středních a delších ohniskových vzdálenostech poměrně dobrý. Potíže mu dělají spíše širší úhly záběru (vinětace, chromatická aberace).





Měření expozice není moc spolehlivé, jasnější plochy dost rychle táhnou k přepalům a korekci expozice (a to někdy dost výrazné) se občas nevyhnete. Oceňuji však bohaté možnosti nastavení, např. to, že automatické ISO funguje i u manuálního nastavení expozice. Výdrž na baterii je slušná. Rychlost je velmi dobrá, prodlevy minimální, bohužel velikost bufferu je velmi malá. Maximem je 6 RAWů nebo jen 2 RAW+JPEG, což je opravdu málo. Dobře pracuje hardwarové HDR.

Jak moc samotný čip vychází z 18MPx verzí z EOSu 550D a jeho dalších nástupců je těžko soudit, každopádně svými výkony v oblasti šumu a dynamického rozsahu se EOS 700D za ty roky bohužel nijak výrazně dopředu neposunul. Šum je už na dnešní dobu poněkud vyšší, dynamický rozsah je na tom docela špatně. Přijde mi, že je tu trochu lepší rezerva v jasech než v minulosti, naopak ve stínech se až moc brzy začne objevovat velká míra šumu.

Canon EOS 700D je tedy příjemným vylepšením v některých oblastech jako je např. ovládání pomocí displeje a rychlost, bohužel snímací čip je na dnešní dobu svými vlastnostmi hodně zastaralý (lehce ho překonají nejlepší 4/3" senzory), velikost bufferu je také hodně špatná. 700D tak sice není špatnou volbou, ale konkurence je přece jen dále a je vidět, jak vývoj v Canonu docela stagnuje. Hybridní ostření a dotykový displej situaci nezachrání.

 

Fotoaparát je vhodný pro:


1) Majitele slabších a starších zrcadlovek Canon (<1100D, 500D včetně) jako příjemný upgrade
2) Natáčení slušného Full HD videa (max. 1080p25)
 
 

Plusy


+ Velmi rychlé a naprosto tiché ostření s 18-55mm STM objektivem
+ Velmi dobrá rychlost a odezvy přístroje
 (dokud nenarazíte na limity bufferu)
+ Dotykové ovládání pomocí LCD displeje
+ Automatické ISO i v režimu M
+ Dobrá výdrž na baterii
 
 

Minusy


- Velmi malý RAW buffer
- Výkonnově slabý čip 
(vyšší šum, slabý dynamický rozsah)
- Méně spolehlivé měření expozice
- Stále nepříliš rychlé ostření v live view

 
Za zapůjčení fotoaparátu Canon EOS 700D děkujeme Canonu.
Fotoaparát Canon EOS 700D a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 

Cena v době testování: cca 21 000 Kč (s objektivem 18-55mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Canon EOS 700D?
V anketě šlo hlasovat od 25.9.2013 do 28.9.2014. Počet hlasujících: 13
Výborný0 %
Průměrný62 %
Špatný38 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.