Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
15.1.2015, Milan Šurkala, recenze
Dnes zamíříme do trochu vyšších řad APS-C zrcadlovek a podíváme se na test Canonu EOS 70D s 20MPx senzorem. Pro otestování jsme využili set s novým 18-135mm IS STM objektivem. Jak si tato zrcadlovka povede?
jiri.sefrna (339) | 2.3.201520:54
Milan:
Na čem jiném chcete měřit dynamiku senzoru, když ne na nejnižší citlivosti, kde je DR nejvyšší?

Milane a jsi si jistej, že 70D nemá nativní ISO 200? To, že D+ vypne ISO 100 a použije ISO 200 by tomu napovídalo, dodnes má dost foťáku ISO 200 jako základ.

Jinak 70D mám jako další tělo na výlety a nebo místo TC 1,4x a spokojenost, DR mě nikdy moc neomezoval, je pravda, že Nikon je na tom lépe, ale má mnoho jiných vad, které mi vadí víc, než menší DR, ten navíc nezáleží jen na senzoru, ale i na objektivu, který může hodně pomoct, ale i ublížit. S kvalitním sklem to je na pohodu a pokud dobře exponuju, tak nemám co tahat ze stínů, resp. 1 EV jde v pohodě a víc je blbost.

Hirogen:

To už mi o té Sigmě říkalo víc lidí. Já ji měl také na 5DIII a chodila suprově na každou vzdálenost a nic ostřejšího na plnou díru jsem neviděl, jen mi proti Canonu přišla barevně o dost studenější, tak šla dál.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 2.3.201521:50
Vzhledem k tomu, že Canon označuje rozšířené režimy jako ISO H a ISO L ­(viz ISO 50 jako ISO L na některých full framech EOS­) a že u EOS 70D je ISO 100 prostě ISO 100 a ne ISO L, tak bych řekl, že ne. Navíc to, že systémy pro rozšíření dynamického rozsahu navyšují ISO, je naprosto normální. Kompakty Canonu při i­-Contrastu běží na ISO 400 a asi nebudeme tvrdit, že ISO 400 je jejich nativní citlivost a při zakázání i­-Contrastu se najednou povolí ISO 200 a ISO 100. Stejně se chovají i Samsungy NX, tam také funkce Inteligentní rozsah zakáže ISO 100 a fotí se na ISO 200, totéž dělá Fuji a v podstatě všichni.

Ostatně přímo ze stránek Canonu ­(http:­/­/cpn.canon­-europe.com­/content­/education­/tipsandtricks­/1129.do?height=385&width=530­): Highlight Tone Priority smoothes the tonal gradation in the highlights by shifting the dynamic range from the shadow end to the highlight end. This effectively expands the range from the correct exposure level of 18% gray, to the brightest highlight tones. The trade–off is the risk of increased shadow noise as there is less dynamic range at the lower end of the exposure level, as well as the limited ISO range from ISO 200–3200.

Prostě jde opravdu o to, že se snímek o 1 EV podexponuje proti normálu, čímž se získá kresba v jasech, od střední šedé do jasů ­(sníží se přepaly­), ale sníží se DR ve stínech, tedy od střední šedé do stínů, což ukazují i snímky, které jsou ve stínech více zašuměné a rozpatlané.
Odpovědět1  0
Hirogen (769) | 15.1.201522:30
Pane Šurkalo, s tou wifinou jsem také zpočátku zápasil. Ale musí se to udělat jinak.
Zapnout wifi ve foťtáku
potvrdit ovládání mobilem
najít si ji v mobilu a připojit se

POZOR, V TOMTO STAVU TOTIŽ STÁLE NEBUDE FUNGOVAT EOS REMOTE CONTROL!!!

nyní budete pokračovat v nastavení ve fotoaparátu a nejprve musíte mobil zaregistrovat. Jakmile fotoaparátu schválíte například S7560 a potvrdíte, teprve potom aplikace EOS REMOTE najde fotoaparát jako registrovaný a teprve potom začne fungovat.

U aplikace EOS UTILITY je to podobné, jen jsem musel stáhnout novější verzi ze stránek CANONUSA.COM. Ta se po prvním spuštění zeptá, jestli drátově, či bez a teprve poté se provede obdobná procedura registrace. Jinak aplikace wifinu nevidí.

Dynamika senzoru. Tu na ISO 100 nemá cenu měřit. Dokonce pokud například v menu aktivujete D+, fotoaparát deaktivuje ISO 100 a minimální hodnota je 200.
Výrobní proces s dynamikou tolik společného nemá. To je jen reklamní masáž. Na některé věci se stále hodí lépe větší výrobní proces. Nemluvě o tom, že i Sony používá Canon steppery.

Uživatelské vyvážení bílé. Neřeknu vám, jestli je složité, nebo jednoduché, ale je stejné, jako a všech Canon zrcadlovkách.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 15.1.201523:02
Díky za příspěvek.

Wi­-Fi. Až budu mít další Canon, tak to zkusím znovu, každopádně pokud si to pamatuju dobře, všechny sítě, mobily a toto se detekovalo, pouze mobil neviděl fotoaparát. Tak uvidíme, někdy to zkusím zas, no podle manuálu to nešlo.

Na čem jiném chcete měřit dynamiku senzoru, když ne na nejnižší citlivosti, kde je DR nejvyšší? To D+ funguje trochu zvláštně, ale v podstatě stahuje fyzickou expozici na polovinu a pak to dotahuje.

Výrobní proces ovlivňuje šum a s tím DR. To ale neznamená, že jej ovlivňuje naprosto. Je to jen jedna z položek, které v tom mají prsty. Jestli Sony používá steppery od Canonu, to nevím, je to možné, každopádně Canon pro svoje čipy nevyužívá zrovna moderní technologie. A proto má také podprůměrné senzory.

Vyvážení bílé. Ano, Canon tento systém používá na všech zrcadlovkách a na všech to také kritizuji ­(ono ani na Nikonu to není úplně jednoduché, ale u obou je to logické už z podstaty toho, že se jedná o DSLR, kde to nemůže být tak jednoduché jako v live view­).
Odpovědět1  1
lukas.budinsky (5) | 15.1.201510:16
Děkuji za klasickou recenzi, jistě by se mi hodila před 3 měsíci, kdy jsem si tuto zrcadlovku kupoval. Jestli mohu, tak pár postřehů z pohledu někoho, kdo přecházel z 500D.

Potřeboval jsem náhradu, protože 500D už byla přeci jen o 3 generace starší model a narazil jsem na její limity ­(rychlost, šum­). Váhal jsem jestli nepočkat na 7D mark II, ale ta svou víc než dvojnásobnou cenu podle mého neobhájila. O Full frame jsem zatím neuvažoval, protože a­) cena a b­) mi vyhovuje 1,6 crop.

A jak jsem tedy spokojen?
Naštěstí ano. Bytelnost 70D je opravdu někde jinde než plasťáček 500D. Na ovládání jsem si zvykl tak rychle, že mám problém se rychle orientovat na původním těle. Rychlost ostření je také parádní. Nízký šum mi bez problému dovolí fotit i na 1600 ISO ­(letovky ptáků­), což u 500D bylo za hranou.¨
Parádní je výklopný displej! Pro mé makrofotky obrovský posun vpřed co se ergonomie týče.

Na druhou stranu:
Je to opravdu těžké tělo, ve spojení s objektivem Sigma 18­-35 ART už se pěkně pronese. Proto například na túry do hor beru raději starší.

Někde jsem četl o problému s ostřením, respektive jeho přesností. A pravdou je, že na tom něco bude. Jsou dny, kdy se dost často netrefí a ostrost je jinde, než jsem zamýšlel a kam jsem ostřil. Doposud jsem to přisuzoval spíše své ­"šikovnosti­", ale asi se na to podívám podrobněji.

WiFi jsem použil v den zakoupení a potom už na něj nesáhl.
Fotky dělají především objektivy, takže jsem ušetřené peníze za 7D raději vrazil do objektivů a rozhodně nelituji.

Podle mne je to opravdu rozumný kompromis, kdy za rozumné peníze dostanete poctivý kus techniky, který nezklame.

Pár fotek na ukázky ­- ttp:­/­/foto.lukasx.cz­/den­-fotografa­-v­-dolomitech­-2­-barvy­-podzimu­/ a http:­/­/foto.lukasx.cz­/portfolio­-item­/vazky­/
Odpovědět0  0
lukas.budinsky (5) | 15.1.201510:18
Chybka v prvním odkazu: http:­­/­­/foto.lukasx.cz­­/den­­-fotografa­­-v­­-dolomitech­­-2­­-barvy­­-podzimu­/
Odpovědět0  0
Hirogen (769) | 15.1.201522:01
Problém s ostřením se projevil pouze u první série a projevovalo se to jinak, než popisuješ. Tam šlo o to, že pokud chceš naostřit na objekt menší, než byl čtvereček AF, tak detekce neproběhla správně. Od jara jsem se s tím nesetkal.
To, co popisuješ ty, je bohužel chování Sigmy. ART je kresebně špičkový objektiv, bohužel Sigma stále neumí elektroniku. Koukni pokud mi nevěříš na diskuze například na megapixelu. Je úplně jedno, jestli je to na C, nebo na N.
To samé jsme řešili u zákazníka na D7100. Vyjádření Sigmy? Kupte si USB Dock...... až vydáme nový firmware, provedete si jeho upgrade.
Odpovědět0  0
lukas.budinsky (5) | 16.1.201510:29
Díky za upřesnění. Je pravda, že se mi to s L objektivy nestává, takže to bude asi tou Sigmou.
Každopádně to není nijak hrozné ani příliš časté. Tam, kde potřebuji rychlost používám spíš teleobjektivy a na krajinu se Sigmou si ostřím manuálně.

A mohu se zeptat, zda to dělá i Sigma ART 50mm 1,4? To si chci koupit na portréty?

Díky Lukáš
Odpovědět0  0
Hirogen (769) | 16.1.201522:56
Podívej, já tě rozhodně nebudu odrazovat od koupě.
Pamatuj jen na to, že ani Canon, ani Nikon nikde nezveřejňují přenos signálů po sběrnici mezi tělem a objektivem. To si musí víceméně firmy třetích stran ­"vydedukovat­" sami.
Objektivy ART od Sigmy jsou opravdu povedené, až na tu elektroniku. Zajímavé je, že Tamrony tolik na elektroniku netrpí. Zase ale nemají ART kvalitu :­-­)
Mně osobně překvapuje, že u Sigmy je jedno, co to je za objektiv. Z pěti prodaných na to 3 trpí. Co je horší, projevuje se to hodně ­"náladovostí­" objektivu ­- dva měsíce jede dobře a pak 14 dní blbne.
Poslední moje zkušenost je 35 ART 1.4 na EOS 5D MkIII, kdy do 2m zaostřuje normálně ­(bez náladovosti­) a nad 2m není schopna zaostřit vůbec.
Zpět k té padesátce. po optické stránce je to paráda...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.