Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS 760D: s novým srdcem

10.2.2016, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes zabrousíme do třídy vyššího low-endu APS-C zrcadlovek. Otestujeme fotoaparát Canon EOS 760D, který přináší nový 24MPx snímač, výklopný i stavový displej. Fotoaparát jsme vyzkoušeli s 18-135mm IS STM objektivem.

Videosekvence


Natáčení videosekvencí je u Canonu EOS 760D souborem několika pozitivních i negativních poznatků. Maximem je tu Full HD rozlišení 1920×1080 pixelů, což je na dnešní dobu stále v pohodě a ještě není třeba fotoaparátu vytýkat absenci 4K rozlišení, které se už objevuje u některých CSC fotoaparátů. Nicméně to, že snímkovací frekvence končí na 30 fps, to už je poněkud slabší, přeci jen je 50p nebo 60p u Full HD videa standard. Kvalita videa je dosti slušná, detaily jsou hodně solidní. Musím pochválit kvalitnější noční video než u starších 18MPx a 20MPx senzorů (lepší detaily).


Canon EOS 760D Full HD videosekvence


Velkým pozitivem je určitě autofokus díky hybridnímu senzoru. Ostření je plynulé a naprosto tiché. Při zoomování se mu ale moc nechce, video zůstává docela často neostré a zaostří se až po ukončení zoomování. Není to sice pravidlem, ale občas s tím musíte počítat. Perfektní je zejména to, že zde máte dotykový displej a lze snadno vybírat plochu, kam má fotoaparát zaostřit pomocí ťuknutí na displej. Na výběr jsou tři režimy, detekce tváří se sledováním, FlexiZone Multi (vyberete oblast a fotoaparát zde vybere některé z AF bodů) a FlexiZone Single (jednobodové ostření s poněkud velkým AF bodem, takže je občas těžké dosáhnout toho, aby fotoaparát zaostřil na požadovaný malý objekt). Průběžné ostření lze dočasně vypnout a zapnout ťuknutím na ikonku na displeji (vlevo dole).

Nelíbila se mi komplikovanost ovládání. V režimech Av, Tv a P se natáčí zásadně jako v režimu P, vy tedy nemůžete ovlivnit expoziční nastavení s výjimkou korekce expozice. Tu lze nastavit jako otočným ovladačem, tak i pomocí displeje. Pokud si chcete sáhnout na expozici, musíte nastavit režim M. Zde nastavujete čas (1/4000 s až 1/30 sekundy, resp. 1/60 sekundy u 60p HD videa) i clonu, naštěstí ISO můžete nechat na automatice. Škoda ale, že zde nejsou prioritní režimy, které by vám dovolily rychle natáčet třeba s požadovanou hloubkou ostrosti a nemuset současně řešit i expoziční čas. Ostatně i nutnost zapínat video páčkou pod kolečkem režimů a až následně červeným tlačítkem moc rychlosti a ovladatelnosti nepřidá.

Pokud nastavíte nějaký jiný režim než z klasické nabídky P, Av, Tv a M, můžete natáčet i HDR video v rozlišení 1280×720 pixelů a maximálně 30 fps. Zvuk z interních mikrofonů je stereo, při silnějším větru ale počítejte s tím, že poryvy budou ve videu dost slyšet. EOS 760D nicméně určitě potěší tím, že nabízí možnost připojit externí mikrofon a kvalitu zvuku tak lze znatelně vylepšit. V průběhu natáčení videa je možné namáčknout spoušť a vynutit si autofokus. Při domáčknutí se přeruší natáčení videa, pořídí se snímek v plném rozlišení (poměr stran dle videa, tedy většinou 16:9) a pokračuje se v natáčení. Ve videu je tak "mezera".




video bez a s digitálním zoomem (v prvním případě 3× optický zoom a 1× digitální, v druhém případě 1× optický a 3× digitální), klikněte pro zvětšení



K dispozici máte digitální zoom, který natáčí video pomocí Full HD výřezu z prostřední části čipu, tedy bez ztráty kvality. Pokud ale šipkami dále zazoomujete, kvalita se snižuje. Výsledek vidíte výše. Vlevo je 1:1 výřez z videa, kde jsem k zoomování použil objektiv (3× optický zoom). Vpravo je objektiv opticky nezazoomovaný a použil jsem 3× digitální zoom (výřez ze senzoru). Množství detailů je víceméně shodné, digitální zoom akorát není tak doostřován a není tak kontrastní. V podstatě takto snímáte přibližně 1/1,8" výřezem z čipu s crop faktorem 4,8. Bez této funkce vám tak 18-135mm objektiv pokryje ohniskové vzdálenosti 29 až 216 mm, s digitálním zoomem pokryjete s velmi podobnou kvalitou obrazu cca 85 až 650 mm.
  • 1920×1080 / 25p - cca 3600 kB/s
  • 1920×1080 / 25p lehká - cca 1500 kB/s
  • 1280×720 / 50p - cca 3200 kB/s
  • 1280×720 / 25p lehká - 500 kB/s
  • 640×480 / 25p - cca 1000 kB/s
  • 640×480 / 25p - cca 400 kB/s

Ke stažení dávám tři ukázkové videosekvence. Jsou zde dvě venkovní, první se zoomem (40 sekund, 144 MB), druhá s delším expozičním časem pro panning (18 sekund, 67 MB). Poslední je točená v noci (29 sekund, 103 MB).


Fotografování portrétů, blesk


V live view režimu můžete využít detekci tváří, která sice neoplývá rychlostí, ale detekce je dost slušná. Při fázovém ostření se už musíte spolehnout na správný výběr AF bodů.


Canon EOS 760D portrét

expoziční čas 1/100 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 40 (64) mm, klikněte pro zvětšení



Rozumné portréty se dají pořídit i s 18-135mm F3,5-5,6 IS STM objektivem, pro větší rozmazání pozadí to chce ale více zoomovat. Tento snímek byl ale pořízen objektivem EF 40mm F2.8 STM. Detaily jsou velmi pěkné, hodně vyniknou v RAWu.


blesk -2 EV (1/60 s, ISO 100)



blesk +0 EV (1/60 s, ISO 100)



blesk +2 EV (ISO 100)



blesk -2 EV (1/60 s, AUTO ISO 400)

blesk +0 EV (1/60 s, AUTO ISO 400)

blesk +2 EV (AUTO ISO 400)

Fotoaparát je vybaven elektronicky výklopný interním bleskem se směrným číslem 12. Synchronizační čas je 1/200 sekundy, běžně pak při nedostatku světla blesk používá čas 1/60 sekundy (lze ale v menu nastavit automatiku nebo si naopak vynutit 1/200 sekundy). Interní blesk nabízí poměrové a průměrové TTL měření, korekce expozice má rozsah -2 EV až +2 EV. Pochopitelně nechybí možnost nastavit synchronizaci na první nebo druhou lamelu. Interní blesk způsobuje lehký efekt červených očí (takovou načervenalou, ale nikoli červenou barvu). Připojit je možné externí blesk včetně těch bezdrátových.


Wi-Fi


Bezdrátové připojení pomocí Wi-Fi je trochu oříškem. Problémem může být slabší kompatibilita s některými zařízeními. Zatímco současně testovaný kompakt od Canonu komunikoval s mým mobilním telefonem (Samsung Galaxy S III mini), zrcadlovka EOS 760D se nerozjela za nic na světě, podobný problém jsem měl i s EOS 70D. Spustila Wi-Fi, mobil se na ni připojil, aplikace Camera Connect dokonce detekovala zrcadlovku, ta ohlásila korektní spojení, ale aplikace v mobilu se dál nepohnula. Fotoaparát tedy nadetekovala, ale už nebyla schopna s ním pracovat.

Zvláštní je především to, že stejná aplikace ve stejném mobilu s PowerShoty od Canonu funguje. Stejný způsob spuštění a připojení ale už fungoval na jiném mobilu s Androidem i na tabletu a Wi-Fi na EOSu 760D jsem tedy úspěšně rozjel alespoň na některých zařízeních. Test tedy proběhl na mobilu od LG, neboť s mým mobilním telefonem je EOS 760D (a patrně všechny zrcadlovky EOS) nekompatibilní.


Prvním tlačítkem je zde zobrazení snímků pořízených fotoaparátem na displeji smartphonu. Uvidíte tedy přehled všech snímků na paměťové kartě v zrcadlovce, snímky si můžete nechat zobrazit a přenést do smartphonu.


Nechybí ani možnost dálkového ovládání fotoaparátu, včetně schopnosti nastavit expoziční čas, clonu, ISO citlivost, sekvenční snímání/samospoušť a výběr AF bodů. Chcete-li nastavit jiné parametry (např. snímání do RAWu nebo vyvážení bílé), musíte vypnout Wi-Fi, nastavit to ve fotoaparátu a Wi-Fi opět připojit. Fotoaparát nabízí i přenos snímků mezi fotoaparáty. Toto opravdu funguje, zkoušel jsem to s kompaktem od Canonu a ten byl skutečně schopen bezdrátově poslat fotografie ze své karty do zrcadlovky. Trochu zklamáním je, že Camera Connect v případě EOSu 760D nedovoluje přenos GPS souřadnic ze smartphonu (kompakty to umožňují).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.