Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS M: první pokus

18.4.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Prvním CSC fotoaparátem od značky Canon je EOS M. Ten disponuje 18MPx APS-C čipem a potěší i dotykový displej. V dnešní recenzi se podíváme, jak se ovládá i jaké pořizuje snímky. Test proběhl s 18-55mm STM objektivem.

Příslušenství


V balení najdete fotoaparát, objektiv, krytku těla, obě krytky objektivu, Li-Ion akumulátor, nabíječku s kabelem a malý externí blesk.






Výdrž baterie


Fotoaparát využívá služeb Li-Ion akumulátoru LP-E12, jehož napětí činí 7,2V a kapacita 875 mAh. Udávaná výdrž při teplotě 23 °C je jen na pouhých 230 snímků (200 snímků při 0 °C), což jsou v této kategorii zoufale nízká čísla. Jako u každého Canonu, i zde se budu opakovat. Tato čísla totiž nemají s realitou nic moc společného a je až s podivem, jak metodika CIPA Canonům nesedí. V průběhu testu jsem se pořád pohyboval mezi 320 až 340 snímky, a to mnoho z testování probíhalo při poměrně nízkých teplotách. Skutečná výdrž je tedy zhruba o polovinu lepší, než je udáváno. To nicméně neznamená, že by byla nějak velmi dobrá. V průměru 330 snímků není v této kategorii zrovna mnoho.


Dodaný software


K fotoaparátu dostanete software EOS Utility např. pro stahování snímků do PC.





Digital Photo Professional pak na levé straně ukazuje adresářovou strukturu, v pravé polovině jsou pak náhledy snímků.





Snímky lze rozkliknout a můžete si zobrazit panel, který vám umožní provádět některé ze základních úprav.





První záložka se věnuje korekci expozice, vyvážení bílé, nastavení kontrastu, práci s dynamickým rozsahem a doostření.





Druhá záložka umožňuje změnu jasu, kontrastu, barevnosti a ostrosti v RGB kanálech zvlášť nebo současně.





Ve třetí záložce najdete možnost potlačení jasového a barevného šumu.





Nechybí možnost korekce optických vad (můžete si stáhnout profily objektivů).






Zobrazení displeje a menu


Canon EOS M je vybaven dotykovým LCD displejem s rozlišením 1.040.000 bodů (720×480 pixelů). Jeho "dotykovost" znatelně vylepšuje možnosti ovládání, neboť fotoaparát není zrovna vybaven velkým množstvím tlačítek. Quick menu je přístupné po stisku tlačítka Q v pravém horním rohu. Po stranách jsou tak jednotlivá nastavení a ve spodním řádku se zobrazí dostupné konkrétní volby pro dané nastavení.


Naopak v levém horním rohu máte přístup k výběru fotografických režimů. Není tu tedy PASM kolečko, jednotlivé režimy si musíte trochu složitěji "vyklikat". Rovněž citlivosti nebo korekci expozice můžete zvolit nejen tlačítky, ale i dotykem.


Totéž se týká menu nabídek, které jsou k dispozici na čtyřsměrném ovladači. Po stisku tlačítka INFO (podle aktuálně zvoleného nastavení i několikrát) se zobrazí stavový displej. I zde můžete využít dotykového ovládání.


Hlavní menu je rozdělené na poměrně velký počet záložek, což jej na první pohled znepřehledňuje, ale po chvíli si rychle zvyknete. Zadním kolečkem se pohybujete mezi záložkami, k pohybu nahoru a dolů potřebujete šipky. Pochopitelně i zde lze využít dotykového ovládání, což vše příjemně zrychluje.


Zajímavostí je tu vlastní menu, kam si můžete vytáhnout často používaná nastavení a nemusíte je lovit v celém menu. Pořízené snímky si můžete nechat zobrazit celoplošně s minimem informací.


K dispozici je i zmenšený náhled. Ten může být doplněný o zobrazení všech důležitých nastavení a jasový histogram. Můžete také obětovat některá nastavení a dostanete i barevné histogramy.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.