Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS M50: levné 4K od Canonu

6.12.2018, Milan Šurkala, recenze
Podíváme se na zoubek CSC fotoaparátu Canon EOS M50, který se může pochlubit elektronickým hledáčkem. Nově přináší také podporu 4K videosekvencí a zpomalené video. Těšit se můžeme na zaostřování pomocí duálních pixelů.

Noční scéna

 
Pokud jde o noční focení, Canon EOS M50 nabídne maximálně 30sekundovou expozici, nicméně využít lze i bulb režim. Zaostřovací systém je slušný, citlivost patří k slušnému průměru. Občas sice zazmatkuje a vzdá to, v zásadě ale nejsou větší problémy.
 
Canon EOS M50 noční scéna
 
expoziční čas 30 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 15 (24) mm, klikněte pro zvětšení
 
Kvalita snímku je dosti slušná, šum téměř neexistuje, a to ani v RAWu. Tam si můžete dovolit docela velké prosvětlování tmavých ploch a šum zůstane v normě. Podívejme se však ještě na míru šumu u nočních snímků při různých citlivostech.
 
Canon EOS M50 ISO šum noční scéna
 
výřezy z 24MPx snímků (vlevo JPEG, vpravo RAW)
 
Kvalita obrazu je dobrá do citlivosti ISO 800 včetně. U ISO 1600 už v RAWu lehce stoupá jasový šum a JPEG začíná rozmývat kresbu (jde to vidět např. na dlažbě na chodníku). Nicméně stále je to solidní výsledek. Použitelné je i ISO 3200, nicméně výše je už šumu opravdu mnoho. Dvě nejvyšší citlivosti jsou jen obtížně použitelné.
 
 

Standardní scéna

 
Tradičně se budeme věnovat i dvěma standardním snímkům, které jsou k nalezení v našich recenzích.
 
Canon EOS M50 standardní scéna krajina
 
expoziční čas 1/200 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 15 (24) mm, klikněte pro zvětšení
 
Na nejširší ohniskové vzdálenosti dokáže setový objektiv po přiclonění velmi dobře kreslit a využije tak schopností 24MPx senzoru. Můžete si stáhnout také snímek ve formátu RAW.
 
Canon EOS M50 standardní scéna Mlýny Šenov
 
expoziční čas 1/125 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 28 (45) mm, klikněte pro zvětšení
 
Objektiv spolu se snímačem dokázaly vykreslit šedé čáry na stěně mlýnů, což určitě chválím. Kresba je celkově solidní. Opět dávám k dispozici snímek ve formátu RAW.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.