Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS M50: levné 4K od Canonu

6.12.2018, Milan Šurkala, recenze
Podíváme se na zoubek CSC fotoaparátu Canon EOS M50, který se může pochlubit elektronickým hledáčkem. Nově přináší také podporu 4K videosekvencí a zpomalené video. Těšit se můžeme na zaostřování pomocí duálních pixelů.
Dnes jsem otestovali fotoaparát Canon EOS M50, který je přírůstkem do třídy APS-C CSC fotoaparátů Canon a konečně přináší 4K video i do levnějších tříd. Fotoaparát působí dostatečně kvalitně, v bílé barvě i stylově a s lehčími objektivy se také slušně drží. Mnohým udělá radost plně polohovatelný displej, ten je navíc dotykový. Dobrý je také elektronický hledáček. Trochu divně působilo zobrazování náhledu ještě chvííi po vyfocení snímku, ale jinak bylo ovládání v podstatě v pořádku.
 
Chloubou fotoaparátů Canon je tradičně autofokus Dual Pixel AF CMOS, tedy s duálními pixely na čipu. Je hodně rychlý, zvládá i sledování objektů, jen citlivost je občas různorodá. Někdy zaostří správně i na to, na co byste nikdy nečekali a někdy právě naopak, nezaostří na to, nač snad ani nejde nezaostřit. V zásadě je ale poměrně spolehlivý a velmi dobré je i jeho spojení s dotykovým displejem. V případě manuálního zaostřování počítejte s velmi silným odšumováním náhledu, takže ostření není úplně jednoduché.
 
Canon EOS M50 hodnocení
 
Canon EOS M50 při svém uvedení vyvolal radost díky přítomnosti 4K videosekvencí, které Canon na rozdíl od jiných značek u běžných produktů vytrvale odmítal. Přidal také zpomalené videosekvence. Začal bych ale u Full HD. To je v podstatě bezproblémové, rozumně kvalitní (čekal bych možná trochu výraznější detaily), stabilizace je hodně slušná a kdo chce, může za cenu zúžení úhlu záběru dostat ještě vylepšení elektronickou stabilizací. Radost udělá i Dual Pixel AF, který má příjemné odezvy, dobře reaguje na dotyk, prostě spolehlivý bezproblémový systém.
 
Pokud jde ale o 4K video, zde budeme muset nadšení trochu brzdit. Detailů je dost, tam je to v pořádku, horší je to v jiných oblastech. Předně jde o 4K výřez ze středu čipu, takže počítejte s 1,56× cropem navíc (celkově 2,5×). 15mm objektiv tak nabídne bohužel až 37mm přepočtenou ohniskovou vzdálenost (když použijete nejlepší digitální stabilizaci, tak začnete na 48 mm). Na širokoúhlé video zapomeňte i s hodně širokoúhlými objektivy (i 10mm objektiv dá nejméně 25 mm). Výrazný rolling shutter efekt je dalším problémem. A ani ostření nepotěší. Duální pixely totiž ve 4K režimu nefungují, takže se "ostří" kontrastem. Občas zbytečně přeostřuje, někdy se mu naopak nechce. Dle zástupců Canonu je to navíc záměr, aby EOS M50 nelezl do zelí zrcadlovce EOS 5D Mark IV. Škoda.
 
Výdrž na baterii patří k průměru a počítejte s tím, že fotoaparát nepodporuje nabíjení přes USB. V roce 2018 bych něco takového považoval spíše za samozřejmost. Chválu si naopak zaslouží podpora bezdrátových rozhraní Bluetooth a Wi-Fi, které dovolují např. funkci dálkové spouště. Pokud jde o kvalitu obrazu, ta je slušná (v RAWu). Čip je schopen dodat hodně detailů, odšumování by však v JPEGu mohlo být o něco slabší. Dynamický rozsah čipu je rozumný, ve stínech je dostatečná rezerva, ale dejte si při prosvětlování pozor na barevný šum. Ten je ostatně problémem při vyšších citlivostech a např. ISO 6400 je už nad síly senzoru.
 
V protisvětle můžete využít režim HDR, ten ale poněkud zvýrazňuje hrany, které vypadají nereálně. S klasickými prosvětlovacími režimy jsou ale snímky v takových podmínkách poměrně solidní. Rychlost přístroje je dobrá, překvapením je ale velmi malý RAW buffer.
 
Canon EOS M50 je tedy solidním fotoaparátem, příjemným CSC přístrojem ve své kategorii. Snad s výjimkou duálních pixelů (které by ale mohly být např. citlivější) však nemá nic, čím by nějak výrazně vyčníval nad konkurencí. Je to svým výkonem taková nenápadná šedá myška dávající dobré výsledky. Canon navíc zvolil poměrně slušnou cenu.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:


1. Natáčení Full HD videa
2. Běžné rodinné focení
 
 

Plusy


+ Zaostřování Dual PIxel AF
+ Rozumný poměr ceny a výkonu
+ Slušné Full HD video
+ Dobrá ergonomie ovládání, plně otočný dotykový displej
+ Přítomnost režimu zpomaleného videa
+ Slušné bezdrátové technologie (Wi-Fi, Bluetooth)
 
 

Minusy


- 4K video má mnoho omezení
- Malý RAW buffer
- Zbytečně silné odšumování
- Absence nabíjení přes USB
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Canon EOS M50 děkujeme Canonu.
 
 
Cena v době testování: cca 18 000 Kč s DPH (včetně objektivu Canon EF-M 15-45mm STM)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.