Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS RP: levný full frame šikula

8.8.2019, Milan Šurkala, recenze
Canon se pustil do třídy full frame CSC fotoaparátů a základním modelem je poměrně levný EOS RP. Na něj se právě dnes podíváme. Jak si povede tento fotoaparát, který nabídne 26MPx snímač a 4K video?
Nezapomeneme se podívat ani na náročné focení v protisvětle, kde budeme studovat především dynamický rozsah použitého senzoru.
 
Canon EOS RP protisvětlo 1
 
expoziční čas 1/200 s, clona F7,1, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 24 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Tento snímek sice nemá moc vysoký dynamický rozsah, přesto se v RAWu můžeme dobrat toho, že při prosvětlování stínů začne docela vzrůstat šum (i barevný).
 
Canon EOS RP protisvětlo 2
 
expoziční čas 1/160 s, clona F14, citlivost ISO 1000, ohnisková vzdálenost 24 mm, klikněte pro zvětšení
 
Toto je dynamickým rozsahem velmi náročná scéna. Zkoušel jsem také výraznější clonění pro vytvoření hvězdičky kolem slunce. Líbila se mi možnost zachránit přepal v obloze (v RAWu), nicméně kvůli vysoké citlivosti je ve stínech dost šumu (to by šlo ale vyřešit kratším expozičním časem a nižší citlivostí).
 
Canon EOS RP protisvětlo 3
 
expoziční čas 1/125 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 24 mm, klikněte pro zvětšení
 
Ve JPEGu vidíme přepal, nicméně v RAWu se jej dá z velké části zbavit. Můžeme si také všimnout toho, že fotoaparát automaticky aplikuje korekci chromatické aberace, která v JPEGu není vidět, zatímco v RAWu ano.
 
Canon EOS RP protisvětlo 3 D+
 
expoziční čas 1/10 s, clona F6,3, citlivost ISO 200, ohnisková vzdálenost 24 mm, klikněte pro zvětšení
 
Funkce Priorita vysokých jasů má za úkol zjemnit přechody v jasných plochách a minimalizovat tak přepaly. Vidíme, že je zde skutečně trochu více kresby, což bylo dosaženo i o něco slabší expozicí (stíny jsou pak prosvětleny).
 
Canon EOS RP protisvětlo 3 HDR
 
expoziční čas 1/500 s, clona F4, citlivost ISO 320, ohnisková vzdálenost 24 mm, klikněte pro zvětšení
 
Canon EOS RP má i hardwarový HDR režim ze tří expozic. Snímky skládá slušně, mnohdy bez artefaktů, otázkou je pak barevné podání, které však lze korigovat nastavením adekvátního režimu (můžete využít přirozené skládání, živé, reliéfní a další podle toho, jak realistické HDR budete chtít). Celkově ale HDR pracuje pěkně, dlouho se však skládá a má jednu velmi nepříjemnou vlastnost, kterou snad Canon brzy opraví v novém firmwaru. Pokud fotíte do RAWu a zvolíte HDR, to se automaticky přepne do JPEGu (HDR s RAWem nefunguje, to je ale normální). Problémem ale je to, že se po ukončení snímání do HDR nepřepne RAW zpátky.
 
Chválím bohaté možnosti nastavení. Vedle již zmíněného nastavení barev tu máme i rozšíření DR (automaticky nebo ručně až o +/-3 EV), dále lze upravit způsob zarovnávání snímků (automaticky fotoaparátem nebo nezarovnávat např. při focení ze stativu) a také lze nastavit, zda se HDR má vyfotit jednorázově (po vyfocení snímku se HDR režim sám ukončí), nebo bude nutné HDR režim vypínat ručně.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.