Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS RP: levný full frame šikula

8.8.2019, Milan Šurkala, recenze
Canon se pustil do třídy full frame CSC fotoaparátů a základním modelem je poměrně levný EOS RP. Na něj se právě dnes podíváme. Jak si povede tento fotoaparát, který nabídne 26MPx snímač a 4K video?

Noční scéna

 
Canon EOS RP má velmi výkonný AF systém, který předvádí velmi solidní výsledky i v noci. K tomu zde máme maximálně 30sekundovou expozici nebo bulb režim, kterému lze nastavit čas předem a nemusíte tak držet spoušť.
 
Canon EOS RP noční scéna
 
expoziční čas 20 s, clona F10, citlivost ISO 100, ohnisková vzdálenost 24 mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení
 
Snímek je takřka bez šumu, kvalita je slušná. Setový objektiv 24-105mm dokáže vytvářet mírné hvězdičky (pro větší efekt je nutno clonit ještě o něco více). K dispozici dávám fotografii v RAW formátu. Dále se podíváme na výsledky při různých citlivostech.
 
Canon EOS RP noční scéna ISO šum 26 MPx
 
výřezy z 26MPx snímků (vlevo JPEG, vpravo RAW)
 
Jasový a barevný šum se začíná více objevovat při citlivosti ISO 3200, nicméně i s ISO 6400 dokážete dostat solidní snímky. Pak už byste měli být opatrní. JPEGy pochopitelně odšumují a přijdete o saturaci barev.
 
 

Standardní scéna

 
Samozřejmostí budou i dvě tradiční scény, které fotíme v každé recenzi. Začneme snímkem krajiny s domem v pozadí.
 
Canon EOS RP standardní scéna krajina
 
expoziční čas 1/80 s, clona F10, citlivost ISO 200, ohnisková vzdálenost 24 mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení
 
Canon EOS RP má hodně náladové měření expozice, a tak zde bylo potřeba více korigovat do plusu a možná by to sneslo ještě trochu. Míra detailů je dobrá tam, kde se do hry moc nepustí odšumování. Když ale něco vyhodnotí jako šum (např. pole nalevo), vznikne rozmydlená plocha. Faktem nicméně je, že ani v RAWu těch detailů není o mnoho více (za to může i zamračené počasí).
 
Canon EOS RP standardní scéna Mlýny Šenov
 
expoziční čas 1/80 s, clona F13, citlivost ISO 250, ohnisková vzdálenost 45 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Slušný výsledek. Detailů je hodně, na šedé stěně mlýnů je pak vidět moaré efekt. K dispozici je také fotografie v RAW formátu.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.