Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon EOS RP: levný full frame šikula

8.8.2019, Milan Šurkala, recenze
Canon se pustil do třídy full frame CSC fotoaparátů a základním modelem je poměrně levný EOS RP. Na něj se právě dnes podíváme. Jak si povede tento fotoaparát, který nabídne 26MPx snímač a 4K video?
Test levného full frame CSC fotoaparátu Canon EOS RP máme za sebou a nyní si ve zkratce zrekapitulujeme, jaký je. Má překvapivě malé tělo, které je dobře zpracované a s lehčími objektivy se i dobře drží. Základní objektiv 24-105mm F4 L mi ale přišel být už poněkud těžší. Ovládání je ve většině případů intuitivní, oceňuji plně polohovací dotykový displej i svižnost přístroje (snad jen sekvenční snímání moc nepřesvědčí). Spolu s výše zmíněným objektivem jde o příjemný přístroj i pro natáčení videa, zde bych ale měl ale i několik výtek.
 
Předně je to složité nastavování videa, kdy je 4K k dispozici jen ve speciálním režimu. Tam je také možné nastavit expozici, ale jen manuálně. Takže je to buď pro profíky nebo naopak pro ty, kteří chtějí vše automatické. Rozhodně potěší bohatá nabídka portů, tedy nejen pro externí mikrofon, ale i sluchátka. Nechybí ani jack pro dálkové ovládání a překvapením je i moderní USB-C port. Zatímco u Full HD funguje Dual Pixel AF CMOS a funguje velmi dobře, ve 4K režimu se využívá klasické jednoduché kontrastní ostření a to nepředvádí zrovna dobré výkony. 4K video má i nežádoucí rolling shutter efekt a především hodně výrazný crop faktor (zužuje úhel záběru ve srovnání s Full HD). Zajímavostí je HDR video ve Full HD.
 
Canon EOS RP hodnocení
 
U fotek ale fázové ostření pracuje velmi dobře, je opravdu hodně rychlé, solidně pracuje i průběžné sledování, velmi dobrá je také citlivost za špatného světla. Když k tomu připočteme dotykový displej pro snadné polohování AF bodu, máme tu hodně příjemného společníka. Pokud používáte průběžné ostření, to je svázáno s měřením expozice (u jednorázového ostření máte na výběr). Bohužel toto měření je příliš citlivé, takže pokud se fotoaparát do sledovaného objektu rozhodně přiřadit i něco jinak jasného nebo naopak tmavého (a to dělá často), může létat expozice i o několik EV a budete mít v hledáčku pěknou diskotéku. Elektronický hledáček se tak stává velkou výhodou, protože na rozdíl od optického hledáčku zrcadlovek podstatně lépe víte, co zrovna provádí expoziční automatika.
 
Pokud jde o expoziční nastavení, rozsahy jsou sice poněkud užší u expozičního času (není zde plně elektronická závěrka a ta mechanická končí už na 1/4000 sekundy), nicméně např. ISO citlivost lze nastavovat snad do bezvědomí.
 
Kvalita obrazu je solidní, 26MPx snímač si neudělá moc ostudu. S vysokými citlivostmi nemá problém, v dynamickém rozsahu je dobrý, ale ne nejlepší. Zatímco ve světlech je na tom velmi dobře, potíže mu dělají stíny, které při prosvětlování dosti rychle nabírají jasový i barevný šum, takže musíte být s editacemi více opatrní, než byste čekali od velkého full frame senzoru.
 
Musím říci, že mě Canon EOS RP při testu dost potěšil a opravdu mě tento fotoaparát bavil. Jeho výhodou je slušná cena, ta se ale odráží na použitých technologiích. Zejména ústupky ve 4K videu mohou mnohé odradit, vidíme zde i jiné spíše low-endové prvky. Celkově ale rozhodně nabízí dobrý poměr ceny a výkonu. Koupi tohoto modelu tak lze určitě doporučit.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:


1. Natáčení solidního Full HD videa (i s autofokusem)
2. Majitele DSLR Canon, kteří chtějí využít svých objektivů na novém systému


Plusy


+ Technologie duálních pixelů
+ Vynikající AF systém
+ Dotykový plně polohovatelný displej
+ Solidní elektronický hledáček
+ Nízký šum
+ Slušné funkce pro video (duální pixely, vstup pro externí mikrofon i sluchátka, HDR video)
+ Bohaté možnosti nastavení ISO citlivosti
 
 

Minusy


- Slabší dynamický rozsah senzoru a barevný šum ve stínech
- Mnoho omezení ve 4K (chybí duální pixely, rolling shutter efekt, crop faktor,...)
- Hodně citlivé měření expozice pri AF Servo
- Agresivnější odšumování v JPEGu
- Omezení min. času na 1/4000 sekundy
- Průměrná výdrž baterie


Za zapůjčení fotoaparátu Canon EOS RP děkujeme Canonu.
 
 
Cena v době testování: cca 60 500 Kč s DPH (včetně Canon RF 24-105mm F4 L IS USM)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.