Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
8.8.2019, Milan Šurkala, recenze
Canon se pustil do třídy full frame CSC fotoaparátů a základním modelem je poměrně levný EOS RP. Na něj se právě dnes podíváme. Jak si povede tento fotoaparát, který nabídne 26MPx snímač a 4K video?
FotoZemek (919) | 14.9.201922:07
Mě se to nelíbí, to sklo proti foťáku vypadá jak poleno a vůbec ......
Bezrcadlo, to znamená 2­-3 baterky v kapse .....
si představ, že ladíš kompozici a koukáš po dvacáté do hledáčku
Odpovědět2  0
RiMr (756) | 7.9.201923:52
... je to takový stroj času... ukazuje nám, kde třeba u SOny byli před několika lety...
Odpovědět3  4
FotoZemek (919) | 16.8.201912:22
Já bezzrcadlo mám, na tvrdou práci si beru 10­-12 let starou profi zrcadlovku a ne jen kvůli výdrži baterií ­)­)­)­)­)­)­)­)
Odpovědět1  3
Puppy8 (858) | 13.8.20198:10
Odpovědět1  0
Staropes (4) | 8.8.201910:42
čili samostatný zámek expozice mi přijde v praxi velice fajn, znám to z jiných modelů Canonu. V kombinaci s back focusem+AFL přes sousední zadní tlačítko je to opravdu pohodlí. A to, že se dá expozice takhle zamknout i v servu, je další plus ­- zamknu hvězdičkou a můžu všelijak přejíždět za sledovaným objektem ­- nebo i jen kvůli kompozici ­- servo doostřuje, ale expozice zůstává.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 8.8.20198:47
"Pokud fotíte do RAWu a zvolíte HDR, to se automaticky přepne do JPEGu ­(HDR s RAWem nefunguje, to je ale normální­). Problémem ale je to, že se po ukončení snímání do HDR nepřepne RAW zpátky.­"

Tak to je dost vazna chyba. Clovek az doma zisti, ze od urciteho okamihu fotenia uz nema ziadne rawy, iba jpgy :­(

Uvazujem, ako by sa tento problem dal najlepsie vyriesit. Asi by som to spravil tak, ze pri sucasne zvolenom RAWe a HDR sa ulozi nielen vysledny HDR JPG, ale aj vsetky ­(tri­) RAWy z ktorych ten HDR vznikol. Kapacity a rychlosti kariet su dnes viac ako dostatocne, a samotne ukladanie suborov na kartu nevyzaduje od procesora velky vykon ­- vytvaranie HDR sa tym nijak vyrazne nespomali.

A ked sa cloveku vytvoreny HDR JPG nebude pacit, moze si z tych troch RAWov zlepit vlastny :­)

Odpovědět4  0
f32 (11) | 8.8.201918:54
Tak tech vaznych chyb je tam vice, ostatne je to kompakt s vymennymi objektivy navic v prvni generaci, co tedy cekat? Navic ta cena, to je usmevne nebo spise k placi.
Odpovědět4  1
Choakinek (4686) | 8.8.201921:00
No, nalepíš si na ten foťák takový ten nalepovací lísteček ­(jak se to často lepí v kancelářích na monitory­) s informací: ­"Nezapomeň vždy po použití HDR opět nastavit JPEG + RAW­".

:­-)
Odpovědět5  2
mikča (1) | 9.8.20199:45
Co takhle využít pro tohle jeden z předdefinovaných módů?
Pak jen stačí na voliči přepínat mezi Av ­- C1 a zpět ­(případně C2 nebo C3­)??

takhle to používám od dob EOSu 40D
Odpovědět3  0
Choakinek (4686) | 9.8.201923:32
No jo, máš pravdu, to asi je řešení. V základu si nastavíš RAW + JPEG, funkci HDR vyvedeš do jiného profilu, kde bude jen focení do JPEGu.

Zabugovaný firmware výrobce to sice neomlouvá, ale řešení problému to asi bude.
Odpovědět2  1
em1x (2) | 8.8.20192:13
"může létat expozice i o několik EV a budete mít v hledáčku pěknou diskotéku. Elektronický hledáček se tak stává velkou výhodou, protože na rozdíl od optického hledáčku zrcadlovek podstatně lépe víte, co zrovna provádí expoziční automatika.­"

Tedy elektronicky hledacek je zde velkou vyhodou, protoze dava zakaznikovi najevo, jak spatne nakoupil, kdyz jeho pristroj defacto neni smysluplne schopen nastavit expozici.
A chudak naiva, co si smejda koupil tak muze hrat hru jestli spousti trefi okamzik, kdy se fotak chysta exponovat zrovna dobre nebo netrefi. navic, aby to mel vetsi challenge, bude mu k tomu blikat v hledacku diskoteka.
Tak to je fakt velka vyhoda elektronickeho hledacku.

Kdyz ctu nektere chytromyslenky, mam pocit, ze kdyby jejich autorum spadl na hlavu treba pytel mouky, byla by to pro ne vyhoda, protoze by se jim mozna rozvistilo.
Odpovědět5  10
Choakinek (4686) | 8.8.20193:24
No, je to výhoda elektronického hledáčku, vždyť to i sám tvrdíte:

"Tedy elektronicky hledacek je zde velkou vyhodou, protoze dava zakaznikovi najevo, jak spatne nakoupil, kdyz jeho pristroj defacto neni smysluplne schopen nastavit expozici.­"

Elektronický hledáček nemůže za výrobcem špatně udělanou expoziční automatiku.
Odpovědět6  4
em1x (2) | 8.8.20194:27
No jasne Choakinku, je to velka vyhoda, diky nemu fotic vi, ze si poridil smejda obsahujiciho takovy elektronicky hledacek, vi, ze si nemuze byt jisty spravnou expozici a navic ma zadara diskoteku, jak pise Milan Surkala. No kdo by takto vyhodny elektronicky hledacek nechtel, ze jo.
To je podobna vyhoda jsko auto s levnym neodmontovatelnym volantem o prumeru 10cm. Taky hned zjistis, ze s tim autem jezdit nejde­/pripadne neslo­/pripadne nezjistis, protoze uz nejsi.

Jasne, ten volant taky nemuze za to, ze je maly. To da rozum.
Odpovědět2  12
mlsný amatér (775) | 9.8.20199:09
Jak souvisí nepovedená expoziční automatika s elektronickým hledáčkem? Jedině asi tak, že pokud jsou nastaveny špatné parametry, ­(clona a čas­), může, ale nemusí, to mít na obraz v EVF vliv, zato v OVF se nepozná nic.
Odpovědět1  1
f32 (11) | 9.8.201910:30
Jak? Si delas srandu, ne? Pise se to v te recenzi a ja ten vyrok tady cituji v prispevku, na ktery reagujes.
Soustred se trochu!

""může létat expozice i o několik EV a budete mít v hledáčku pěknou diskotéku. Elektronický hledáček se tak stává velkou výhodou, protože na rozdíl od optického hledáčku zrcadlovek podstatně lépe víte, co zrovna provádí expoziční automatika.​­""
Odpovědět2  0
Staropes (4) | 9.8.201917:02
To mlsný amatér ­/ Ano, asi tak. Některé foťáky při určité variantě nastavení AEL ­/AFL korigují průběžně prosvětlení obrazu na displeji, aby člověk pořád viděl, co má v záběru. Hodnotu AE pod ukazovákem si procesor pamatuje, dokud člověk nepovolí tlak, ale náhled na displeji­/e­-hledáčku foťák pořád mění podle okamžitých světelných podmínek, které lezou přes objektiv dovnitř. Stačí pohnout objektivem, nebo přechod sledovaného objektu ze světla do stínu apod. Ovšem foťák exponuje na hodnotu namáčknutou pod prstem. ...
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.