Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon IXUS 200 IS: poprvé dotykově

5.1.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dnešní recenzi se podíváme na první dotykový kompakt značky Canon, model Digital IXUS 200 IS. Kromě toho přináší i nezvykle širokoúhlé 24mm ohnisko a 5× optický zoom. Jak se v praxi projeví dotykové ovládání a jak kvalitní fotografie pořizuje nový IXUS?

Měření rychlosti


Fotoaparáty Canon většinou patří k těm rychlejším na trhu a v některých ohledech nezklame ani nový Canon Digital IXUS 200 IS. Nutno říci, že v praxi působí mnohem rychleji, než se jevil při měření. U sekvenčního snímání se nezapočítává první snímek pořízený v čase 0,00 s.
  • První snímek - 1,7 sekundy (Toto je na kompakt naprosto skvělý čas, zde lze jenom chválit.)
  • Snímek bez namáčknutí wide - 0,45 sekundy (V praxi máte pocit, že na širokém ohnisku fotoaparát ostří v podstatě okamžitě.)
  • Snímek bez namáčknutí tele - 0,9 sekundy (Na delším ohnisku je ostření pomalejší, nicméně i zde patří k těm rychlejším ve své třídě.)
  • Snímek s namáčknutím - OK
  • Čas snímek-snímek - 3,0 sekundy (Zde opět působí fotoaparát rychleji, než ukazuje naměřený čas. Ten je totiž jen průměrný, přičemž z fotoaparátu máte pocit, že je i v tomto poměrně rychlý.)
  • Čas snímek-snímek s bleskem - 4,6 sekundy (V této disciplíně je už zpomalení znatelné. Výhodou focení je to, že spoušť můžete zmáčknout téměř hned po zobrazení vyfoceného snímku, fotoaparát pak co nejrychleji dokončí všechny procedury a fotí další snímek.)
  • Přezoomování - 1,7 sekundy / 1,9 sekundy (Změna ohnisek je spíše trochu pomalejší.)
  • Sekvenční snímání - 0,55 až 0,85 fps (Za 18 sekund se mi podařilo jednou pořídit 11 snímků, podruhé 16 fotografií. Každopádně oba výsledky jsou hluboko pod průměrem.)

Je vidět, že Canon Digital IXUS 200 IS je skutečně rychlý fotoaparát a pokud v něčem ztrácí, tak je to sekvenční snímání, které je opravdu velmi pomalé.


Optický a digitální zoom


Jedním z lákadel fotoaparátu Canon Digital IXUS 200 IS je jeho 24mm ohnisko, které patří k těm nejširokoúhlejším na trhu.


expoziční čas 1/125 s, clona F2,8, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Ostatně jak je vidět z tohoto snímku, úhel záběru je skutečně velmi široký. Díky tomu je IXUS 200 IS ideálním přístrojem na focení architektury, rozlehlé krajiny nebo snímků v místnosti. Kresba je poměrně ostrá a detailní, dokonce i rohy nejsou přespříliš rozmazané. Vyskytuje se zde chromatická aberace.


expoziční čas 1/125 s, clona F5,9, citlivost ISO 400, ohnisko 120 mm, klikněte pro zvětšení

Velmi špatná světelnost objektivu si zde vybírá svou daň. Aby byl zachován rozumný expoziční čas, fotoaparát musel zvolit až ISO 400. To se projevuje na dramatickém zvýšení jasově ustřelených pixelů, kterých je zde opravdu až příliš mnoho. V trávě to ani nevadí, neboť pak budí dojem kresby, která tam ale ve skutečnosti není.


expoziční čas 1/100 s, clona F5,9, citlivost ISO 400, ohnisko 120 mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Digitální zoom není moc dobrý nápad. Kresba je pak velmi slabá, totéž platí i o barvách. Nemá smysl používat.


expoziční čas 1/60 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Opět velmi široký úhel záběru a zejména ve středu celkem dobrá ostrost. Je zde však díky zbytečným 12 megapixelům příliš mnoho šumu a nechybí ani chromatická aberace (viz bílá zeď obchodu nalevo).


expoziční čas 1/60 s, clona F5,9, citlivost ISO 400, ohnisko 120 mm, klikněte pro zvětšení

Citlivost ISO 400 se opět projevuje na jakémsi zamlžení snímku a spoustě jasově ustřelených pixelů. Jak je vidět, změna ohniska je díky 5× zoomu velká, nicméně samotné 120mm ohnisko příliš nepřibližuje.


expoziční čas 1/60 s, clona F5,9, citlivost ISO 400, ohnisko 120 mm, klikněte pro zvětšení

Při použití digitálního zoomu je snímek opět jakoby roztřesený, bez detailů a ostrosti.


Protisvětlo


Na následujících snímcích se podíváme, jak IXUS 200 IS zvládá focení v protisvětle.


expoziční čas 1/1250 s, clona F3,5, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Fotoaparát má občas problémy s vysokým jasem, kde hodně rychle ztrácí kresbu. Není tak na škodu použít mírnou zápornou korekci, na tomto snímku ale použita nebyla. Kolem slunce je velká bílá vypálená plocha, budovy jsou ve stínu, kde je na ISO 80 poměrně dost velké množství šumu, a tedy i slabší detaily.


expoziční čas 1/640 s, clona F2,8, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Snímky v protisvětle tedy díky malému dynamickému rozsahu působí kontrastně. Odlesky objektivu se vyskytují asi v polovině případů.


expoziční čas 1/1000 s, clona F2,8, citlivost ISO 160, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Se zapnutou funkcí i-Contrast se výrazně zlepší prosvětlení ve stínech. Musíte však počítat s tím, že kresba je zde velmi slabá, ostrost minimální a barvy jsou často málo saturované. Vyvážení jasů po ploše je však výrazně lepší, to se musí uznat.


ohnisko 28 mm, clona F2,8


ohnisko 120 mm, clona F5,9

Chromatická aberace je problémem zejména na širokém ohnisku. Na nejdelším se ve většině případů v podstatě nevyskytuje.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.