Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon IXUS 230 HS: nebeský univerzál

21.5.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Další test se podívá na zoubek malému stylovému kompaktu Canon IXUS 230 HS. V miniaturním těle najdete objektiv s 8× optickým zoomem, vynikajícím makrem a také potěší CMOS BSI snímač, jehož rozlišení je jen 12 megapixelů.

Autofokus, ostření


Fotoaparát podporuje pouze automatické ostření, vy si však můžete vybrat z několika režimů. Nejprve je zde základní ostření na střed, dále lze použít "Tvář + AiAF". Jde o automatický výběr z 9 ostřících bodů doplněný o detekci tváří. Obojí funguje spolehlivě a rychle. Rovněž k poslednímu režimu, ostření se sledováním, nelze mít žádné výhrady. Úspěšnost sledování je dobrá a nevadí mu ani přibližování se k objektu. Ve dne je úspěšnost autofokusu dobrá, za horšího světla se ale začíná snižovat a někdy je docela problém zaostřit. Rychlost je průměrná. Nezdržuje, ale také nelze mluvit o bleskurychlém ostření.





Do 50mm ohniska si vystačíte s cca 3cm vzdáleností od objektu, což se projevuje 0,8× virtuálním zvětšením i bez makro režimu. Se zapnutým makrem se na ohniscích do cca 40 mm můžete pohybovat jen okolo dvou až pěti milimetrů, což zajišťuje naprosto vynikající makro s cca 1,7× zvětšením.





Lehké zazoomování sníží úhel záběru, což pomůže lepší kompozici snímku, přesto jde stále o dost širokoúhlý záběr. Ostřící vzdálenosti po dalším přizoomování rychle rostou až k 80 centimetrům a telemakro je se svým cca 0,26× virtuálním zvětšením jedno z těch slabších.




expoziční čas 1/30 s, clona F3, citlivost ISO 125, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



Zvětšení je opravdu velmi vysoké, díky krátké vzdálenosti se i s malým čipem a clonou F3 dá dosáhnout výrazně rozostřeného pozadí.




expoziční čas 1/160 s, clona F3, citlivost ISO 200, ohnisko 28 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Zde je důkaz naměřeného 1,7× zvětšení. Na pravítku se dá vyfotit pouhých 2,1 centimetru (3,6/2,1 = cca 1,7), počítejte ale s tím, že při takto krátkých ostřících vzdálenostech trpí objektiv na enormní neostrost v rozích. Na focení květin to nevadí, v rozích stejně bude pozadí mimo hloubku ostrosti, u rovných ploch to ale bude dost vadit.


Nastavení expozice, automatika


Canon IXUS 230 HS je jen automat, takže o expozici se stará automatika (s jednou výjimkou, o které si povíme za chvíli). Měření expozice může být celoplošné (poměrové), celoplošné se zdůrazněným středem a bodové. Expozice je nastavována poměrně spolehlivě, problém je spíše v agresivnějších konverzních křivkách, které upřednostňují kontrast a světlé plochy mají tendenci se stávat ještě světlejšími a přepalovat se. Proto občas neuškodí mírná korekce expozice do mínusu, ale to zase může způsobit ztmavení již tak tmavých ploch. Pokud tedy nevyužíváte některý z barevných režimů, můžete zvážit použití vlastního režimu C a v něm stáhnout kontrast. Korekce expozice nabízí volby od -2 EV do +2 EV.





Citlivosti mají rozsah od ISO 100 do ISO 3200. Časy pak začínají na 1/2000 s a končí u 1 sekundy. V režimu Dlouhá závěrka ale můžete ručně nastavit čas od 1 do 15 sekund. Funguje tak jako velmi omezený režim priority času (citlivost je vždy ISO 100). Přestože je fotoaparát malý a objektiv má velký zoom, překvapí průběh světelnosti. Ten je opravdu vysoce nadprůměrný a v rozsah 40 až 150 milimetrů je o 1/2 až celé 1 EV světelnější než konkurenční ultrazoomy s ještě vyšším zoomem (větší zoom je teoretický předpoklad pro lepší průběh světelnosti díky roztažení světelnosti na delší ohniskový úsek). To je rozhodně nezanedbatelné. Na širších a naopak na nejdelších ohniscích je na tom ale stejně jako běžné kompakty. Cloní se velmi silným ND filtrem, díky kterému je na nejširším ohnisku k dispozici F3 nebo F9, na nejdelším pak F5,9 nebo F18.


Videosekvence


U fotoaparátu najdete Full HD videosekvence s rozlišením 1920×1080 pixelů při snímkovací frekvenci 24 fps. Video kvůli tomu působí trochu trhaněji ve srovnání s 30fps nebo dokonce 50fps konkurencí. Pochválit musím velmi dobrou optickou stabilizaci s dynamickým režimem, pozor si jen musíte dávat na náhlejší změnu směru snímání (opačným směrem zpět), kdy může dojít k trochu nepříjemnému seknutí v obraze.





Míra detailů je pěkná, obraz je slušný i v interiéru, šumí spíše jasově než barevně. Přicloňování je plynulé, smear efekt neexistuje (jde o CMOS čip), naopak tu najdete rolling shutter efekt. K dispozici je stereo zvuk, poryvy větru však mohou být trochu problém. Ať tak či onak, jde rozhodně o fotoaparát s nadprůměrně kvalitními Full HD videosekvencemi. Můžete natáčet i zpomalené videosekvence s 240 fps nebo 120 fps, pochopitelně v menším rozlišení.
  • 1920×1080 / 24 fps - cca 4300 kB/s
  • 1280×720 / 30 fps - cca 2800 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 1200 kB/s
  • 1270×720 / 30fps iFrame - cca 2300 kB/s
  • 640×480 / 120 fps - cca 1200 kB/s
  • 320×240 / 240 fps - cca 300 kB/s

Jde vidět, že videosekvence zabírají skutečně obrovské množství místa, na jednu sekundu si vezmou dvojnásobek toho, co je běžné u konkurence. Stáhnout si můžete venkovní videosekvenci s délkou 52 sekund (216 MB). Dále je tu interiérové video (50 sekund, 203 MB) a dvě zpomalené videosekvence. První 120fps video o délce 24 sekund má 29 MB, druhé je pak 240fps o délce 41 sekund má velikost 13 MB.


Stabilizace


V objektivu je Inteligentní optická stabilizace, která se sama rozhoduje mezi několika režimy. Vy ji můžete vypnout a navolit, zda má stabilizovat trvale nebo jen při focení (pak není stabilizován náhled na displeji). Následující snímky byly pořízeny s expozičním časem 1/10 sekundy a přepočteným ohniskem 81 mm na vzdálenost asi dvou metrů.



bez stabilizace



s trvalou stabilizací



se stabilizací při focení



se stativem



Stabilizace přináší dobrý účinek ve všech režimech. Stativu se nevyrovná, ale rozhodně vám pomůže dostat ostřejší fotky, když už ne opravdu ostré.


Fotografování portrétů


Pro focení portrétů vám může dopomoci rychlá a nadprůměrně úspěšná detekce tváří. V interiérech máte k dispozici širokoúhlé 28mm ohnisko, které dnes patří k standardu. Světelnost F3,0 pak je lehce lepší než je obvyklé, ale hlavní zásluhu na poměrně dobrých skupinových portrétech v takových podmínkách má na svědomí čip a jeho slabší odšumování. Na detailní portréty dobře poslouží delší ohniska objektivu při docela slušné světelnosti (pochopitelně na svou kategorii).




expoziční čas 1/160 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 150 mm, klikněte pro zvětšení



Canon je dnes snad už jediný výrobce, který umí odšumovat (tzn. moc neodšumovat). Takto krásnou a detailní kresbu téměř nemáte šanci dostat z nějakých jiných kompaktů než Canon (s výjimkou modelů podporujících RAW a profikompaktů obecně). Opravdu velmi dobrá práce. Dokonce i pozadí se lehce maže. Blesk nabízí klasické režimy jako vypnutí, zapnutí, automatiku a slow synchro. Lze jej doplnit o předblesk, který je navíc doplněn i tím, že trvale svítí přisvětlovací dioda. Díky tomu jsou červené oči docela zřídkavým jevem.


Výdrž baterie


Napájení zde zajišťuje maličký Li-Ion akumulátor NB-4L s napětím 3,6 V a kapacitou jen 760 mAh. Podle norem pro měření výdrže to má stačit jen na pouhých 210 snímků. Z mých zkušeností s testováním fotoaparátů značky Canon ale dobře vím, že tyto normy Canonům nesvědčí a skutečná praxe bývá často mnohem vyšší. Nejinak je to i u modelu IXUS 230 HS. Pokud to nebudete přehánět s bleskem, tak i při častém používání automatiky a všemožných detekcí není problém se dotáhnout na cca 380 snímků na jedno nabití. To je téměř dvakrát tolik než na papíře.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.