Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon IXUS 300 HS: superstylovka i pro náročné

28.7.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na první kompakt Canonu s CMOS BSI čipem. Má rozlišení 10 megapixelů. Širokoúhlý objektiv ve stylové třídě nabídne neuvěřitelně vynikající světelnost F2,0, jsou zde i HD videosekvence a prioritní režimy expozice.
Kdo přečetl celou recenzi, tak ví, že na závěr budu především chválit. IXUS 300 HS se totiž Canonu skutečně povedl a kdo se s ním naučí trochu lépe pracovat, tomu se odvděčí až překvapivými možnostmi. Díky malému a lehkému tělu si jej můžete vzít kdykoli s sebou. Zpracování je výborné, výtku mám k neoznačenému čtyřsměrnému ovladači a někomu může vadit širokoúhlý displej.

Pro natáčení videosekvencí je vynikající (ať už jde o pozorovací úhly nebo plochu), ale pro 4:3 snímky má naopak plochu hrubě nedostatečnou na úrovni roku 2008 (cca 2,4", rozlišení 170.000 bodů). Pro Canon typicky LCD displej dost "kecá". Zobrazuje přepaly doslova všude, což nutí stahovat expozici. Ve skutečnosti je sice k přepalům náchylný, ale ani z daleka ne tolik, kolik ukazuje displej.

Kdo by od IXUSu 300 HS čekal jen automat, ten může být velmi příjemně překvapen, neboť zde najde i prioritu času i clony. Maximální čas je 15 sekund, clona je dokonce irisová (tedy i vícepolohová) a na kratších ohniscích lze dokonce vynutit spuštění pomocného 2EV ND filtru. Geniální. Objektiv má vynikající světelnost F2,0 na nejdelším ohnisku, nicméně její průběh není až tak zázračný a patří zhruba do lehčího nadprůměru.

Ačkoli F5,3 na nejdelším ohnisku zní ve srovnání s konkurencí dobře, právě malý zoom znamená, že vyšší hodnoty vyskočí už na poměrně krátkém ohnisku. Malý zoom by mohl být asi jedním z nejvážnějších nedostatků, který by mohl laickou veřejnost od přístroje odradit. Aneb co nevadí u profesionálního PowerShotu S90, může ve stylové třídě vadit. Opticky je objektiv průměr. V podstatě jej v přiměřeném měřítku trápí všechny optické vady, ale silněji vadí jen odlesky v protisvětle. Chromatickou aberaci Canon konečně lehce odstraňuje. Ostření je rozumně rychlé, úspěšnost by mohla být poněkud lepší (téměř vždy jde ale přinutit přístroj k zaostření). Makro je solidní.




Ocenění TREFA získává Canon IXUS 300 HS
za překvapivě dobrou kvalitu obrazu i manuální možnosti nastavení . Logo ocenění je ke stažení zde.


Trochu žertem bych mohl říci. že jsem si ani nevšiml, že by uvnitř byl CMOS BSI čip :-) Typické neuvěřitelně rychlé sekvenční snímání či HDR režim, to zde skutečně nenajdete. Jeho přítomnost napovídají snad jen zpomalené 240fps videosekvence. IXUS 300 HS je také prvním kompaktem s CMOS BSI čipem, jehož obrazovou kvalitu lze označit nejen za dobrou, ale v rámci srovnání s konkurencí dokonce za velmi dobrou až vynikající (ve dne).

Ač je zde poněkud více šumu (CMOS prostě šumí více než CCD a ani BSI tomu zatím ani zdaleka nepomohlo), nedochází k žádnému patlání, detaily jsou výborné a mohu říci, že za poslední rok jsem snad neviděl kompakt, který by tak příjemně zacházel s obrazem. Tady musím Canon skutečně pochválit. Překvapivě dobré výsledky získáte i s poměrně vysokými citlivostmi, kdy je šum samozřejmě opravdu hodně vysoký, ale silnější detaily stále ještě zachovány (max. ISO 1600).

Videosekvence v HD rozlišení jsou rovněž dobré. Lze sice slyšet cvakání při ukončení zoomování, ale jinak je kvalita dobrá. Pokud nebudete využívat různé detekce a další automatické hrátky, překvapí vás vynikající výdrž na baterie, která může být od údajů výrobce i o více než o polovinu vyšší.

Negativum vidím v rychlém menu. Jak už jsem říkal i u jiných Canonů, toto menu v zásadě není zas tak špatné, ale pokud jej srovnám s naprosto geniálním menu starších Canonů, je to doslova tragédie. Jednoduše řečeno nepochopitelný krok zpátky. Inovace za každou cenu, a tak by tomu být nemělo. Rychlost přístroje je přijatelná. Potěšil mě i dobře fungující i-Contrast, který byl u starších Canonů spíše ke škodě. Nepříznivá je bohužel hodně vysoká cena přístroje.

Canon IXUS 300 HS má poměrně silnou konkurenci z vlastní stáje v podobě modelu PowerShot S90. Ač ten je zaměřen přeci jen někam jinam, mají oba přístroje hodně společného. IXUSu 300 HS by určitě prospěl větší cenový rozdíl od modelu S90, který vítězí např. podstatně větším čipem a RAW formátem, nicméně objektiv je naopak v mnoha specifikacích téměř totožný. IXUS 300 HS je kompakt, který potěší každého. Něžné pohlaví ocení zejména design, všichni pak na svou kategorii nadprůměrné snímky i poměrně solidní možnosti manuálního nastavení. Fotoaparát lze určitě vřele doporučit.


Nadprůměrná kvalita obrazu (s ohledem na velikost čipu), velmi dobré detaily
Ergonomické nedostatky (neoznačený ovladač, někomu může vadit 16:9 displej)
Vynikající světelnost F2,0
Náchylnost k přepalům + jejich přehnaná indikace
Clonění irisovou clonou i ND filtrem
Poměrně malý zoom
Přijatelné HD video
Vyšší cena
Dobrá výdrž na baterie
Ikona Odkaz na databázi
Možnosti manuálního nastavení
Ikona Odkaz na databázi
Fungující i-Contrast
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 8 500 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Canon IXUS 300 HS děkujeme Canonu.

Fotoaparát Canon IXUS 300 HS a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.