Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot A1000 IS: ve stínu předchůdce

15.1.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový PowerShot A1000 IS na papíře určitě nevpadá špatně. Nahrazuje úspěšný model A590 IS, ze kterého si zachovává 4× optický zoom a optickou stabilizaci. Navíc přináší 10MPx snímač. Překoná svého téměř dokonalého předchůdce nebo zůstane v jeho stínu?
Při testu jsem se pořád nemohl ubránit srovnávání se předchůdcem v podobě Canonu PowerShot A590 IS. Vlastně i závěr tak trochu bude z tohoto srovnání vycházet. Nejprve se podívejme, co dobrého fotoaparát nabízí.

Design jako takový je docela subjektivní záležitost, nicméně nutno přiznat, že u Canonu zvolili poměrně líbivý kabátek, ačkoli jeho provedení z plastu pak nepůsobí až tak dobře. Je docela dobré, že makro fotoaparátu dokáže ostřit od 3 centimetrů a samotné ostření je poměrně rychlé, nicméně i zde je pár prohřešků, ke kterým se ještě vrátím. Potěší účinná optická stabilizace obrazu. Objektiv pak má na kompakt docela zvládnuté problémy zkreslení a tmavnutí rohů, ale stále to není ono. Potěší i rozumná ostrost i v rozích snímku.

Naprosto neuvěřitelná je výdrž fotoaparátu na pouhé dvě AA baterie. Vybít je, to chce opravdu hodně snahy. Vzhledem k velikosti čipu a rozlišení překvapí poměrně pěkné fotografie i při citlivosti ISO 400. Nejsou to sice fotografie, které by se mohly dostat na kalendář, ale ve srovnání s ostatními kompakty to je trochu rozdíl. Dokonce ani ISO 800 nevypadá vždy nepoužitelně, ovšem zde už kriticky záleží na podmínkách, ostatně občas jsou snímky škaredé i na ISO 200. Potěšitelná je rozumná rychlost fotoaparátu a dobré menu nabídky.



Nyní se podívejme na negativa nového Canonu. Dost mě zklamala absence manuálních režimů nastavení expozice, zůstala pouze automatika a speciální noční manuální režim. Škoda, protože tak fotoaparát ztratil kouzlo svého předchůdce, který byl díky tomu velmi zábavný fotoaparát. Ale ani to by nebylo tak špatné.

Co je opravdu příšerné, je ergonomie čtyřsměrného ovladače. Kvůli tomu, že je v rovině se zadní stěnou fotoaparátu, je až neskutečně špatně ovladatelný. Upřímně řečeno, jenom tímto detailem se podařilo Canonu celý fotoaparát kompletně zabít, ovládání s ním je velmi špatné. Ani ostatní tlačítka na tom nejsou o mnoho lépe, ale dá se to překousnout. PowerShot E1, což je vnitřně naprosto totožný fotoaparát, má sice trochu jiné řešení tohoto ovladače, ale na první pohled vypadá podobně mizerně.

Ač u ostření lze pochválit rychlost, méně radosti udělá jeho úspěšnost. Zejména na makro velmi rád ostří někam dozadu. Ale i při běžném focení občas uvidíte žlutý rámeček autofokusu, i když fotografie je zaostřena vesměs správně. Videosekvence nejsou nijak zvlášť kvalitní, není umožněn ani optický zoom (stabilizace však naštěstí ano). Velkým problémem je náhled fotografií. Hledáček má tak malé pokrytí, že by zde klidně nemusel být a vůbec by to ničemu neuškodilo. Stejně tak LCD displej má zas natolik malé rozlišení, že posouzení ostrosti snímku na něm je prakticky nemožné. Chválil jsem rozumnou kvalitu snímku i na vyšší citlivosti, nicméně šum by mohl mít trochu příjemnější strukturu, je hůře odstranitelný v odšumovacím softwaru.

Ve výsledku je Canon PowerShot A1000 IS stále dobrý kompakt s poměrně slušnou kvalitou fotografií, nicméně má několik výrazných chyb. Určitě už není tak dobrou volbou jako A590 IS. Škoda.


Famózní výdrž na baterie
Hrozná ovladatelnost čtyřsměrného ovladače
Poměrně dobrý objektiv
Absence manuálních expozičních režimů
Slušná kvalita fotografií
Podprůměrný LCD displej
Solidní rychlost
Náladový autofokus
Cena v době testování: 4 000 Kč s DPH
 

Za zapůjčení fotoaparátu Canon PowerShot A1000 IS děkujeme Canonu.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.