Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot A800: šikula za pár stovek

14.6.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Protože trh je plný nejen pokročilých kompaktů, ale i těch velmi levných, podívali jsme se dnes na zoubek malému Canonu PowerShot A800. Má výborné rozlišení 10 MPx, objektiv s 3,3× optickým zoomem a napájení AA bateriemi. Umí dobře fotit?

Digitální šum


Malý 1/2,3" CCD snímač má na dnešní poměry nízké rozlišení 10 megapixelů, to by ale fotoaparátu mohlo naopak pomoci. Pixelová hustota zhruba 36 MPx/cm2 je tedy nízká a s tím by mohl být nižší i šum. Čip je nicméně starší konstrukce a procesor DIGIC III rovněž nepatří mezi mladíky. Jak je tedy na tom A800 se šumem doopravdy?



ISO 100



Nejnižší citlivost ISO 100 krásně čistá a detailní, doostřování by mohlo být i kapánek slabší (lze nastavit). Můžete si všimnout lehkého barevného šumu.



ISO 200



Citlivost ISO 200 už bohužel přináší silnější rozmývání obrazu. Výrazné linie jsou naštěstí pořád velmi dobře zachovány, plochy jsou však vyhlazené možná až moc (nepřirozeně). Na druhou stranu téměř zmizel barevný šum.



ISO 400



Další navýšení citlivosti lehce potlačuje barvy, většina detailů je nicméně stále slušná.



ISO 800



Teprve citlivost ISO 800 je první opravdu "škaredá". Obraz je jakoby lehce zamlžen, barvy mizí, slabší detaily se třepí.



ISO 1600



Nejvyšší ISO 1600 je neostré a téměř bez barev. V podstatě nemá smysl ji používat.



ISO 640 (režim Nízká hladina osvětlení)



V digitálně stabilizačních programech se snižuje rozlišení na dva megapixely. Při citlivosti ISO 640 jsou tak barvy docela dobré.



ISO 1600 (režim Redukce rozmazání)



Při nejvyšší citlivosti ISO 1600 pak barevnost klesá jen málo. Samozřejmě musíte počítat s tím, že díky menšímu rozlišení nebudete mít ve snímcích zas tak moc detailů. Dále se podíváme na výřez ze snímku plyšáka, konkrétně na jeho fousy.


ISO 100



ISO 200

ISO 400



ISO 800

ISO 1600

ISO 1600 (režim Nízká hladina osvětlení)

Nejnižší citlivost ISO 100 je ostrá a detailní, nicméně již při ISO 200 začíná být odšumování o něco silnější. Od ISO 400 je kresba dost rozmytá, objevují se i barevné fleky a s vyššími citlivostmi se to jen zhoršuje, ISO 1600 je už úplně rozpatlané. V režimu Nízká hladina osvětlení je použito nižší rozlišení 2 megapixely, což vrací barvy do hry, ale samozřejmě nepočítejte s nějak rozumnými detaily.


Protisvětlo


Dále se podíváme na to, zda má fotoaparát problémy s focením v protisvětle.



expoziční čas 1/1000 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 37 mm, klikněte pro zvětšení



Dynamický rozsah čipu není kdovíjak dobrý a výsledné JPEGy jsou často dost tmavé. Ve stínech je kresba poněkud slabá. Můžete si všimnout i slabších odlesků.



expoziční čas 1/1000 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 37 mm, klikněte pro zvětšení



Zde se už odlesky objektivu nevyskytují. Stíny jsou nicméně pořád docela slabě prokresleny. Fotoaparát nemá technologie na prosvětlování stínů, kterou by šlo zapnout ručně (i-Contrast funguje jen v automatice - viz následující dva snímky nebo kapitola Standardní scéna - rybník).



expoziční čas 1/640 s, clona F3, citlivost ISO 100, ohnisko 37 mm, klikněte pro zvětšení



Detaily ve stínech jsou výborné, obloha se ale lehce přepaluje a ve větvích si nelze nevšimnout velmi silné chromatické aberace.



expoziční čas 1/1250 s, clona F3, citlivost ISO 200, ohnisko 37 mm, klikněte pro zvětšení



Automatika zapíná i-Contrast, který volí vyšší ISO 200. Díky němu jsou detaily ve stínu trochu více zašuměné a slabší, pořád ale dobré. Prosvětlení je mírné, jasy v obloze jsou stažené a aberace se rovněž trochu snížila. Patrná je nicméně i tak dost.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.