Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot A800: šikula za pár stovek

14.6.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Protože trh je plný nejen pokročilých kompaktů, ale i těch velmi levných, podívali jsme se dnes na zoubek malému Canonu PowerShot A800. Má výborné rozlišení 10 MPx, objektiv s 3,3× optickým zoomem a napájení AA bateriemi. Umí dobře fotit?
Canon PowerShot A800 ukázal, že nízká cena nemusí nutně znamenat špatné výkony. Stejně tak ukázal, že v době, kdy se s každým novým modelem zlepšují technologie, ale kvalita snímků stagnuje nebo jde ještě hůře dolů, je zastaralá konstrukce přístroje velkým plusem. Fotoaparát totiž obsahuje 1/2,3" CCD čip s rozlišením 10 megapixelů, který byl běžný v roce 2008 a 2009, ke zpracování obrazu pak využívá procesor DIGIC III, který pochází dokonce z roku 2006! I přesto se nevyplatí PowerShot A800 zatracovat, ba naopak!

Čip s malou pixelovou hustotou má nízký šum na nižších citlivostech (bohužel dost vysoký na těch vyšších) a slabé odšumování při ISO 100 umožnilo dosáhnout natolik detailní a ostré fotografie, které byste u běžných 14MPx nebo 16MPx kompaktů hledali jen velmi těžko. I přes nižší rozlišení, které je dnes obvyklé, tak A800 nabízí detailnější snímky než i několikrát dražší kompakty. Zde je hlavní výhoda starší konstrukce. Ta se ale negativně projevuje ve vysokém šumu na vyšších citlivostech, kde je i odšumování docela nekvalitní, rovněž je častější barevný šum než u moderních kompaktů

Pochválit musím zpracování přístroje, držení i ovládání (především musím vyzdvihnout skvělé quick menu a další detaily). LCD displej je rovněž ze staré školy, což je ale v tomto případě špatně. Pozorovací úhly jsou velmi malé a rozlišení je na dnešní poměry spíše "muzejní". Přístroj je napájen dvojicí AA baterií, což může být další plus. Pokud chcete používat AA baterie, bude to chtít dobrou nabíječku (a ta není levná), ale pak se můžete těšit na neuvěřitelnou výdrž přístroje. Stovky a stovky fotografií na jedno nabití.





Objektiv má poměrně malý zoom a ač hraniční světelnosti nejsou zázračné, průběh je o trochu lepší než u konkurence. Mrzuté je, že je zde jen 6 kroků zoomu! Mechanická forma stabilizace z cenových důvodů pochopitelně chybí. Někomu může vadit 37mm počáteční ohnisko, na širokoúhlé snímky skutečně okamžitě zapomeňte. Na druhou stranu i přes malý zoom je možno docela slušně přibližovat. Opticky je objektiv docela dobrý bez výraznějšího zkreslení či vinětace, jediným problémem je velmi silná chromatická aberace na širokých ohniscích.

Autofokus je poněkud pomalejší, superlativy ale putují na adresu makra a telemakra, co se týče ostřících vzdáleností. Vzhledem k delším ohniskům objektivu je necelých půl centimetru doslova rajská hudba, a to nehovořím o vzdálenostech na delších ohniscích, kdy se virtuální zvětšení pomalu zmenšuje z více než dvojnásobku na stále vynikající 0,5× zvětšení. Nevýhodou je jen úspěšnost ostření, kdy autofokus opravdu nenávidí makro ostření, kdy je v ploše ostřícího bodu popředí i pozadí (např. na stonek květiny nezaostří do doby než stonek vyplní celou plochu ostřícího bodu).

Nastavení expozice je na svou třídu bohaté. Vedle automatiky je tu možnost nočního focení s až 15sekundovou expozicí, kdy si čas a citlivost volíte sami. Připravte se na tradiční přepalování Canonů, takže lehká záporná korekce expozice neuškodí, případně stáhněte kontrast. Problémy jsou i s vyvažováním bílé, kdy má fotoaparát velmi rád studené odstíny. Někdy je nejlepší ručně nastavit "zataženo" snad i za jasného dne. Videosekvence jsou jen ve VGA rozlišení bez optického zoomu, takže na dnešní poměry téměř k ničemu. Nabíjení blesku je příliš zdlouhavé. Škoda, že fotoaparát nemá čidlo otočení, snímky focené na výšku musíte ručně otáčet.

Ve výsledku mohu říci, že ačkoli PowerShot A800 na papíře nevypadá nijak vábně, v praxi dokáže za cenu 1800 Kč s DPH nabídnout nevídané a dovolím si tvrdit, že možnostmi a kvalitou focení překoná i nezřídka dvakrát tak dražší fotoaparáty. Ideální společník zejména pro ty, kteří se rádi toulají v přírodě, fotí broučky, květiny a další malé potvůrky. Jedny náhradní baterky do baťůžku pro případ nouze a je vystaráno. Pokud si občas dáte pozor na vyvážení bílé a přeexpozici, můžete domů přitáhnout snímky, u kterých nebude nikdo věřit, že jsou z fotoaparátu za méně než dva tisíce. V této cenové kategorii PowerShot A800 doporučuji (zvážil bych však možnost připlatit si cca 500 Kč za PowerShot A3100 IS).

Nadprůměrná kvalita snímků na ISO 100 (velmi dobré detaily i ostrost)
Velmi podprůměrný LCD displej
Neuvěřitelná výdrž na baterie
Silná chromatická aberace na nejširším ohnisku
Opticky docela slušný objektiv
Vyvážení bílé ladí často do studena
Vynikající makro a telemakro
Podprůměrné VGA videosekvence
Dobré možnosti nočního focení (až 15s expozice - ručně nastavitelná)
Zdlouhavé nabíjení blesku
Nízká cena
Ikona Odkaz na databázi
Překvapivě solidní zpracování, dobrá ovladatelnost
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 1 800 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Canon PowerShot A800 děkujeme Canonu.

Fotoaparát Canon PowerShot A800 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.