Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G1 X Mark III: s ještě větším srdcem

9.2.2018, Milan Šurkala, recenze
Canon představil profi kompakt s velkým APS-C senzorem a zoomovacím objektivem. Vzbudil tak opravdu velkou pozornost. V dnešním testu se na tento fotoaparát podrobněji podíváme a zjistíme, jak moc bude revoluční.

Stabilizace

 
Fotoaparát je vybaven optickou stabilizací obrazu, která má několik režimů. V zásadě si můžete vybrat, zda bude stabilizovat trvale nebo jen při focení, lze také nastavit výkon dynamického stabilizování. Ve scénickém režimu panningu stabilizuje jen v jedné ose. Test proběhl se 70mm přepočtenou ohniskovou vzdáleností z ruky.
 
 
1/10 sekundy, se stabilizací
 
 
1/10 sekundy, bez stabilizace
 
Nadpoloviční úspěšnost ve focení ostrých snímků na maximálním zoomu jsem dosahoval okolo 1/10 sekundy. Občas se může podařit i delší čas (mým maximem byla asi 1/6 sekundy), ale to už je výjimkou. Bez stabilizace jsem podobných výsledků dosahoval někde mezi 1/80 až 1/100 sekundy. Výkon stabilizace tedy činil v tomto testu lehce přes 3 EV.
 
 

Fotografování portrétů

 
Pokud jde o focení portrétů, budete se muset spokojit s dodaným objektivem. Jak je u kompaktů běžné, za jiný ho nevyměníte. Proti zrcadlovkám musíte počítat s tím, že má sice podobnou světelnost, ale kratší maximální dosah. Na delších ohniskových vzdálenostech tak bývá světelnost kapánek horší.
 
Canon PowerShot G1 X Mark III portrét
 
expoziční čas 1/100 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 70 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
Jak sami vidíte, nějak dramatické mazání pozadí nelze čekat, nicméně na PowerShotu G1 X Mark III se mi líbil charakter bokehu, který je na kompakt překvapivě jemný. Ke stažení dávám snímek v RAW formátu. Fotoaparát je vybaven malým manuálně výklopným bleskem. Pokud jde o efekt červených očí, ten jsem při testu nijak zvlášť nepozoroval. U blesku můžete zapnout automatiku, musí být ale ve vyklopeném stavu a totéž platí pro vynucení. Pak může být vypnutý nebo lze zapnout pomalou synchronizaci na první nebo druhou lamelu. Nechybí ani možnost korekce blesku od -2 EV do +2 EV.
 
 

Výdrž baterie

 
K napájení je používán Li-Ion akumulátor NB-13L s napětím 3,6 V a kapacitou 1250 mAh. Dle výrobce má vydržet na pořízení 250 snímků, v praxi jsem však tradičně dosahoval trochu vyšších čísel. Průměr za test činil 305 snímků a 5 minut videa. To nejsou příliš vysoká čísla. 
 
 

Displej

 
Na několika snímcích si ukážeme zobrazení ikonek a menu nabídek na displeji.
 

 
Zobrazení si lze pochopitelně v mnohém upravit. Můžete tak mít čistou obrazovku, několik ikonek, případě zobrazení s vodováhou, histogramem i pomocnou mřížkou. Záleží jen na vás. Vpravo je pak menu pro výběr ISO citlivosti.
 

 
Ve fotoaparátu je také quick menu, ve kterém lze rychle nastavit spoustu důležitých parametrů. Kvůli dvěma sloupcům se mezi nimi trochu hůře orientuje, proto bych doporučil dotykové ovládání. Pravý snímek ukazuje manuální ostření a šipky, které lze použít. Citlivost těchto ovladačů zaostřování je ale nastavena dost nešikovně.
 

 
Při otáčení horního kolečka se zobrazuje animace, díky níž vidíte i ve tmě, jakým směrem se doklikáte ke kterým režimům. Další snímek ukazuje výběr video režimu.
 

 
V režimu manuálního videa se zobrazí informace i o expozičním času, cloně a citlivosti, které lze upravovat.
 

 
Hlavní menu je pro Canon typické. Jsou zde červené záložky pro fotografická nastavení, žluté jsou pak pro technická nastavení a zelené menu s hvězdičkou je pak pro oblíbené volby.
 

 
Snímky lze zobrazit celoplošně se základními informacemi. Náhled si lze zmenšit a doplnit o více informací a jasový histogram.
 

 
Nechybí ani možnost nahradit většinu informací za barevné histogramy. Poslední snímek pak ukazuje Wi-Fi menu.
 
 

Wi-Fi

 
PowerShot G1 X Mark III má dnes už velmi obvyklé Wi-Fi rozhraní. Díky tomu můžete spojit váš telefon s fotoaparátem a využívat několik užitečných funkcí. Najdete tu např. možnost procházení snímků a jejich kopírování do telefonu, možné je také i vzdálené focení. I když je tu položka pro přenášení GPS souřadnic, s tímto fotoaparátem není bohužel podporován přenos souřadnic.
 

 
Procházení snímků je velmi rychlé, zde je až s podivem, že se vše tak rychle načítá. Můžete si nechat zobrazit více detailů o snímku, zobrazit jej ve větším (to už ale chvilku zabere) a také jej přenést do telefonu (v menším, ale i plném rozlišení).
 

 
Nechybí již zmíněné dálkové ovládání fotoaparátu. Můžete např zoomovat (s prodlevou), ovládat ISO nebo expoziční čas a clonu podle zvoleného režimu. Lze také polohovat AF bod. Vyvážení bílé ale bylo např. celou dobu zašedlé a nepřístupné. Pokud na fotoaparátu změníte fotografický režim, nic se nestane, aplikace na to nereaguje. Stačí však jen vyjít z režimu focení do hlavní obrazovky aplikace a vrátit se zpět. Poté už je navolen správný režim.
 

 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.