Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G1 X Mark III: s ještě větším srdcem

9.2.2018, Milan Šurkala, recenze
Canon představil profi kompakt s velkým APS-C senzorem a zoomovacím objektivem. Vzbudil tak opravdu velkou pozornost. V dnešním testu se na tento fotoaparát podrobněji podíváme a zjistíme, jak moc bude revoluční.
Nezapomeneme se podívat ani na chování fotoaparátu v náročném protisvětle. Vyzkoušíme i HDR režim.
 
Canon PowerShot G1 X Mark III protisvětlo 1
 
expoziční čas 1/800 s, clona F7,1, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení
 
V ploše obrazu jsou vidět dva odlesky a kolem Slunce trochu nazelenalého závoje. Zpracování obrazu poněkud silnější odšumuje stíny, ve kterých je slabá kresba. Podívejme se však i na RAW snímek. Tam ze stínů můžete vytáhnout trochu více kresby, ale počítejte s tím, že dynamický rozsah tu není nekonečný (poměrně rychle roste šum).
 
Canon PowerShot G1 X Mark III protisvětlo 2
 
expoziční čas 1/500 s, clona F10, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení
 
S objektivem nejsou moc problémy, kolem Slunce je jen mírný závoj v jeho okolí. Odšumování je opět docela silnější ve stínech, kde nelze počítat s výraznější kresbou. Z RAWu lze vytáhnout více detailů, ale také vzroste šum. Na tomto snímku jde vidět obrovské množství chromatické aberace v RAWu. Nicméně je patrné, že v JPEGu je velmi dobře potlačena.
 
Canon PowerShot G1 X Mark III protisvětlo 3
 
expoziční čas 1/1250 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení
 
V tomto případě zvolil fotoaparát příliš tmavou expozici, stíny jsou opravdu velmi tmavé. Kresba je tu dost rozmytá. Můžeme se znovu podívat i na RAW. Opět je možné dodat stínům více kresby, ale za cenu hodně výrazného šumu, a to i barevného.
 
Canon PowerShot G1 X Mark III protisvětlo 3 D+
 
expoziční čas 1/1250 s, clona F6,3, citlivost ISO 200, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení
 
K dispozici je Priorita zvýrazněného tónu, které zdvojnásobuje citlivost. Ve výsledku se ale jasy v podstatě neliší a bohužel stíny jsou spíše horší (méně výrazné s utlumenými barvami).
 
Canon PowerShot G1 X Mark III protisvětlo 4
 
expoziční čas 1/1250 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení
 
Opět je snímek ve výchozím stavu poněkud tmavý. Stíny by mohly být prokresleny i o něco lépe. Podívejme se však na RAW. Dynamický rozsah čipu je na dnešní APS-C senzory spíše lehce podprůměrný (to ale neznamená špatný). V jasech toho až tak moc nezachráníte, ve stínech zase rychle roste šum.
 
Canon PowerShot G1 X Mark III protisvětlo 4 HDR
 
expoziční čas 1/200 s, clona F14, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení
 
PowerShot G1 X Mark III nabídne i HDR režim s trojexpozicí. Musíte počítat s lehce užším úhlem záběru. Jasy a stíny jsou srovnané a vypadají lépe. Kresba je zde trochu slabší, to ale může být i vysokou navolenou clonou a s tím související difrakcí.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.