Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G10: stále mezi nejlepšími

3.3.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na profesionální kompakt Canon PowerShot G10. Přichází s 14,7MPx čipem s 1/1,7" úhlopříčkou a 5× optickým zoomem, který začíná na širokoúhlém ohnisku 28 mm. Dokáže porazit rivala Panasonic Lumix LX3? Předčí svého předchůdce - PowerShot G9?

Autofokus, ostření


PowerShot G1 patří mezi pokročilé kompakty, a tak není divu, že vedle automatického ostření nabízí i ostření manuální. To se zapíná tlačítkem MF. Ovládání vzdálenosti má na starosti kruhový volič. Kroků je poměrně dost, takže se dá vzdálenost vcelku dobře nastavit. Při nastavení na velkou vzdálenost má fotoaparát tendenci si samovolně přenastavovat vzdálenost na maximum. Problémem manuálního ostření je malý čtverec se zvětšeným obrazem. Tento obraz navíc není moc zvětšený a jeho kvalita není jinak vylepšena. Jedná se tedy o jen o zvětšený výřez z prostředku obrazu. Tím pojmem "výřez" myslím skutečně jen zvětšení malinkého obrázku na větší plochu z prostředku, takže je dost kostičkovaný a ostření je pak docela problém díky malé kvalitě náhledu. Proč tomu tak je, nevím.



Automatické ostření je typicky "Canonovské". To znamená poměrně slušnou rychlost, ale poněkud rozpačité výsledky. Na krátké i dlouhé ohnisko ostří fotoaparát přesně a často úspěšně. Občas se ale prostě stane, že fotoaparát nezaostří, i když k tomu nemá sebemenší důvod. Sem tam jednoduše překvapí, ale v průměru odvádí velmi dobrou práci.

K dispozici jsou módy FlexiZone, detekce tváře a AiAF. U ostřícího rámečku při ostření FlexiZone si lze vybrat jednu z 15 poloh a standardní či malou velikost. Detekce tváří patří k těm lepším zejména svou rychlostí, kdy opravdu velmi rychle reflektuje jakékoli pohyby tváře na displeji. Úhly natočení také nejsou špatné, ve většině případů nemá problémy i s natočením kolem 45°, ale pochopitelně záleží na podmínkách. AiAF si pak automaticky vybírá jeden až devět ostřících bodů, na které chce ostřit. Nepracuje sice špatně, ale raději jsem využíval klasické bodové ostření FlexiZone.

O úspěšnosti ostření jsem již částečně hovořil. Je tedy občas trochu náladové, kdy nezaostří na to, nač nemá důvod nezaostřit (dostatek světla, kontrastní hrany atd...), ale většinou pracuje dobře a ostří správně. V noci ostří se širokým ohniskem poměrně dobře. Chce to jen něco trochu kontrastního a pokud se nechytne na první pokus, na druhý to už většinou zvládne.

Pomocná AF dioda svítí zeleně, ale její využití je poněkud problematické. Svítí sice dosti silně, ale pouze v úzkém kuželu světla. Výsledkem tak je, že dosvítí i na několik metrů, bohužel jen na velmi malé ploše a autofokus se tak stejně nemá čeho chytnout. Na vzdálenost čtyř metr má osvícená plocha poloměr snad jen kolem 10 cm, a to je málo. Na dlouhé ohnisko ostří fotoaparát v noci poněkud hůře, vyžaduje v daném místě zaostření vyšší kontrast a poměrně dost světla. Znám kompakty, které ostří i o něco lépe, ale stále to patří k mírnému nadprůměru.



Ohledně ostřících vzdáleností je na tom G10 poměrně dobře. To ostatně dokládá následující graf. V klasickém režimu začíná na 26 centimetrech, což je vcelku průměrná hodnota, která by určitě mohla být o něco nižší. S rostoucím ohniskem se ale tato vzdálenost příliš neprodlužuje a na nejdelším činí velmi dobře použitelných 39 cm. Makro režim dovolí fotit dokonce z jednoho necelého centimetru. Zde pak ale vzdálenosti rychleji rostou a na nejdelším ohnisku lze fotit od stále velmi pěkných 29 cm. Problém je jen v tom, že makro režim je zde skutečně výhradně pro makro, takže s ním nelze fotit na větší vzdálenosti než zhruba 0,5 - 0,8 metru. Fotoaparát prostě nezaostří.

Rychlost ostření patří k lepšímu průměru, nicméně existují i rychlejší fotoaparáty. Na krátkém ohnisku většinou není problém s ohledem na to, že se jedná o kompakt, na delším už ale ostření trvá déle. Pokud si fotoaparát pamatuje ostření (či využije průběžné ostření), pak je i na nejdelším ohnisku pěkně rychlý. Pokud ale ostří znova, časy nepatří k těm nejlepším.

Fotoaparát nabízí dva módy průběžného ostření. Prvním je "AF Servo", což je průběžné ostření po namáčknutí spouště. Pokud tedy na něco zaostříte a změníte vzdálenost, fotoaparát se pořád snaží udržet objekt správně zaostřený. Dalším je "Režim AF", který ostří neustále, tedy i při náhledu. Tím se sice zvyšuje spotřeba energie, ale zase se snižuje čas nutný pro zaostření, zejména na nejdelším ohnisku.


Makro režim


Jak již bylo řečeno, makro režim nabízí na nejširším ohnisku možnost ostření již od necelého jednoho centimetru. V tomto případě už nastává problém se stíněním si objektivem.


expoziční čas 1/60 s, clona F2,8, citlivost ISO 200, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Fotoaparát umožnil být opravdu velmi blízko. Velmi se zde hodilo ostření FlexiZone, kterým lze jednoduše upravit umístění ostřícího bodu. Šum na ISO 200 je docela přijatelný. Nemá sice nejpříjemnější strukturu, ale není výrazný a barevný šum je zde jen trochu. Objevuje se chromatická aberace.


Nastavení expozice, automatika


Jako u ostření, i zde najdete nejen automatiku, ale i manuální nastavení expozice a nechybí ani režim priority clony a času. V automatickém režimu a režimu priority clony je rozsah expozičních časů 1/4000 s až 1 sekunda. Priorita času a plně manuální režim nabídnou pak nejdelší čas až 15 sekund. Všechny údaje se upravují kruhovým voličem, což je rychlé a pohodlné. V plně manuálním režimu se mezi nastavením clony a času přepínáte tlačítkem měření expozice (nahoře napravo od kruhového voliče).

Světelnost objektivu je dobrá a navíc stoupá docela lineárně. Na nejširším ohnisku začíná s hodnotou F2,8, na nejdelším končí s F4,5. V celém rozsahu je maximální clona F8. Takto vysoká clona je standardní, pokud byste však chtěli ještě více přiclonit, fotoaparát nabízí ND filtr, který prodlouží expozici osminásobně (o 3 EV). Díky tomu můžete i za jasného dne používat poněkud delší expozice. Ke korekci expozice můžete použít levé ovládací kolečko, které nabízí rozsah -2 EV až +2 EV po 1/3 EV krocích.



K měření expozice lze využít celoplošné měření (poměrové), pak celoplošné se zdůrazněným středem a bodové. Každé se chová tak, jak se od něj čeká. Poměrové se tedy snaží vyrovnat expozici po celé ploše. Celoplošné se zdůrazněným středem dává středu přiměřenou citlivost, a tak se jím dá v rámci možností rychle a účinně korigovat expozice i bez levého ovládacího kolečka. Bodové měření je hodně citlivé, ale to je jeho podstatou.

Automatické nastavení citlivosti volí maximálně ISO 400, což mi přijde trochu rozumnější než ISO 200 u modelu G9. To bylo zbytečně opatrné, protože i na ISO 400 zvládá nová G10 vcelku použitelné fotografie. Režim AUTO HI ISO dovolí jít až na ISO 800. Téhož lze dosáhnout aktivování volby posunu ISO citlivosti. Pokud bude ISO 400 málo, fotoaparát rozsvítí modré funkční tlačítko (vlevo nahoře nad LCD displejem) a jeho stiskem umožníte fotoaparátu přejít z režimu AUTO ISO do AUTO HI ISO a tedy dovolíte automatice nastavit i vyšší citlivost do ISO 800.

Korekce expozice je umožněna v rozmezí -2 EV až +2 EV a volí se otočným voličem na levém ovládacím kolečku. To je výborné řešení, ale občas jej můžete nechtěně pootočit bez povšimnutí, např. při ukládání do brašny a podobně. Nechybí ani expoziční bracketing, který lze navolit po 1/3 EV až 2 EV krocích, vždy se vyfotí tři fotografie.


Stabilizace obrazu


Fotograf dostává k dispozici účinnou optickou stabilizaci. Tu je možno vypnout, nechat trvale stabilizovat (tedy i náhled před pořízením snímku), případně nechat stabilizovat jen expozici snímků (šetří energii a dle mého názoru nejlepší volba) a dále je zde panorámování pro stabilizaci ve vertikálním směru pro pořizování ostřejších snímků pohybujících se objektů. Testovací snímky byly pořízeny na vzdálenost cca 3 metry s citlivostí ISO 200, časem 1/2,5 s, clonou F4,0 a ohniskem 99 mm.


bez stabilizace


se stabilizací


se stabilizací "panorámování"


se stativem

Bez stabilizace je těžké pořídit ostrý snímek, ale s ní není problém dělat snímky výrazně ostřejší a v některých případech až velmi ostré. Je pravda, že tentokrát se mi to povedlo udržet opravdu velmi dobře. Režim "panorámování" stabilizuje pouze ve vertikálním směru, což lze ostatně vidět na přiložené fotografii. Zde upozorňuji, že snímek je otočen o 90°, proto jsou ostré svislé hrany (na původní fotografii to byly horizontální hrany). Stativ nabízí pochopitelně nejvyšší ostrost.


Expoziční a fotografické režimy


Canon PowerShot G10 má poměrně netradičně dvě ovládací kolečka. To spodní slouží pouze k nastavování ISO citlivosti, takže klasickou funkci má to vrchní. Nabídka je vzhledem k zaměření fotoaparátu typická.



Celkem je zde 10 možností, přičemž se nezapomnělo ani na vlastní uživatelské režimy. Naopak zde nenajdete vypíchnuté hlavní scénické režimy, ty všechny jsou pod volbou SCN.
  • C2 a C1 - Vlastní uživatelské režimy. Zde si uložíte jednotlivá nastavení, která lze kdykoli vyvolat. Osobně jsem používal např. speciální nastavení na snímání vodopádů a fontán. Navolil jsem režim priority clony, kterou jsem nastavil na F8,0. Dále jsem zapnul ND filtr. Toto nastavení jsem si uložil pod C1 a kdykoli jsem chtěl fotit fontány s dlouhým časem expozice, pootočil jsem jen hlavní volič na C1, čímž se aktivovala všechna předchozí nastavení. Jediné, co musíte ještě nastavit, je ISO citlivost.
  • M (Manual) - Manuální nastavení expozice. Zde můžete nastavit čas expozice v rozmezí 1/4000 s až 15 sekund a clonu od F2,8 po F8. Záleží pochopitelně na ohnisku, na nejdelším lze nastavit pouze F4,5 až F8. Stejně tak expoziční čas závisí na cloně, při 1/4000 s máte výběr clon značně omezen (F5,6 až F8) a podobně. Pokud je citlivost nastavena na některý z automatických režimů (AUTO ISO AUTO HI ISO), sama se nastaví na ISO 80.
  • Av (Priorita clony) - Fotograf natvrdo nastaví clonu v rozmezí F2,8 - F8 (na nejdelším ohnisku F4,5 - F8). Automatika pak volí citlivost (není-li nastavena) v rozmezí ISO 80 až ISO 200 s možností přidat tlačítkem přímého přístupu až ISO 800 a především expoziční čas, který může nabývat délky maximálně jedné sekundy. To se mi zdá být poněkud omezující, klidně by zde mohla automatika volit až maximálních 15 sekund.
  • Tv (Priorita času) - Fotograf může nastavit čas 1/4000 s až 15 sekund. ISO citlivost může také zvolit, případně to nechat na automatice, ta volí maximálně ISO 200. Posun ISO citlivosti zde není k dispozici. Automatika vždy dopočítává ideální clonu.
  • P (Programová automatika). Uživatel může navolit pouze ISO citlivost. I tu však může přenechat na automatice. Ta sama zvolí clonu a expoziční čas. Komu by nevyhovovalo dané nastavení, může využít uzamčení expozice tlačítkem s hvězdičkou (napravo nahoře). Tím se částečně zamkne expozice. Otočným okružím můžete přenastavovat délku expozičního času, fotoaparát dle toho mění clonu, přičemž expozice zůstává stejná. Můžete takto ovlivnit třeba hloubku ostrosti nebo pohybové rozmazání při totožné expozici. Výborný nápad.
  • AUTO - Automatický režim, ve kterém fotograf může nastavovat pouze rozlišení snímku, samospoušť, vypnout a zapnout blesk a makro. Nic dalšího není dovoleno, neklade se ohled ani na nastavení ISO citlivosti ani na korekci expozice.
  • SCN - Nabídka scénických režimů, kterým se ještě budu věnovat.
  • Stitch Assist - Pomůcka pro focení panoramat. Ty se pak slučují dohromady v program PhotoStitch.
  • Videosekvence - Natáčení videosekvencí.


expoziční čas 1/1250 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 63 mm, klikněte pro zvětšení

Pod volbou SCN pak najdete bohatou nabídku scénických režimů. popisy jsou převzaty z manuálu.
  • Portrét - Při fotografování osob změkčí snímek.
  • Krajina - Optimalizováno pro fotografování krajin, kde se ve scéně vyskytují blízké i vzdálené objekty.
  • Noční scéna - Umožňuje zachytit osoby proti tmavé večerní obloze nebo při nočních záběrech. Světlo blesku nasvítí fotografovanou osobu a přitom je použit dlouhý expoziční čas, takže osoba i pozadí jsou na snímku krásně zachyceny. Před fotografováním nezapomeňte nastavit blesk na "zapnuto"
  • Sporty - Pořizuje sérii snímků s použitím funkce automatického zaostřování. Tento režim je vhodný zejména k fotografování pohybujících se objektů.
  • Noční momentka - Umožňuje s pevně drženým fotoaparátem i bez použití stativu fotografovat momentky osob za pološera nebo při nočním pozadí s potlačením rozmazání vznikajícího pohyby fotoaparátu.
  • Děti a zvířata - Umožňuje zachytit objekty, které se neustále pohybují, jako jsou děti nebo zvířecí miláčci, aniž byste promeškali nejvhodnější příležitost.
  • Interiér - Zabraňuje roztřesení snímku a zachovává skutečnou barvu objektu při fotografování scény osvětlené zářivkami nebo žárovkami.
  • Západ slunce - Umožňuje fotografovat západ slunce v živých barvách.
  • Listí - Pro fotografování stromů a listí – jako je mlází, podzimní listy nebo květy – v živých barvách.
  • Sníh - Pro fotografování bez modrého nádechu a rizika, že by fotografované osoby proti zasněženému pozadí vypadaly na snímku tmavě.
  • Pláž - Pro fotografování poblíž vodní hladiny nebo na pláži, kdy v důsledku silných slunečních odrazů hrozí nebezpečí, že by osoby na snímku byly tmavé.
  • Ohňostroj - Zaznamená ohňostroje na obloze ostře a v optimální expozici.
  • Akvárium - Vybere optimální hodnoty citlivosti ISO a vyvážení bílé s cílem věrně zachytit ryby a další objekty v akváriích v interiérech.
  • Pod vodou - Vhodné pro fotografování s použitím vodotěsného pouzdra WP-DC28 (prodáváno samostatně). Tento režim používá optimální nastavení vyvážení bílé pro redukci namodralých tónů a záznam snímků s přirozenými tóny. Rovněž je co nejvíce snížena intenzita blesku, aby odpovídala podmínkám při fotografování.
  • ISO 3200 - Vybere nejvyšší možnou citlivost ISO (3200, dvojnásobek citlivosti ISO 1600) a zvýší rychlost závěrky tak, aby se minimalizovalo rozmazání pohybujících se předmětů a otřesy fotoaparátu, a to i za špatných světelných podmínek. Záznamové pixely jsou zafixovány na M3 (1600 × 1200).
  • Zdůraznit barvu - Tuto volbu použijte v případě, kdy má být zachována pouze barva určená na LCD monitoru a ostatní barvy mají být převedeny do odstínů černé a bílé.
  • Zaměnit barvu - Tuto volbu použijte k náhradě barvy určené na LCD monitoru za jinou.


expoziční čas 1/320 s, clona F4,5, citlivost ISO 100, ohnisko 140 mm, režim Zdůraznit barvu, klikněte pro zvětšení


expoziční čas 1/1250 s, clona F2,8, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, režim Nahradit barvu, klikněte pro zvětšení


Videosekvence


Nový PowerShot G10 překvapivě přišel o největší rozlišení 1024×768 pixelů (z modelu G9), a tak je nevyšší rozlišení videosekvencí pouze 640×480 pixelů při 30 snímcích za sekundu. Žádného HD, natož Full HD, se zde nedočkáte.



Videosekvence jsou ukládány ve formátu MOV. K dispozici je optická stabilizace, bohužel optický zoom umožněn není. Ten je možno měnit jen před započetím nahrávání a pak lze využít už jen ten digitální. Nutno říci, že kvalita obrazu není nikterak oslňující ani na základní přiblížení bez digitálního zoomu. S ním to jde už doslova "do háje", na videosekvence pořízené tímto fotoaparátem se nedá téměř koukat. Smear efekt je patrný, přicloňování je rozumné.
  • 640×480 / 30 fps - cca 1150 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 400 kB/s

Sami můžete posoudit kvalitu z přiloženého 25sekundového videa (31,8 MB).


Fotografování portrétů, blesk



Solidní rozsah ohnisek umožňuje snímání větších skupinek lidí i portréty z trochu větších vzdáleností. K dispozici je i slušná detekce tváří a světelný objektiv, takže pořizování portrétů s PowerShotem G10 nečiní příliš velké problémy.


expoziční čas 1/30 s, clona F4, citlivost ISO 200, ohnisko 99 mm, klikněte pro zvětšení

Na kompakt má vcelku slušné detaily, ale téměř 15 megapixelů si určitě mohlo dovolit i lepší výsledek. Šum je přijatelný, má typickou strukturu novějších Canonů. Jedná se tedy spíše o nepravidelný šum než příjemné rovnoměrné zrnění.


expoziční čas 1/60 s, clona F4, citlivost ISO 200, ohnisko 99 mm, klikněte pro zvětšení

Snímek má trochu příjemnější barevné tóny, pochopitelně ale blesk vytváří nepříjemné stíny za fotografovanou osobou. Detaily jsou na kompakt dobré, šum je pořád viditelný, ale přijatelný. Co se týče efektu červených očí, tak rozhodně nechávejte zapnutou softwarovou i hardwarovou redukci (silné zelené světlo). Tento efekt je totiž bez pomůcek opravdu velmi silný, vypálí polovinu oka červenou skvrnou. O to snazší to ale účinná softwarová redukce má.

U blesku můžete nastavit jeho sílu v rozmezí -2 EV až +2 EV (po 1/3 EV krocích), lze zapnout také slow synchro na první nebo druhou lamelu závěrky. Tyto další volby jsou ale poněkud zakopané v menu, takže se hůře nastavují. Síla blesku je jen průměrná. Kdo však chce, může použít externí blesk, což mnoho kompaktů nenabízí a Canon za toto chválím.


blesk -2 EV, ISO 100

blesk +0 EV, ISO 100

blesk +2 EV, ISO 100
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.