Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G12: legenda pokračuje

2.5.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Měsíc kompaktů nekončí a my vám přinášíme recenzi profi přístroje Canon PowerShot G12. S 10MPx čipem a 5× optickým zoomem bude jistě hodně univerzální. Jak se projeví nová stabilizace, HDR režim a HD videosekvence?

Videosekvence


Oproti předchůdci dostal novější PowerShot G12 HD videosekvence, tedy rozlišení 1280×720 pixelů. Snímkovací frekvence je v tomto rozlišení 24 fps. Bohužel Canon stále odmítá povolit optický zoom při videu, takže s jakýmkoli přizoomováním výrazně klesá kvalita obrazu a celé HD ztrácí význam.



Kvalita obrazu bez zoomování je ale jinak dobrá. Přicloňování je plynulé, smear efekt je na CCD čip poměrně malý, ale je tu. K dispozici jsou tři různé kvality záznamu, fotoaparát produkuje MOV soubory.
  • 1280×720 / 24 fps - cca 2500 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 1350 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 500 kB/s

Kvalitu videa můžete sami posoudit na 25sekundové videosekvenci (59 MB).


Stabilizace


Nová optická stabilizace je hybridní, dokáže tedy kompenzovat nejen úhlové změny jako každá optická stabilizace, ale také změny posunu přístroje, což má zlepšit focení makro snímků. Stabilizaci můžete vypnout, nechat ji stabilizovat neustále (stabilní je tedy i náhled na displeji) nebo jen při focení, dále je zde režim panorámování, který je vhodný pro panning. Stabilizuje pouze jeden směr. Testovací snímky jsem pořídil na dvoumetrovou vzdálenost se 140m ohniskem a časem 1/10 sekundy.


bez stabilizace



s trvalou stabilizací



se stabilizací při focení



se stabilizací (panorámování)



se stativem


Jak sami vidíte, Canon novou stabilizaci opravdu dost dobře propracoval a mezi snímkem se stativem a snímkem drženým v ruce není téměř rozdíl. Stabilizace pouze v jednom směru má účinek znatelně horší.


Fotografování portrétů


S PowerShotem G12 by neměl být problém pořizovat docela slušné portréty. Široké ohnisko s dobrou světelností a kvalitním čipem ukáže světlé stránky v interiérech při horším osvětlení, naopak dostatečně dlouhé ohnisko s přijatelnou světelností dovolí i trochu rozmazané pozadí.


expoziční čas 1/500 s, clona F4,8, citlivost ISO 80, ohnisko 140 mm, klikněte pro zvětšení


Na kompakt jsem se dočkal vynikajících detailů ve tváři, vlasy jsou jasně oddělené a nesplývají. Pozadí se jemně maže, na zrcadlovky to ale určitě nemá. Jemným přiblesknutím jsem lehce potlačil silné stíny a dal očím trochu jiskry.


Výdrž baterie


Energii fotoaparát uchovává v Li-Ion akumulátoru NB-7L s vysokým napětím 7,4 V a solidní kapacitou 1050 mAh. Výrobce udává, že vydrží na pořízení 370 snímků, což by bylo přijatelné číslo. Praxe je však mnohem lepší, v podstatě není problém se dostat přes 450 snímků a při testu jsem měl průměr kolem 480 fotografií na jedno nabití. To je velmi pěkná hodnota.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.