Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G3 X: spousta zoomu v malém těle

9.12.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na nový 1,0" ultrazoom Canon PowerShot G3 X. Ten má rozlišení 20 megapixelů a objektiv s nadprůměrným 25× optickým zoomem. Nechybí ani výklopný displej. Jak si povede v našem testu?
Tato kapitola se podívá na zákeřné focení v protisvětle. To je náročné pro objektiv i senzor.


Canon PowerShot G3 X protisvětlo 1

expoziční čas 1/640 s, clona F6,3, citlivost ISO 125, ohnisko 24 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Bez jakýchkoli podpůrných technologií je v JPEGu vidět výrazný přepal, krajina je poněkud tmavá. K dispozici je RAW snímek. Z oblohy se dá mnohé zachránit, dají se také prosvětlit stíny a vytřískat z nich trochu více detailů. Jak je vidět, rohová ostrost objektivu není zrovna nejlepší a snímek trápí také chromatická aberace.


Canon PowerShot G3 X protisvětlo 1 korekce DR

expoziční čas 1/1600 s, clona F6,3, citlivost ISO 250, ohnisko 24 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Funkce Korekce DR snižuje přepaly v obloze tím, že snímek vyfotí při polovičním čase, čímž stáhne přepaly (označení ISO 250 je zavádějící, neboť se fotí při ISO 125).


Canon PowerShot G3 X protisvětlo 1 srovnání

klikněte pro zvětšení



Stíny, které jsou tedy také o polovinu tmavší, se naopak softwarově dvakrát prosvětlí. Na snímku výše vidíte srovnání. Vlevo je první snímek v této kapitole, vpravo ten druhý. Myslím, že rozdíl v kvalitě je dramatický a tuto technologii bych moc nedoporučoval. Lepší je opravdu si ručně hrát s RAWem.


Canon PowerShot G3 X protisvětlo korekce DR a stínů

expoziční čas 1/1600 s, clona F6,3, citlivost ISO 250, ohnisko 24 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



V tomto případě jsem Korekci DR doplnil ještě o funkci Korekce stínů. Ta dělá to, že agresivněji prosvětluje stíny. Pokud tedy zkombinujete Korekci DR (která fotí s poloviční expozicí a prosvětlí stíny na původní jas, který by byl bez této funkce) a Korekci stínů (která znovu prosvětlí stíny, tentokrát na vyšší jas než bez této funkce), máme tu dvojité prosvětlování. Snímek je tedy jasově lepší, první funkce stáhla přepaly, druhá podruhé vytáhla stíny. Bohužel kresba stínů zůstává poměrně slabá. Připomeňme, že obě tato přídavné funkce pracují pouze ve formátu JPEG.


Canon PowerShot G3 X protisvětlo 1 HDR

expoziční čas 1/250 s, clona F6,3, citlivost ISO 250, ohnisko 24 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Jako poslední tu s touto scénou mám hardwarové HDR z více expozic. Zde je stažen přepal oblohy, rovněž je projasněna krajina (byť ne nějak extrémně). Nicméně hlavní je to, že ve stínech zůstává poměrně slušná kresba, která je místy trochu rozpitá a zaostřená zároveň.


Canon PowerShot G3 X protisvětlo 2

expoziční čas 1/1250 s, clona F5, citlivost ISO 125, ohnisko 24 mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Vpravo dole je mírný odlesk objektivu, ten se ale obvykle dá docela dobře schovat. Kresba je celkem slušná, méně výrazné plochy se ale mažou (stromy v pozadí). Může ale za to i počasí (jemný vzdušný závoj), jak ukazuje RAW snímek. Dynamický rozsah čipu je slušný, zachráníte něco ze světlé oblohy i prosvětlíte stíny.


Canon PowerShot G3 X protisvětlo 2 HDR

expoziční čas 1/200 s, clona F6,3, citlivost ISO 250, ohnisko 24 mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení



S funkcí HDR se snížil přepal, stíny jsou lépe prosvětlené s lepším lokálním kontrastem. Zvýraznil se ale také odlesk objektivu.


Canon PowerShot G3 X protisvětlo 3

expoziční čas 1/1250 s, clona F4,5, citlivost ISO 125, ohnisko 24 mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Zatímco prostředek obrazu je solidní, směrem k rohům se ostrost ztrácí a fotografie působí rozmázle. Výraznější odlesky se tentokrát snímku vyhnuly. Opět si můžete stáhnout snímek ve formátu RAW, ve kterém uvidíte slušnou rezervu dynamického rozsahu v jasech.


Canon PowerShot G3 X protisvětlo 4

expoziční čas 1/1250 s, clona F5,6, citlivost ISO 125, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



V JPEGu je vidět dost tmavé stíny a slabou kresbu v nich. Pravá část snímku také ukazuje chromatickou aberaci. RAW ale dokazuje, že se dá ze stínů docela dost vytáhnout. Sice budete muset počítat s narůstajícím šumem, ale výsledek může být přesto velmi pěkný.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.