Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G9: kraluje i nadále

14.8.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
PowerShot G9 byl představen již před rokem, proto jsme se podívali, zda dokáže i po takové době stále držet krok v nejvyšší třídě kompaktů. Teoretické předpoklady má pořád více než dobré. Nabízí vysoké rozlišení a velmi bohatou nabídku funkcí.
Po dlouhé době fotoaparát, který není těžké zhodnotit. Canon PowerShot G9 si již před rokem při svém představení vybudoval pověst jednoho z nejlepších kompaktů a v podstatě si ji drží dodnes. Samozřejmě, není to fotoaparát bez chyb, ale rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co lze sehnat. Začněme nejvýznačnějšími pozitivy.

Předně je to velmi odolná konstrukce. Už na první pohled je jasné, že půjde o poněkud těžší a robustní fotoaparát, který patří k profesionálním kompaktům, což dokládá velmi bohatá výbava. U kompaktů nejsou sáňky na blesk a ND filtr zrovna běžnou záležitostí. Až na tlačítko přechodu do prohlížecího režimu se fotoaparát velmi dobře a rychle ovládá. Nechybí ani možnost užití předsádek. Objektiv nabízí dostatečný 6× násobný zoom s poměrně dobrým rozsahem. Většina fotografů, včetně mě, by však uvítala trochu širší začátek. Objektiv to ale vynahrazuje účinnou optickou stabilizací, poměrně slušnou světelností a jen velmi mírnými optickými vadami. Samotné fotografie mají dobrou míru detailů a případně je možné fotit i do formátu RAW.




Ocenění TREFA získává Canon PowerShot G9
za rozsáhlé možnosti fotografování, bohatou výbavu a kvalitní fotografie. Logo ocenění je ke stažení zde.


Potěší velký 3,0" LCD displej s velmi dobrými pozorovacími úhly a poměrně rychlé ostření, jehož rychlost a úspěšnost s rostoucími ohnisky klesá jen nepatrně. Možnosti fotografování obohatí makro, schopné ostřit již od necelého centimetru. Profesionalita jde vidět také na možnosti ukládání vlastních nastavení pod položky C1 a C2. Focení ve zhoršených světelných podmínkách pro PowerShot G9 také není až tak velký problém, nicméně musíte počítat s poměrně nepříjemnou strukturou šumu (není výrazný, ale v odšumovacím softwaru jej neodstraníte). Vyvážení bílé a obecně automatika fungovala po celou dobu velmi dobře.

Samozřejmě, ne všechno je tak růžové. Fotoaparát má sice optický hledáček, ale kvůli malému pokrytí, které je ještě navíc dost zvláštně nastaveno, je v podstatě naprosto nepoužitelný. Trochu si musíte zvyknout na zvláštní chod spouště. Zklame nízká výdrž Li-Ion akumulátoru, a o to více přemrštěná cena náhradního originálního. Existují však mnohem levnější neoriginální náhrady. Již byla zmíněna nepříjemná struktura šumu při vyšších citlivostech, která se špatně odšumuje. Zde jsem čekal o něco lepší výsledky. Zamrzí také trochu vyšší cena.

Canon PowerShot G9 je skutečně fotoaparát, se kterým mě focení nanejvýš bavilo. Ona je to skutečně díky jeho rychlosti a rozsáhlým možnostem velká zábava. Díky tomu, že fotograf není téměř ničím omezován, můžete ze sebe chrlit jeden nápad za druhým a okamžitě jej realizovat. Pohyb za denního světla? ND filtr je tady. Vyfotit něco hodně z blízka? Supermakro pomůže. Díky jeho docela snadné přenositelnosti si jej můžete vzít téměř všude, je velmi rychle v pohotovosti. Občas jsem se prostě přistihl, že fotím opravdu "ptákoviny", ale byla to zábava. Hravější povahy vrátí fotoaparát do dětských let.


Bohatá výbava a možnosti
Nepoužitelný optický hledáček
Kvalitní fotografie
Nízká výdrž akumulátoru
Nadprůměrný objektiv
Na vyšší ISO nepříjemná struktura šumu
Vysoká rychlost a příjemné ovládání
Ikona Odkaz na databázi
Slušný LCD displej
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 10 500 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Canon PowerShot G9 děkujeme Canonu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.