Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G9 X: skladný dotykáč

24.2.2016, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Řada profi kompaktů Canon PowerShot G X se utěšeně rozrůstá a dnes se podíváme na nejmenšího zástupce v podobě PowerShotu G9 X. V malinkém těle nabídne velký 1,0" snímač s 20 MPx a světelný F2,0-4,9 objektiv.
Canon PowerShot G9 X je dalším profi kompaktem na dnešním trhu, který hraje především na co nejmenší rozměry. Je menší než už tak dost malý PowerShot G7 X a je i menší než úplně první generace Sony Cyber-shot RX100, který je asi nejpřímějším konkurentem dnes testovaného fotoaparátu. Malé rozměry jsou výborné, fotoaparát je skutečně malý a skladný. Má to ale i nevýhody. Canon totiž vsadil na dotykové ovládání, které je samo o sobě sice výborné, jeho problém je ale v tom, že je tu jen toto dotykové ovládání. Na fotoaparátu téměř nejsou žádná tlačítka, takže drtivá většina jakéhokoli nastavování se musí dít přes displej. I když mnoho nastavení je pohotových, občas by to prostě nějaké to normální tlačítko nebo kolečko chtělo.

Zejména v zimě s normálními rukavicemi jste ztracení. Když jsem v zimě a velmi silném větru chtěl něco fotit, musel jsem takřka vzdát, protože i v běžných rukavicích mi mrzly prsty. Nemluvě o tom, že pokud chcete něco nastavit, musíte si rukavice sundat. V tuto chvíli na adresu dotykového ovládání a Canonu létala neslušná slova. Na zimu to chce tedy speciální rukavice, které jsou kompatibilní s dotykovými displeji. Ještě, že je tu otočné okruží objektivu, které dovoluje nastavit alespoň jeden parametr bez displeje.

Canon použil velký 1,0" snímač, čímž proti řadě PowerShotů S vybavených 1/1,7" snímači udělal velmi slušný krok vpřed. Stinnou stránkou je menší zoom objektivu (pouze 3×), který začíná na nepříliš širokoúhlých 28 mm (stejně jako Sony RX100) a končí už na 84 mm. Světelnost s hodnotami F2,0 až F4,9 je dobrá zejména na širokém konci (širších úhlech záběru), bohužel nepotěší špatným průběhem světelnosti. Ta leze na vyšší hodnoty velmi rychle a ačkoli by člověk mohl čekat, že proti RX100 s 1,8-4,9 objektivem nebude rozdíl nějak významný, dosahuje v průměru téměř 0,5 EV.

Makro není žádný zázrak, ale to není v podstatě u žádného malého 1,0" kompaktu. Vedle irisové clony tu máte i ND filtr a proti G7 X je navíc i automatický, nemusíte jej tedy řešit a fotoaparát si ho už zvolí, až bude potřeba. Jen se občas stává to, že fotoaparát nezřídka aktivuje ND filtr a pak to dohání vysokou ISO citlivostí. Optická kvalita objektivu bohužel nepatří k nejlepším. Zásadním problémem jsou výrazné odlesky v protisvětle. Chromatickou aberaci přežijete, kresba je uprostřed hezká, ale směrem k rohům se ostrost velkoplošně lehce zhoršuje. Obraz bych nehodnotil jako rozostřený nebo rozmytý, ale jako "není ostrý". Prostě mu něco chybí. Takže vás překvapí, že větvičky jsou prokreslené až do rohů, ale nemají plnou ostrost. Výsledkem je ale především to, že fotoaparát tyto plochy s lehce sníženou ostrostí považuje za šum a odšumování pak dokoná zbytek. Tráva, keře nebo stromy, které nejsou uprostřed, tak jsou často jednolitou plochou.


Canon PowerShot G9 X hodnocení


Oceňuji velmi rychlé ostření za dobrého světla, naopak u slabšího světla fotoaparát poněkud rozvažuje co udělat a bez výraznějšího kontrastu občas rezignuje. Jakmile mu dáte něco trochu výraznějšího, nemá problém. Máte tu docela bohatá expoziční nastavení. Minimem je sice jen 1/2000 sekundy, ale díky ND filtru to není problém. Líbí se mi, že automatické ISO lze použít i v manuálním režimu. Stejně jako u jiných Canonů, i zde je nelogická automatika ISO citlivosti. Má tři nastavení a ani jedno nedává smysl. Pomalé nastavení tvrdošíjně nastavuje 1/15 sekundy (což je zejména při max. zoom moc dlouhé), rychlé zase pořád chce 1/1000 sekundy (což je nesmyslně krátký čas) a normální není úplně normální, nýbrž nastavuje poloviční čas proti pravidlu převrácené hodnoty ohniskové vzdálenosti. Pohybově rozmazané snímky tedy nebudou problém, ale brzy se budete setkávat s vyššími ISO citlivostmi.

Videosekvence jsou podporovány maximálně ve Full HD rozlišení. Kvalita mi přišla ale poněkud slabší, zejména v protisvětle. Stabilizace je velmi pěkná, výborně filtruje i chůzi (občas se ale obraz sekne a poskočí), autofokus je také dobrý zejména tím, že jde ovládat pomocí dotykového displeje. Nechybí ani možnost manuálního ostření. Divné je to, že červeným tlačítkem natočíte maximálně 25p video, ale ve speciálním režimu už lze natáčet i 50p. Proč nelze 50p natáčet přímo? Nastavit expozici můžete jen v tomto speciálním video režimu a jde jen o manuální nastavení (žádná priorita clony nebo času). Zbytečné komplikace a zdržování. Nejsou zde ani dnes obvyklé zpomalené videosekvence.

Interní blesk má přiměřený dosah a efekt červených očí je spíše slabší. Fotoaparát disponuje Wi-Fi rozhraním, které funguje pohodově, umožňuje dálkové ovládání fotoaparátu včetně možnosti manuálních nastavení. Možné je i vkládání GPS souřadnic.

Kvalita obrazu je ovlivněna snímačem a objektivem. Jak už jsme si pověděli, objektiv má své mezery zejména v protisvětle. Tam na vás čekají silné odlesky a obvykle i dost snížený kontrast. Samotný čip je ale dost výkonný se slušným dynamickým rozsahem a nízkým šumem. Rozhodně potěší to, že fotoaparát nabídne RAW formát a lze tak posunout kvalitu snímků o trochu dále než v případě JPEGů. Pokud jde o technologie prosvětlení stínů a stažení jasů, byl bych u nich opatrný. Způsobují totiž velmi výrazné rozmývání stínů. Zde je opravdu lepší používat RAWy.

Jaké je tedy celkové hodnocení fotoaparátu Canon PowerShot G9 X? Sám o sobě to rozhodně není špatný fotoaparát, rozhodně je dobrý. Jeho zásadním problémem je ale jednoznačně cena. Srovnatelný Sony Cyber-shot RX100 má pár výhod, ale i nevýhod, jenže je o dobré dva až tři tisíce levnější. A úplně největším problémem pro G9 X je fotoaparát z vlastní stále Canonu, PowerShot G7 X. Pokud vám vyloženě nejde o menší rozměry, pak tu dostanete výrazně kvalitnější a světelnější objektiv s větším zoomem (širokoúhlejším záběrem i delším dosahem), výklopný displej nebo např. tlačítka doplňující dotykové ovládání. To vše za příplatek pouhého jednoho tisíce korun. Za 12 tisíc korun nemá G9 X smysl, za cenu kolem 10 tisíc korun (nebo lehce pod) by to bylo úplně v pořádku.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Ty, kteří chtějí solidní kvalitu obrazu v co nejmenším balení
2. Focení panningu díky internímu ND filtru a inteligentní stabilizaci


Plusy


+ Velmi kompaktní rozměry
+ Příjemné dotykové ovládání
+ Dobrá světelnost na široké ohniskové vzdálenosti

+ Irisová clona i ND filtr (navíc automatický)
+ Velmi rychlé ostření za dobrého světla
+ Manuální expoziční režim podporuje Auto ISO
+ Možný záznam do RAWu
+ Wi-Fi připojení


Minusy


- Vysoká cena
- Výhradně dotykové ovládání (to je výborné, ale občas opravdu chybí tlačítka)
- Průměrná optická kvalita objektivu (špatný průběh světelnosti, mléčnost kresby v rozích, odlesky v protisvětle)
- Nelogické Auto ISO
- Komplikovanější natáčení videa (50p jen ve speciálním režimu, slabší kvalita, chybí prioritní režimy)

 
Za zapůjčení fotoaparátu Canon PowerShot G9 X děkujeme Canonu.
 

Cena v době testování: cca 12 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.