Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot G9 X vs Sony Cyber-shot RX100

30.3.2016, Milan Šurkala, recenze
Nedávno se na trhu objevil nový kapesní profi kompakt Canon PowerShot G9 X. Mnohé z vás jistě napadla otázka, zda je lepší volbou než velmi podobný Sony Cyber-shot RX100. Dnes se na to podrobně podíváme.
Oba snímače mají 1,0" CMOS snímač s rozlišením 20 megapixelů. V případě modelu PowerShot G9 X je vybaven i BSI technologií, která by měla snížit šum čipu. Podíváme se na výsledky v JPEGu i RAWu.




JPEG, Canon PowerShot G9 X (vlevo), Sony Cyber-shot RX100 (vpravo)



Je to překvapivé, ale zpracování obrazu je lepší spíše u Sony. Canon je lepší v menším množstvím artefaktů, ale má větší tendenci rozmývat obraz a tím ztrácí detaily. Zatímco Sony více třepí hrany, je současně detailnější. Vidět je to už při ISO 400. Canon vypadá jemněji a přirozeněji, ale některé plochy jsou za jakousi "aurou".




RAW, Canon PowerShot G9 X (vlevo), Sony Cyber-shot RX100 (vpravo)



Při konverzi přes Camera Raw vypadají být snímky z RX100 trošku jemnější, výraznější rozdíly ale nenajdete. Pouze ISO 6400 překvapivě nahrává Sony. Opět je nutné říci jeden fakt, že Canon používal o 1 EV kratší expoziční čas při stejné cloně a citlivosti!




JPEG, Canon PowerShot G9 X (vlevo), Sony Cyber-shot RX100 (vpravo)



Canon opět dává jemnější obraz s menšími artefakty. Sony používalo o 1/3 EV delší expoziční čas při stejné citlivosti a cloně, přesto je snímek lehce tmavší.




RAW, Canon PowerShot G9 X (vlevo), Sony Cyber-shot RX100 (vpravo)



Rozdíly mezi snímači jsou relativně malé. Tentokrát zase ISO 6400 vypadá hůře u Sony RX100.




JPEG, Canon PowerShot G9 X (vlevo), Sony Cyber-shot RX100 (vpravo)



RX100 měla opět o 1/3 EV delší expoziční čas a opět je kapánek tmavší. Oba přístroje dobře potlačují barevný šum.




RAW (Camera Raw), Canon PowerShot G9 X (vlevo), Sony Cyber-shot RX100 (vpravo)



Zde vidíte výsledky při převodu přes Camera Raw. Úroveň šumu je dost podobná. Při citlivosti ISO 6400 má Sony R100 větší hrudky.




RAW (Raw Therapee), Canon PowerShot G9 X (vlevo), Sony Cyber-shot RX100 (vpravo)



Při převodu přes Raw Therapee je naopak ISO 6400 u RX100 jemnější. Zajímavé je i to, že Raw Therapee převedlo oba snímky s takřka stejným jasem.





Když jsem vzal snímky se stejným jasem (byť s odlišným expozičním časem), jsou oba snímače velmi vyrovnané. Pouze ISO 6400 dává výrazný náskok fotoaparátu Sony Cyber-shot RX100.





Zde to vidíte v řeči čísel o něco přesněji. ISO 200 až ISO 1600 je zhruba o 0,1 EV horší, naopak ISO 125 a ISO 3200 jsou v podstatě totožné. U citlivosti ISO 6400 naopak Sony RX100 vyhrává o 2/3 EV. Opět ale musím říci to, že Sony potřebuje k dosažení stejného jasu mnohem delší čas (většinou až o 2/3 EV), což současně znamená, že při stejném času potřebuje vyšší citlivost. Současně je objektiv o 1/2 EV světelnější, takže ve výsledku tu máme vítězství pro Canon zhruba čtvrtinu EV (0,1 EV na čipu, 0,6-0,7 EV na kratších expozičních časech a naopak -0,5 EV na objektivu).
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.