Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot S110: solidnost do kapsy

11.4.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Canony PowerShot řady S jsou dlouhodobými zástupci malých profi kompaktů a dnes se podíváme na nejnovějšího zástupce, model S110. Ten nabídne 1/1,7" CMOS snímač s 12 megapixely, objektivem s 5× optickým zoomem a Wi-Fi.

Autofokus, ostření


Canon PowerShot S110 nabídne autofokus i manuální ostření. U autofokusu můžete využít středového ostření s možností zvolit si velikost bodu, jeho poloha se pak volí dotykem na LCD displeji. Druhým režimem je detekce tváří + AiAF. Jde vlastně o automatický výběr ostřících bodů s detekcí tváří. Detekce pracuje rychle a úspěšně, zamrzí však občasné falešné detekce (tvář tam, kde žádná není). Automatický výběr AF bodu pracuje solidně, jen mu to občas právě kazí falešné detekce tváří a pak se snaží ostřit někam, kam nechcete.

Protože jde o profi kompakt, pochopitelně tu nechybí manuální ostření. To lze navolit tlačítkem vlevo na čtyřsměrném voliči, ještě lepší je ale vyvést si tuto možnost na přední otočný prstenec objektivu. Stačí jím jen pootočit a ihned se zapne manuální ostření. Nevýhodou je ale klikání tohoto prstence, které vytváří velký třes obrazu a přesné manuální zaostření to pak do značné míry komplikuje. Fotoaparát ukáže v prostředku displeje zvětšený a detailnější náhled, toto zvětšení by ale mohlo být o něco větší.

Rychlost ostření je dobrá. Za dnes ostří přiměřeně svižně, rozhodně nezdržuje, byť ani nějak zvlášť nenadchne. Velmi dobře a rychle ostří i za špatného světla, pokud si dosvítí pomocnou AF diodou. Bez ní to už trvá déle, ale oproti starším kompaktům Canonu je tu znát posun zejména v úspěšnosti ostření.





Makro režim i ten klasický se téměř neliší minimálními ostřícími vzdálenostmi, jeden znatelný rozdíl je jen na nejširší ohniskové vzdálenosti, kde klasický režim potřebuje 4 centimetry, zatímco makro si vystačí se dvěma. Pak je to už víceméně dost podobné a na maximálním zoomu budete potřebovat 26-27 centimetrů. Maximální přepočtené zvětšení je cca 0,85× a fotoaparát jej dosahuje na cca 45mm ohniskové vzdálenosti. Toto místo poznáte podle minimální clony F3,5. Na telemakro je fotoaparát přiměřeně dobrý s 0,4× přepočteným zvětšením.





Na snímku kleští vidíte, že makro není v kategorii kompaktů zrovna zázračné, ale pro běžné použití je dostatečné. Kvalita obrazu je dobrá.




expoziční čas 1/15 s, clona F3,5, citlivost ISO 160, ohnisko 40 mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení




Nastavení expozice, automatika


Fotoaparát nabízí všechny důležité expoziční režimy, tedy automatiku, prioritu clony, času a plný manuál. Měření expozice může být poměrové, celoplošné se zdůrazněným středem a bodové. Měření je dobré, ale upřednostnil bych lepší zacházení se zdrojovými daty. Procesor fotoaparátu by určitě mohl o něco lépe stáhnout jasy a zejména prosvětlit stíny. Rozdíly mezi RAWy a JPEGy jsou značné a u běžných JPEGů bohužel můžete často počítat s hodně tmavými stíny.

Citlivosti mají rozsah od ISO 80 do ISO 12800. Automatice můžete nastavit maximální volitelnou hodnotu, a to na ISO 400 až ISO 1600 po 1/3EV krocích. Můžete také zvolit to, jak rychle bude navyšovat citlivost, tedy zda bude více spoléhat na optickou stabilizaci nebo více dá důraz na převrácenou hodnotu ohniskové vzdálenosti, tedy na kratší expoziční časy.

Expoziční časy mají rozmezí od 1/2000 s do 1 sekundy, v režimu M a Tv (priorita času) lze dosáhnout i 15 sekund, ale jakýkoli čas nad 1 sekundu je k dispozici pouze při citlivosti ISO 80. Objektiv má světelnost F2,0 na nejkratší a F5,9 na nejdelší ohniskové vzdálenosti a jak sami vidíte, ze všech profi kompaktů má jasně nejhorší průběh světelnosti. Dokonce i proti Sony Cyber-shot RX100 s mnohem větším čipem má asi o třetinu EV slabší výsledky, oproti předchozím modelům Canon PowerShot S90 a S95 pak o cca 1/2 EV.





K dispozici máte korekci expozice od -3 EV do +3 EV, což je příjemně bohatý rozsah. Nechybí ani integrovaný 3EV ND filtr, který se hodí např. pro snímání vodopádů nebo panningu při silném světle. Expoziční bracketing pořizuje tři snímky s rozdíly expozic až 2 EV.


Expoziční a fotografické režimy


Fotografické režimy si lze vybrat na kolečku umístěném na horní straně přístroje.




  • M (Manual) - Manuální nastavení expozice. Časy od 1/2000 s do 15 sekund, časy od 1,3 sekundy včetně mohou být jen při citlivosti ISO 80. Jinak jsou podporovány citlivosti ISO 80 až ISO 12800, automatické ISO není podporováno. Clona může být v rozsahu F2-5,9 dle ohniskové vzdálenosti do F8. Lze aktivovat i 3EV ND filtr. Obraz na displeji odpovídá nastavené expozici, nechybí ani graf pod(pře)expozice.
  • Av (Priorita clony) - Uživatel volí clonu (rozsah viz režim M), fotoaparát dopočítá čas v rozmezí 1/2000 s až 1 sekundy. Citlivosti mají rozsah ISO 80 až ISO 12800, automatika může končit na ISO 400 až ISO 1600 dle nastavení v menu. Lze aktivovat 3EV ND filtr. Korekce expozice má rozsah -3 EV do +3 EV. I zde obraz odpovídá nastavené expozici.
  • Tv (Priorita času ) - Uživatel volí čas (rozsah viz režim M, včetně ISO 80 od 1,3 sekundy výše), clona se dopočítá automaticky (rozsah viz režim A, M). Citlivosti, korekce a ND filtr jsou shodné s režimem Av.
  • P (Program AE) - Fotoaparát volí expoziční čas i clonu, rozsahy všeho jsou shodné s režimem Tv.
  • Auto - Plná automatika se zapnutým i-Contrastem, není možné použít RAW.
  • Krátký film - Před expozicí snímku se pořídí 2-4sekundový film, který se na konci dne složí do "denní videosekvence".
  • SCN - Scénické režimy
  • Kreativní filtry (např. HDR)
  • Videosekvence
  • C (Uživatelské nastavení) - Sem je možné si uložit oblíbený režim snímání.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.