Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot S110: solidnost do kapsy

11.4.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Canony PowerShot řady S jsou dlouhodobými zástupci malých profi kompaktů a dnes se podíváme na nejnovějšího zástupce, model S110. Ten nabídne 1/1,7" CMOS snímač s 12 megapixely, objektivem s 5× optickým zoomem a Wi-Fi.

Příslušenství


K fotoaparátu dostanete poutko, Li-Ion akumulátor, nabíječku s kabelem, USB kabel a mělo by tu být i CD a krátká verze manuálu.






Výdrž baterie


K napájení elektrickou energií slouží Li-Ion akumulátor NB-5L s napětím 3,7 V a kapacitou 1120 mAh. Podle výrobce má postačit na pořízení 200 snímků nebo 40 minut Full HD videa, což opravdu nezní dobře. Skutečná výdrž je však znatelně lepší a dostává se s cca 270 až 315 snímky na jedno nabití alespoň do průměru.


Dodaný software


Na CD by měly být programy CameraWindow, ImageBrowser EX a RAW konvertor Digital Photo Professional (DPP). CD se softwarem jsme nedostali, nicméně většina programů se dá stáhnout z internetu, ze stránek Canonu.





ImageBrowser EX je spíše jen taková jednoduchá aplikace na importování snímků, naprosto nejzákladnější editaci a publikaci na Facebooku. Mnohem více si vyhrajete v Digital Photo Professional, která je ostatně aplikací ImageBrowser EX v některých případech spouštěna.





Vlevo je adresářová struktura, vpravo pak náhledy snímků v JPEGu i RAWu. Každý snímek si můžete rozkliknout a dostat se tak k úpravám.





Vedle náhledu se zobrazí i okno s nabídkou úprav. To samozřejmě nemusí zasahovat do plochy obrazu, můžete jej posunout mimo plochu hlavního okna aplikace.





Základem je nastavení jasu, kontrastu, barevné hloubky, saturace a ostrosti. Můžete tak činit pro všechny RGB kanály najednou nebo pro každý zvlášť.





K dispozici je dále odšumování, a to zvlášť jasové a zvlášť barevné.





U RAWů pak máte k dispozici i rozsáhlejší úpravy kontrastu, světel a stínů stejně jako doostření.


Zobrazení displeje a menu


LCD displej má klasické zobrazení typické pro kompakty Canon PowerShot, na pravé straně si můžete všimnout černého sloupečku, který rozšiřuje možnosti dotykového ovládání. Nahoře jsou informace o rozlišení a kvalitě záznamu, vlevo a vpravo další informace. Spodní část pak zobrazuje expoziční informace. Můžete si nechat zobrazit vodováhu, histogram a pomocnou mřížku.


V manuálním expozičním režimu se zobrazí nápověda, kterým ovladačem se co ovládá. Nechybí ani graf pod(pře)expozice. Při otáčení horním kolečkem se zobrazuje animace, kterou vidíte na pravém snímku.


PowerShot S110 je vybaven velmi příjemným quick menu, které se velmi snadno ovládá. Upravenou verzi tohoto menu najdete i při snímání videosekvencí.


Hlavní menu má tři záložky, kde ta první obsahuje fotografická nastavení, druhá pak technická a poslední je věnovaná vlastnímu menu, kde si sami můžete vybrat položky, které bude obsahovat.


Vyfocené snímky si můžete nechat zobrazovat celoplošně (s minimem informací nebo úplně bez nich), dále je tu zmenšený náhled s histogramem a většinou důležitých informací, v neposlední řadě je k dispozici malý náhled s 1:1 výřezem (zde nezobrazen).


Jedním z lákadel fotoaparátu Canon PowerShot S110 je bezdrátové Wi-Fi připojení. Zde si můžete vybrat, s čím se chcete spojit a vybrat konkrétní přístupový bod.


Následuje zadání šifrovacího klíče, které je díky dotykovému displeji podstatně pohodlnější než u běžných kompaktů, kde to musíte vyklikávat šipkami. Zde dostává Canon velkou pochvalu.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.