Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot S2 IS: dvanáctinásobné oko Canonovo

13.9.2005, Petr Hájek, recenze: specifikace produktu
Už když začátkem letošního jara došlo k oficiálnímu oznámení ultrazoomu Canon PowerShot S2 IS, řada příznivců dlouhých skel zpozorněla, protože se do této novinky Canon rozhodl zabudovat skutečně značné množství novinek a udělátek. V dnešní recenzi se tedy můžete sami přesvědčit, zda splňuje právě ty vaše požadavky...
Rozlišení, Kvalita a Formáty

Vestavěný snímač typu CCD má rozměry 1/2,5" a nabízí celkové rozlišení 5,3 Mpix. Obrázky se ukládají pouze jako JPEGy, a to ve 4 rozlišeních (2592 x 1944, 2048 x 1536, 1600 x 1200 a 640 x 480 obrazových bodů) a 3 kvalitách - Superfine, Fine a Normal. Videosekvence lze natáčet v módech 640 x 480 (30 fps), 640 x 480 (15 fps), 320 x 240 (30 fps) a 320 x 240 (15 fps). Video se ukládá ve formátu AVI (Motion JPEG + stereo WAV).

Optika

Stabilizovaná optika (ULTRASONIC Image Stabilizer) má rozsah ohniskových vzdáleností 6,0 - 72,0 mm (36 - 432 mm po přepočtu na 35 mm formát), což znamená až skvělý 12x optický zoom při světelnosti F2,7 - 3,5. Pro zájemce je tu i 4x zoom digitální. Na nejširším ohnisku se dají udržet fotky s časy 1/10 s a rychlejšími, tedy o cca 1,5x - 2x časy pomalejší nežli u nestabilizovaného obrazu. Pokud nemáte ruku jako z kamene, pak 1/8 a 1/6 je již trochu mázlá, o pomalejších časech nemluvě. Totéž platí i pro ohnisko nejdelší, kde se dají udržet i časy nad 1/200 s.

Autofokus

Běžně ostří od 50 cm do nekonečna, v makro režimu od 10 do 50 cm, supermakro ostří pod 10 cm a nemá omezenou spodní hranici. Zaostření lze uzamknout a dokonce tu máme i Focus Bracketing, tedy snímání více fotek s různým zaostřením.

Expozice

Měření expozice podporuje Canon PowerShot S2 IS celoplošné, bodové nebo s důrazem na střed, jak je zvykem, lze použít korekci o +/- 2,0 EV s 1/3 EV kroky. Také zde nechybí bracketing, samozřejmě ten expoziční, jež zhotoví 3 snímky - jeden normální a dva +/- 2,0 EV po 1/3 EV krocích). Expozici lze také uzamknout..

Závěrka

Rychlost závěrky se pohybuje od 15 - 1/3200 s, při časech delších než 1,3 s se aktivuje antišumový algoritmus odečítající snímek a šum.

Clona

Maximální clonové číslo je F8,0.

Vyvážení bílé

Ačkoliv S2 nemá vyloženě manuální nastavení teploty bílé barvy, snaží se to dohnat velmi dobrou automatikou, presety Denní světlo, Zataženo, Žárovka, Zářivka, Zářivka H a Blesk a je tu i velmi oblíbené uživatelské Point'n'shoot, kdy fotoaparátu sami řeknete, co má považovat za bílou.

Citlivost ISO

Digitál využívá rozsahu ISO 50 až ISO 400, jak se přesvědčíme v další sekci, ani S2 IS se bohužel šumu nevyhnul...

Pracovní režimy

Zde je nabídka velmi bohatá, kromě programového AE, priority clony i času tu máme Ruční nastavení a Uživatelské nastavení, v obrazové zóně portrét, krajinu a noční scénu a dále tu nalezneme: Speciální Scény (Listí, Sníh, Pláž, Ohňostroj, Interiér, Noční momentka), Mé barvy, Stitch Assist a Film.

Blesk

Blesk má dle Canonu dosah 0,7 - 5,2 m (ISO Auto, tedy největší). Je velmi příjemné, že blesk podporuje synchronizaci na 1. i 2. lamelu (u delších expozic mění, zda bude blesk aktivován na začátku či konci expozice, kupříkladu v noci zabraňuje nechtěnému mrknutí focené oběti). Také blesk lze kompenzovat +/- 2,0 EV po 1/3 EV krocích. Podívejme se ještě na praktický dosah blesku za naprosté tmy (ISO 400, čas 1/60 s):




A jako vždy přikládám také fotku s aktivní redukcí jevu červených očí, foceno ze vzdálenosti cca 1 m:




Displej a Hledáček

Interní hledáček má pokrytí 100 % a je u něj i dioptrická korekce (-5,5 až +1,5 D). LCD panel externí se honosí především svojí výklopností, s úhlopříčkou a rozlišením už to taková sláva není - pouze 1,8" a 115 kPix, i jeho pokrytí je 100 %. I za slunečního světla je displej velmi dobře čitelný.

Na fotografii níže je vidět focenou scénu + vlevo a dole aktivní okno s funkcemi, jmenovitě nastavením bílé.




Úložný prostor

Aparát nemá vlastní paměť, je tedy odkázán výhradně na paměťové karty typu SD/MMC. Zatímco SD pracovaly naprosto perfektně a spolehlivě, při testování jedné z MMC karet se objevila po asi 3 snímcích hláška, že s ní něco není v pořádku. Stačilo ovšem médium opětovně vložit a vše fungovalo jak má.

Menu a Ovládání

Položky systémového menu jsou rozděleny na 3 panely: Volby týkající se obrázků, systémová nastavení a personifikace ovládacího prostředí.




Prohlížecí režim

Nafocené snímky lze prohlížet jednotlivě (s informacemi či bez), indexově po 9 (lze skákat také přes 10 či 100 obrázků). Fotografii je možno max. 10x přiblížit či k ní pořídit zvukovou poznámku délky do 60 s.




Fyzické parametry

Canon PowerShot S2 IS má rozměry 113 x 78 x 75,5 mm a váží bez ničeho 405 g.

Komunikace

Má ji na starost stará známá dvojice - USB 2.0 a A/V out.

Časy

Aparát nabíhá asi 1,3 s, vypíná se 2 vteřiny. Rychlost ostření je za jasných světelných podmínek velmi rychlá, cca 0,3 - 0,5 s, jak světla ubývá, ostření se také zpomaluje, i při těch nejpomalejších časech se ale prakticky nedostane za 1 s. Při aktivním přisvícení spolehlivě ostří asi do vzdálenosti 2 m, nakonec, nejen pro tyto případy je tu manuál, že ano... Co se týče rychlosti zoomu, pak je velice potěšujícím zjištěním, že přezoomovat netrvá čtvrt minuty, ale při nejvyšší rychlosti (obě koncové polohy páčky) máme přezoomováno z 12x na 1x a naopak za rovnou vteřinu!

Výdrž

Na kvarteto již notně přesluhujících redakčních NiMH článků kapacity 1500 NiMH, se kterými nebylo v průběhu let zacházeno právě v bavlnce, jsem nafotil asi 230 snímků než aparát patřičnou blikající ikonkou naznačil, že je čas na výměnu, i po tomto ohlášení ale ještě nafotíte minimálně desítku snímků. Sice to není rekord, ale nezapomínejme, že zmíněné akumulátory mají už to nejlepší dávno za sebou... Sám Canon v manuálu uvádí, že s články NiMH Canon NB4-200 (to vypadá na NiMH 2300 mAh OEM) nafotíme 550-570 snímků, čemuž se dá klidně i věřit...

Sekvenční focení

Při rychlém souvislém fotografování nabízí Canon S2 IS až 2,4 fps (Large/Fine).

Další funkce a Vychytávky

Těch nabízí Canon spoustu a na většinu z nich přijdete až časem: Při výměně plné paměťové karty se automaticky vypne displej, je možno zaznamenat až 2 h hlasového záznamu, menu lze přepnout do některého z 21 jazyků, lze aktivovat focení po určitém čase (1 - 60 minut) + kolik snímků (2 - 100), je tu i 2 i 10 s samospoušť. Fotografování v režimu Mé barvy umožňuje uživateli měnit vyvážení všech barev, kde nechybí několik presetů nebo je možno nastavit úplně vše včetně kontrastu, ostrosti a saturace. Lze také třeba zdůraznit nějakou barvu a ostaní budou černobílé. Jako naprosto geniální věc hodnotím fakt, že po vyfocení snímku hned na displeji uvidíte blikat pře- či pod-exponované části bez kresby.

K přístroji si uživatel může sehnat také nějaké to příslušenství: Konverzní adaptér objektivu LA-DC58E (58 mm), širokoúhlý konvertor WC-DC58A (x 0,75), Telekonvertor TC-DC58B (x 1,5), sluneční clonu objektivu LH-DC40, ...