Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot S90: malý zázrak

25.5.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dalším testovaným kompaktem je profesionálnější model Canon PowerShot S90. Má poměrně velký 1/1,7" CCD snímač s 10 megapixely, širokoúhlý objektiv s vynikající světelností F2,0 na nejširším ohnisku a zajímavé ovládání. Je nač se těšit.
Závěr jste si asi už udělali sami, pojďme se ale na Canon PowerShot S90 podívat ještě jednou ve zkratce. Fotoaparát má zvláštní velmi jednoduchý design, překvapivě malé rozměry a neobtěžující hmotnost, takže je velmi snadné jej nosit stále v kapse při sobě. Ovládání je jednoduché, rychlé a intuitivní, chtěl bych však varovat před horním ovládacím kolečkem. Pokud máte vlhčí prsty, fotoaparát si raději nekupujte. Kolečko je totiž tak neuvěřitelně tuhé, že jeho otočení je v takovém případě v podstatě nemožné. Zažil jsem to jednou a je to dost frustrující. Ještě štěstí, že tyto problémy obvykle nemám.

Zajímavé je přední otáčecí okruží objektivu. Mohlo by sice mít poněkud svižnější vazbu, jde ale o příjemné zpestření. LCD displej má velkou úhlopříčku a vysoké rozlišení, rovněž jeho pozorovací úhly jsou značně nadstandardní. Manuální ostření sice není žádný med, ale přišlo mi trochu jednodušší než u G11, ačkoli jde o tentýž systém. Zadní otočné okruží čtyřsměrného ovladače nemá žádnou aretaci a je velmi snadné jím otočit, naštěstí jeho vazba je výborně zvolená (s ultrazoomy SX1/10 IS se to naprosto nedá srovnat, tam to bylo úplně mimo). Spousta lidí má údajně problémy s jeho nechtěným pootočením, nicméně osobně jsem tento problém nezaznamenal (palec jsem pokládal k hornímu tuhému kolečku).

Ostření je poměrně rychlé, zvolené ohnisko se na rychlosti téměř neprojevuje, úspěšnost je dobrá. Makro režim je spíše průměrný. Uvítal bych možnost manuálního posunutí ostřícího bodu. Možnosti nastavení expozice jsou velmi bohaté, což je dáno jak maximální clonou F8, tak i vynikající světelností objektivu. Pokud se vám líbí světelnost konkurenčního Panasonicu LX3 a PowerShot S90 vás v tomhle zklamal, pak vězte, že průběh světelnosti mají do 60mm ohniska (maximum u LX3) překvapivě velmi podobný. PowerShot S90 má totiž světelnost F3,2 (LX3 pak F2,8) a teprve na 60mm ohnisku u S90 skáče na F3,5. Ve skutečnosti tak S90 nabízí podobnou (i když přeci jen trochu horší) světelnost jako LX3 s bonusem v podobě delšího ohniska.




Ocenění TREFA získává Canon PowerShot S90
za nadprůměrné snímky, kompaktní rozměry a bohaté možnosti nastavení. Logo ocenění je ke stažení zde.


O videosekvencích se v podstatě nemusíme bavit. Kdyby zde nebyly, nic by se nestalo. Archaické VGA rozlišení (640×480 pixelů) bez podpory optického zoomu, to už dnes opravdu nemá smysl. Výdrž na baterie je spíše slabší, ačkoli je přeci jen o něco lepší, než udává výrobce. Softwarové vybavení je docela složité, v podstatě ke každé věci dostanete jiný software. Pro přenos snímků je tu jedna aplikace, pro zobrazení druhá, pro úpravu RAWu třetí a pro tvorbu panoramat čtvrtá. Všechny jsou ale víceméně povedené, nejsem jen příliš příznivec ZoomBrowseru.

Velký snímací čip s malým rozlišením se v dobrém ukázal už u Canonu G11 a ani zde nezůstal pozadu. Díky velmi malé pixelové hustotě má velmi nízký šum, který v podstatě do ISO 200 neexistuje. Za dne můžete fotit nebývale kvalitní fotografie i s citlivostí ISO 400, takové, jaké mnoho kompaktů nevyfotí ani na ISO 80. Pochopitelně hustota pixelů není jako u zrcadlovky, takže s dalším zvyšováním citlivosti šum roste.

Ukazuje však, že kdyby dnešní obyčejné kompakty měly např. na 1/2,3" snímačích jen o trochu nižší rozlišení, dejme tomu 7 MPx, fotily by mnohokrát lépe než dnes. Procesor DIGIC 4 zpracovává obraz neagresivně, nic se nepatlá, takže zaslouží pochvalu. Rychlost přístroje je průměrná, zklame velmi pomalé sekvenční snímání dané omezeními snímacího čipu. Expozice je nastavována správně, nemá ani tak problémy s přeexpozicí (celá fotka světlá - což kompakty Canonu dělávají), jako spíš s lokálními přepaly. Jinak řečeno, expozice je nastavována většinou vyváženě, ale světlejší plochy jdou do přepalů dost brzy.

Vraťme se ale na chvíli ještě k objektivu. Jeho rozsah ohnisek je poměrně malý, ale vcelku dobře zvolený od širokoúhlých 28 milimetrů. Vinětace se téměř nevyskytuje, trochu horší je to s chromatickou aberací. Ta je průměrná. Fotoaparát vynikajícím způsobem koriguje soudkovité zkreslení, v JPEGu i RAWu (pokud jej otevřete v konvertoru, který korekturu provádí, což je většina) jsou linie i na nejširším ohnisku překvapivě rovné.

Pokud ale snímek otevřete v RAW konvertoru, který automatickou korekci zkreslení neprovádí, zjistíte, že obraz je ve skutečnosti plochý asi jako boxerská rukavice. Takové zkreslení jsem snad ještě neviděl. Upozorňuji, že jde skutečně o záležitost RAWu a v praxi s normálními RAW konvertory nemáte šanci tento problém zaznamenat a naopak PowerShot S90 je v tomto ohledu jeden z nejlepších fotoaparátů. Odlesky minimálně na čiré obloze objektiv nedělá.

Ve výsledku je hned vidět, že Canon PowerShot S90 je velmi povedeným přístrojem, který lze výrazně doporučit. Focení s ním je velmi zábavné, snímky jsou až na mírnou aberaci kvalitní, nabízí spoustu možností, je malý a skladný, takže se jedná o fotoaparát téměř pro každou příležitost (s výjimkou videosekvencí). I proto od nás dostává cenu TREFA.


Nadprůměrná kvalita snímků a nízký šum
Extrémně tuhé ovládací kolečko
Rychlé a intuitivní ovládání (skvělé rychlé menu)
Slabé videosekvence
Nadprůměrný LCD displej
Pomalé sekvenční snímání
Vynikající světelnost objektivu
Chromatická aberace
Solidní autofokus
Ikona Odkaz na databázi
Malé rozměry a kompaktnost
Ikona Odkaz na databázi
Podpora RAW (navíc slušný software DPP)
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 10 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Canon PowerShot S90 děkujeme Canonu.

Fotoaparát Canon PowerShot S90 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.