Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot S90: malý zázrak

25.5.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dalším testovaným kompaktem je profesionálnější model Canon PowerShot S90. Má poměrně velký 1/1,7" CCD snímač s 10 megapixely, širokoúhlý objektiv s vynikající světelností F2,0 na nejširším ohnisku a zajímavé ovládání. Je nač se těšit.

Videosekvence


Čekáte-li od fotoaparátu i kvalitní video, zde to rovnou vzdejte. Tento fotoaparát opravdu není na videosekvence vhodný, je to způsobeno snímacím čipem. Ten byl použit i u Canonu G11 a Samsungu EX1 a všechny tyto fotoaparáty nabízí pouze VGA videosekvence. Maximální rozlišení je tedy jen 640×480 pixelů a navíc není podporován optický zoom.



S digitálním zoomem se tedy připravte na velmi rychlé drastické snížení kvality. Clonění je ale plynulé a rozumně rychlé, smear efekt jsem díky nepřízni počasí nemohl otestovat. U CCD čipu se ale dá očekávat. K dispozici jsou jen dvě kvality videosekvencí. Vzhledem k jejich nepříliš vysoké kvalitě překvapí docela vysoký bitrate (zabírá hodně místa na kartě)
  • 640×480 / 30 fps - cca 1300 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 400 kB/s

Na ukázku je k dispozici ke stažení 17sekundová videosekvence (21 MB).


Stabilizace


U fotoaparátu najdete optickou stabilizaci. Ta má bohatou nabídku režimů. Může stabilizovat neustále, tedy i v náhledu, dále pouze při fotografování, může být v režimu panorámování (stabilizuje pouze vertikálně, ideální pro panning) a samozřejmě je možno ji úplně vypnout. Testovací fotografie byly pořízeny ze vzdálenosti přibližně dvou metrů s expozičním časem 1/5 sekundy, clonou F4,9 a citlivostí ISO 400 při 105mm ohnisku.


bez stabilizace


stálá stabilizace


stabilizace pouze při fotografování


se stativem

Účinek stabilizace je zřejmý. Dokonce se nepotvrdil ten fakt, že stálá stabilizace je slabší než ta, která stabilizuje pouze při fotografování. Pochopitelně musíte počítat s nižší výdrží na baterii, takže doporučuji režim se stabilizováním pouze při focení.


Fotografování portrétů, blesk


Fotoaparát pro focení portrétů nabízí účinnou detekci tváří i přiměřený rozsah ohnisek objektivu. Rovněž má dobrou světelnost, což pomůže lepšímu rozmazání pozadí.


expoziční čas 1/125 s, clona F4,9, citlivost ISO 250, ohnisko 105 mm, klikněte pro zvětšení

Kvůli slabšímu světlu fotoaparát volil citlivost ISO 250, nicméně jak jde vidět, velká úhlopříčka čipu s malým rozlišením se velmi příznivě projevila na malém šumu a až překvapivě dobrých detailech, které u kompaktů jen tak nenaleznete. Kresba ve vlasech je rovněž dobrá. Expozice byla zvolena ideálně.


expoziční čas 1/250 s, clona F4,9, citlivost ISO 400, ohnisko 105 mm, klikněte pro zvětšení

Blesk u tohoto snímku příliš nepomohl. Byla použita vyšší citlivost, ve vlasech se objevují přepaly.

U fotoaparátu lze blesk vypnout, nebo jej nechat aktivovaný (automaticky, vynucený nebo slow synchro), v tomto případě se automaticky vysune. Naopak jakmile v menu nastavíte jeho vypnutí, automaticky se zasouvá. U blesku lze nastavit korekci expozici od -2 EV do +2 EV, u slow synchro režimu můžete upravit záblesk na první nebo druhou lamelu. Nesmí chybět předblesk, pro redukci efektů červených očí lze dokonce zapnout AF diodu, která svítí celou dobu, dokud se nevyfotí snímek.


blesk -2 EV (1/60 s, ISO 100)


blesk +0EV (1/60 s, ISO 100)

blesk +2 EV (1/60 s, ISO 100)

blesk -2 EV (1/60 s, ISO 500)

blesk +0EV (1/60 s, ISO 500)

blesk +2 EV (1/60 s, ISO 500)

Výkon blesku je standardní, což platí i o nastavování expozice. Při pevném nastavení citlivosti je při základním +0 EV výkon maximální. Pokud necháte ISO nastavovat automatikou, volí vyšší citlivost, čímž si nechává větší rezervu pro přidávání blesku.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.