Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot S90: malý zázrak

25.5.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dalším testovaným kompaktem je profesionálnější model Canon PowerShot S90. Má poměrně velký 1/1,7" CCD snímač s 10 megapixely, širokoúhlý objektiv s vynikající světelností F2,0 na nejširším ohnisku a zajímavé ovládání. Je nač se těšit.

Příslušenství


Již tradičně pro Canon přišel fotoaparát v modré malé krabici.



V balení je fotoaparát, Li-Ion akumulátor, nabíječka s kabelem, AV a USB kabel. CD-ROM naše balení neobsahovalo, ale vy byste jej tam měli nalézt.




Výdrž baterie


Elektrickou energii obstarává Li-Ion akumulátor NB-6L s nízkým napětím 3,7 V a průměrnou kapacitou 1000 mAh, která má dle výrobce vydržet na pouhých 220 snímků. Při testování jsem ale dosahoval poněkud lepších výsledků, nicméně s vypnutým průběžným ostřením a stabilizací většinou v režimu stabilizování při expozici. V takových případech jsem se pohyboval kolem 300 až 330 snímků, což není zas až tak špatné číslo.


Dodaný software


Dodávaného software je u fotoaparátu více než dost. Pro každou činnost je zde totiž jiná aplikace. Na stažení fotografií je určen CameraWindow.



Aplikace vypadá hezky, je přehledná. Jen nezapomeňte vpravo nahoře navolit, kam se mají snímky ukládat, ať je pak nemusíte složitě hledat.



V této aplikaci můžete také nahrávat úvodní obrázky do fotoaparátu, stejně jako nové zvuky a podobně.



Po ukončení nahrávání se samočinně spustí ZoomBrowser EX. Aplikace je to průměrná, zobrazování fotografií je trochu zvláštní, proto doporučuji ze Zoom Mode přepnout na Scroll Mode, který je mnohem logičtější (snímky se automaticky seřazují podle toho, jakou velikost navolíte).



Po zvětšení snímku a stisknutí tlačítka Edit se můžete dostat k několika málo úpravám, ale upřímně řečeno, moc tu toho opravdu není. ZoomBrowser je skutečně určen spíše pro katalogizaci a zobrazování snímků než pro jejich úpravu.



Z aplikace ale můžete spustit již třetí program, kterým je Canon Digital Photo Professional (DPP). Je to aplikace sloužící k úpravám RAW snímků. Její funkčnost se stále zlepšuje a nyní jde už o docela slušný program pro úpravu RAW snímků.



Pochopitelně tu toho není tolik, co byste našli v profesionálních programech, ale odšumování, úpravu kontrastu, ostrosti, stínů, světel, vyvážení bílé a korekci optických vad zde najdete.



A aby toho nebylo málo, je zde ještě čtvrtá aplikace, tentokrát pro sloučení panoramat. Nese název Photo Stitch a pracuje velmi dobře.



V celkovém součtu tak na adresu softwarového vybavení putuje spíše chvála.


Zobrazení LCD a menu


Na velký 3,0" LCD displej s vysokým rozlišením 461.000 bodů je krásný pohled. Obraz je ostrý a pozorovací úhly rovněž patří k nadprůměru. Zobrazení informací je typické pro fotoaparáty Canon. V základu zde tedy máte signalizaci baterie, otáčení snímků, vyvážení bílé, barevné ladění a sekvenční snímání. Napravo od toho je pak histogram, samospoušť a ostřící rámeček. V pravém sloupci je vedle ikonky režimu signalizace makra, pod tím blesk a jeho korekce. Dole vpravo pak najdete ISO citlivost a korekci expozice. pokud je citlivost automatická, po namáčknutí spouště se objeví zvolená hodnota, výborné! Na pravém snímku je malé menu pro nastavení blesku.


Rychlé menu je již tradiční chloubou fotoaparátů Canon. Je přehledné a neuvěřitelně rychle se s ním pracuje. Za to dostává Canon opět velikou pochvalu. U manuálního nastavení expozice vidíte napravo graf pod(pře)expozice, dole je pak zobrazen expoziční čas a clona. Mezi nastaveními se přepínáte tlačítkem korekce expozice, hodnoty se nastavují točením kolečka.


Nechybí ani volba funkcí prstence objektivu a bohaté možnosti nastavení chování samospouště.


Hlavní menu je děleno do tří panelů. První panel je věnován fotografickým nastavením a je docela přehledný. Druhý panel se pak zabývá technickými nastaveními přístroje.


Třetí panel je jen váš. Můžete si zde natáhnout až pět voleb (ideálně ty, se kterými pracujete nejčastěji), což vidíte na snímku vpravo. Výborný způsob jak ještě více zrychlit práci s přístrojem.


U videosekvencí je použito podobné menu jako u statických snímků, jen má poněkud méně voleb. Při zobrazování videosekvence vidíte všechny důležité vlastnosti. Číslo složky, souboru, pořadové číslo snímků a celkový počet na kartě, ikonku režimu, měření expozice, rozlišení, framerate (snímkovací frekvenci), korekci expozice a vyvážení bílé. Následuje velikost, délka a datum pořízení. Pod náhledem je i histogram prvního snímku.


U statických snímků lze zvolit jednoduché zobrazení s číslem složky, souboru, pořadovým číslem a celkovým počtem snímku. Dole je datum a čas pořízení, vlevo pak rozlišení. Pokud budete rychle točit kolečkem, fotografie se seřadí do pásu, viz pravý snímek.


Lze pochopitelně zvolit i podrobné zobrazení, které navíc ukáže režim focení, měření expozice, čas, citlivost ISO, clonu, korekci expozice a vyvážení bílé. Zbytek je totožný. Můžete si také nechat ukázat trochu větší náhled s detailem pro porovnání ostrosti.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.