Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot S90: malý zázrak

25.5.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dalším testovaným kompaktem je profesionálnější model Canon PowerShot S90. Má poměrně velký 1/1,7" CCD snímač s 10 megapixely, širokoúhlý objektiv s vynikající světelností F2,0 na nejširším ohnisku a zajímavé ovládání. Je nač se těšit.

Měření rychlosti


V této kapitolce se podíváme na rychlost přístroje. Zpracování obrazu má na starosti procesor DIGIC 4, který by měl slibovat dobré výkony. U sekvenčního snímání se nezapočítává první snímek v čase 0,00 s. Byla použita karta A-Data Turbo Series se zapisovací rychlostí 10 MB/s.
  • První snímek - 2,4 sekundy (To není špatný čas, nicméně v dnešní době spíše průměr.)
  • Snímek bez namáčknutí wide - 0,5 sekundy (Ostření je poměrně rychlé, ale i zde jsou už rychlejší přístroje. Každopádně tato rychlost je stále dostačující.)
  • Snímek bez namáčknutí tele - 0,6 sekundy (Vzhledem k tomu, že jde o nejdelší ohnisko, je rychlost ostření překvapivě dobrá.)
  • Snímek s namáčknutím - OK (Odezva spouště je krátká.)
  • Čas snímek-snímek JPEG - 2,6 sekundy (Opět přiměřený čas. Nezdržuje, ale ani nenadchne.)
  • Čas snímek-snímek RAW - 3,7 sekundy (To už je pomalejší čas, který by určitě mohl být lepší. )
  • Čas snímek-snímek RAW+JPEG - 4,3 sekundy (Nic, nad čím by se dalo jásat, nicméně musím říci, že pocitově mi PowerShot S90 připadal jako jeden z mála kompaktů, kde ukládání do RAWu příliš nezdržuje a dá se použít. Zajímavé.)
  • Čas snímek-snímek s bleskem - 3,5 sekundy (Nabíjení blesku čas trochu prodlouží, nejde o nic dramatického, rychlého focení se ale nedočkáte.)
  • Přezoomování - 1,75 sekundy
  • Sekvenční snímání JPEG - 0,95 fps (12 snímků za 11,7 sekundy. Stejně jako u Canonu G11, pomalý snímací čip nedovoluje lepší výsledky a sekvenční snímání je velmi pomalé.)
  • Sekvenční snímání RAW - 0,55 fps (12 snímků za 19,5 sekundy. Už tak pomalý čas je snímáním do RAWu ještě více sražen dolů.)
  • Sekvenční snímání RAW+JPEG - 0,4 fps (12 snímků za 28,8 sekundy. Ukládání do RAWu i JPEGu zároveň výsledek dále zpomaluje.)
  • Sekvenční snímání s AF - 0,9 fps (12 snímků za 12 sekund. Je zajímavé, že průběžné ostření výkon příliš nezpomaluje. I tak je ale sekvenční snímání značně lenivé.)
  • Bracketing - 0,9 fps (3 snímky za 2,2 sekundy.)

Uvedené výsledky prokazují, že Canon PowerShot S90 je v otázce rychlosti průměrný kompakt. S výjimkou nadprůměrně rychlého ostření na nejdelším ohnisku jsou časy v podstatě průměrné, co se týče sekvenčního snímání, pak za běžnými kompakty dokonce zaostává. K dobru je nutno připočíst ale vynikající a svižné ovládání.


Optický a digitální zoom


Canon PowerShot S90 má pouze 3,8× optický zoom. To sice není mnoho, ale stále je to více než většina konkurence tvořená přístroji Panasonic LX3 a Samsung EX1.


expoziční čas 1/400 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Šířka záběru je slušná, velký čip při malém rozlišení způsobuje menší šum, a tedy i menší míru odšumování. Je to krásně vidět, na kompakt má snímek velmi dobré detaily, není zde žádné patlání. Ostrost je i v rozích překvapivě dobrá. Nepotěší chromatická aberace. V RAWu si můžete všimnout, že úhel záběru je mnohem větší, ale snímky jsou ořezány a srovnány.


expoziční čas 1/160 s, clona F4,9, citlivost ISO 80, ohnisko 105 mm, klikněte pro zvětšení

Maximální přiblížení není příliš výrazné. Kvalita obrazu je ale velmi dobrá, ostrost přiměřená, a to i v rozích. Fotoaparát má ale tendenci přepalovat.


expoziční čas 1/160 s, clona F4,9, citlivost ISO 80, ohnisko 105 mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

S digitálním zoomem se připravte na značný úbytek kvality obrazu. Ono 4× digitální zvětšení je opravdu dost, a tak nepřekvapí velmi slabé detaily.


expoziční čas 1/500 s, clona F4,5, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

PowerShot S90 příjemně potěší kvalitou obrazu. Snímek je dostatečně ostrý a jde vidět něco, co u kompaktů nebývá právě časté. Odšumování je totiž přiměřené, takže stromy v pozadí se nerozmývají a mají slušnou kresbu.


expoziční čas 1/400 s, clona F4,9, citlivost ISO 80, ohnisko 105 mm, klikněte pro zvětšení

I na nejdelším ohnisku má fotografie velmi dobrou ostrost a množství detailů. Fotoaparát si zaslouží pochvalu.


expoziční čas 1/500 s, clona F4,9, citlivost ISO 80, ohnisko 105 mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

S největším digitálním zoomem snímky opět vypadají akceptovatelně jen v tomto malém rozlišení. Ve větším zobrazení je jasně patrný úbytek ostrosti.


Protisvětlo


Vzhledem k velmi nepříznivému počasí a snad jedinému slunečnímu dopoledni v průběhu testu se nedalo moc zkoušet focení v protisvětle. Něco málo se ale přeci jen podařilo.


expoziční čas 1/500 s, clona F5,6, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Fotoaparáty Canon jsou známy tím, že i přes správnou expozici mají tendenci rychle přepalovat. Zde jde vidět, že polovina snímku je přepálená. Kresba ve stínech je dostatečná.


expoziční čas 1/640 s, clona F8, citlivost ISO 160, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

S i-Contrastem je expozice mnohem vyváženější. Kresba ve stínech je díky vyšší citlivosti a prosvětlení slabší než v předchozím případě. Ve srovnání s jinými kompaktními Canony s menšími čipy je to ale o něco lepší. Nyní přejdemě ke chromatické aberaci. Snímky jsou ukázány v JPEGu, ale i po převodu z RAWu při konverzi přes RAW Therapee bez korekce optických vad.


ohnisko 28 mm, clona F2


ohnisko 28 mm, clona F2 (konverze z RAWu)


ohnisko 28 mm, clona F4


ohnisko 28 mm, clona F4 (konverze z RAWu)


ohnisko 28 mm, clona F8


ohnisko 28 mm, clona F8 (konverze z RAWu)

V RAWu je chromatická aberace patrná, fotoaparát ji lehce odstraňuje, ale příliš to není znát. S vyššími clonami vada jen trochu klesá.


ohnisko 60 mm, clona F3,5


ohnisko 60 mm, clona F3,5 (konverze z RAWu)


ohnisko 60 mm, clona F5,6


ohnisko 60 mm, clona F5,6 (konverze z RAWu)


ohnisko 60 mm, clona F8


ohnisko 60 mm, clona F8 (konverze z RAWu)

Na středních ohniscích je aberace pořád patrná, ale už o něco méně. Clona ji zde v podstatě nijak neovlivňuje.


ohnisko 105 mm, clona F4,9


ohnisko 105 mm, clona F4,9 (konverze z RAWu)


ohnisko 105 mm, clona F8


ohnisko 105 mm, clona F8 (konverze z RAWu)

Na nejdelším ohnisku je situace podobná, aberace lehká, ale viditelná. A to jak v RAWu, tak i v JPEGu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.