Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX1 IS vs. SX10 IS: souboj CMOS a CCD

24.2.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dnešní recenzi jsme otestovali hned dva fotoaparáty najednou. Jedná se o nové 20× ultrazoomy společnosti Canon. Liší se zejména typem snímače. Zkusme si tedy odpovědět nejen na otázku, jaké nové Canony vlastně jsou, ale srovnejme i CMOS s CCD čipem.
Tak, testy obou fotoaparátů máme za sebou. Jak si tedy jednotlivé modely stojí ve srovnání vůči sobě i konkurenci, kterou tvoří zejména Panasonic Lumix FZ28?

Začněme pozitivními vlastnostmi. Fotoaparáty se dobře drží, ale určitě by mohly být o něco lehčí. Potěší obrovský rozsah zoomu, který končí až na 560 mm. Nicméně osobně bych uvítal spíše širší začátek než delší konec, potěší účinná optická stabilizace. Objektiv od ohniska cca 50 mm téměř nevinětuje. Model SX1 IS může být ovládán dálkovým ovladačem. Velkou radost mi udělaly výklopné LCD displeje, což se často dost hodí. Samotné LCD jako takové však patří jen k průměru. Výborným nápadem je speciální tlačítko pro natáčení videosekvencí v každém režimu a funkční tlačítko. Potěší sáňky na blesk.

Pochválit lze určitě rychlost ostření na širokém ohnisku a velmi krátké vzdálenosti, ze kterých lze na širokém ohnisku ostřit. Fotoaparát sice nabízí manuální ostření, ale díky průměrnému rozlišení všech displejů není právě nejlépe využitelné. Potěší ostřící i expoziční bracketing. Manuální režimy jsou samozřejmostí, dobrá je možnost posuvu ISO citlivosti u automatiky, u SX1 IS mám však ohledně expozice ještě výhrady, ke kterým se vrátím. Oba fotoaparáty mají kvalitní videosekvence. SX10 IS ždímá z VGA rozlišení, co se dá. SX1 IS je ale se svými Full HD videosekvencemi naprostým králem. Opravdu famózní výsledek.

Neuvěřitelná je také obrovská výdrž na baterie. Použijete-li kvalitní AA články, jen těžko je vybijete. Dobré je i ovládání fotoaparátu pomocí klasického zrychleného menu a výborným nápadem je také možnost sestavit si vlastní menu s vlastními položkami a pořadím, jaké jen fotograf chce. Velmi mile mě překvapil model SX10 IS, který s tradičním CCD snímačem dokázal opravdu divy a kvalita snímků je s ohledem na velikost čipu a rozlišení vskutku vysoká. Kvalitnější obraz z 1/2,3" CCD čipu a rozlišení 10 MPx jsem ještě neviděl. Rychlost obou fotoaparátů je díky procesoru DIGIC 4 velmi dobrá, Canon PowerShot SX1 IS je díky CMOS čipu ještě kapánek rychlejší. SX1 IS také nabídne HDMI výstup.

V protisvětle potěší minimální odlesky objektivu a funkce i-Contrast. Jak již bylo řečeno, CCD snímač modelu SX10 IS poskytuje velmi pěkné fotografie i s vyššími ISO citlivostmi. Nicméně v noci pořizují na svou třídu oba fotoaparáty překvapivě použitelné snímky.



A nyní se koukněme na to, co se mi na fotoaparátech nelíbilo. Jak jsem již říkal, mohly by být trošku lehčí, ale někomu může vyšší váha vyhovovat, takže to nehodnotím negativně. Negativní hodnocení si však zaslouží taková "prkotina", jako je krytka objektivu. Ta má opravdu praštěně tvarovanou pojistku, se kterou se obtížně manipuluje a nejednou mi krytka vypadla z prstů, protože je nutno držet ji pouze nehty. Navíc zde není ani poutko, takže její ztracení opravdu nebude problém. Naštěstí se mi to nepodařilo a Canonu jsem vrátil fotoaparáty kompletní. Nechápu, proč objektiv nemá klasický závit, když jsou zde tři drážky. Proč nejsou ve spirále, aby se daly filtry normálně našroubovat?

Přisvětlovací dioda nemá příliš smysl, protože nesvítí tam, kde fotoaparát ostří. Ergonomie většiny tlačítek je poněkud zvláštní. Umístění je v pořádku, ale tlačítka jsou různě zapuštěna, mají tuhý chod a podobně, takže se s nimi nepracuje vždy nejlépe. Okruží čtyřsměrného ovladače je sice perfektní nápad, ale vzhledem ke špatně nastavené citlivosti na otočení není práce s ním právě nejpřesnější a chce to dost cviku.

Objektiv nepotěší silně podprůměrnou světelností na nejdelším ohnisku, silným zkreslením na nejširším ohnisku a ke všemu přidává ještě jeden obrovský problém. Tou je chromatická aberace, která je největším prokletím fotoaparátu. Je prakticky všude, i tam, kde by ji nikdo nečekal. Jen málokterý snímek jí je vyvarován. Na nejširším ohnisku objektiv dost vinětuje, ale jak jsem již říkal, už jen trochu delší ohniska tuto chybu téměř úplně eliminují. LCD displeje by mohly mít trochu větší plochu i rozlišení, patří pouze k průměru. Mírným zklamáním jsou malé EVF hledáčky, zejména tedy u dražšího modelu SX1 IS, kde má velmi malé rozlišení.

Ostření by mohlo mít lepší úspěšnost, zejména ve tmě. Na delších ohniscích by také neuškodila větší rychlost, fotoaparát naštěstí využívá pár fint, jak ostření zrychlit a jsou většinou účinné. U modelu SX1 IS nechápu, proč je manuální režim nastavení expozice doslova oškubán. Maximální délka expozice 1 sekunda zní u fotoaparátu tohoto kalibru jako hodně špatný vtip. CMOS snímač fotoaparátu PowerShot SX1 IS mě zklamal úrovní šumu. Zejména na denních fotkách už při ISO 200 disponuje dosti velkým množstvím šumu, takže pro kvalitní snímky sáhněte raději po levnějším SX10 IS s CCD snímačem.


Konečné zhodnocení


Mnoho lidí se mě ptá, zda si mají koupit Canon PowerShot SX10 IS nebo Panasonic Lumix FZ28. I po testu všech fotoaparátů není lehké najít na tuto otázku odpověď. Bude to znít divně, ale je to téměř jedno, osobně bych však preferoval FZ28. Nicméně, tady jde hodně o priority. Canon PowerShot SX10 IS určitě osloví ty, kteří chtějí výklopný LCD displej (přiznejme si, LCD displej u FZ28 opravdu za moc nestojí), dále osloví příznivce AA baterií nebo ty, kteří chtějí sáňky na blesk.

SX10 IS má také méně šumu a kvalitnější noční fotky. FZ28 ale zase osloví příznivce Li-Ion akumulátorů a myslím, že většinu si získá hlavně tím, že pojem "chromatická aberace" téměř nezná (zejména tedy díky účinné softwarové redukci), zatímco SX10 IS je touto optickou chybou doslova celá prokleta. FZ28 má navíc RAW formát a hlavně podstatně lepší světelnost objektivu a obecně méně optických vad. SX10 IS rozhodně může zůstat ve vašem výběru, ale v dnešní nabídce ultrazoomů bych jej zařadil na druhé místo v těsném závěsu za FZ28.

U podstatně dražšího modelu SX1 IS jsem byl poněkud zklamán. Předně je to opravdu velmi vysokou cenou, která překonává i Fujifilm S100FS. Dostanete za ni CMOS snímač, který sice umožní rychlejší sekvenční snímání, ale bohužel má podstatně větší a nepříjemnější šum než SX10 IS i FZ28. Takže na kvalitní snímky to opravdu není. Další nevýhodou je oškubaný manuální režim expozice. Naopak může oslovit zájemce dálkovým ovládáním a hlavně naprosto skvělými Full HD videosekvencemi. Chcete-li videokameru, klidně si kupte SX1 IS. Tento přístroj rozhodně potěší více jako videokamera než jako fotoaparát.


Výklopný LCD displej
Chyby objektivu (světelnost, aberace, zkreslení)
Neuvěřitelně vysoká výdrž na baterie
Horší ostření ve tmě
Nízký šum (SX10 IS)
Vysoký šum (SX1 IS)
Krásné noční fotografie
Nepříjemná krytka objektivu
Sáňky na blesk
Tuhá tlačítka
Kvalitní videosekvence (zejména SX1 IS)
Podprůměrný EVF hledáček (zejména SX1 IS)
Supermakro
Ikona Odkaz na databázi
Ceny v době testování: 9.000 Kč s DPH (SX10 IS), 14.000 Kč s DPH (SX1 IS)


Za zapůjčení Canon PowerShot SX10 IS a PowerShot SX1 IS děkujeme Canonu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.