Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
24.2.2009, Milan Šurkala, recenze
V dnešní recenzi jsme otestovali hned dva fotoaparáty najednou. Jedná se o nové 20× ultrazoomy společnosti Canon. Liší se zejména typem snímače. Zkusme si tedy odpovědět nejen na otázku, jaké nové Canony vlastně jsou, ale srovnejme i CMOS s CCD čipem.
Milan__ | 16.5.201112:53
Zvládá FZ28 přirozené podání barev včetně slušného vyvážení bílé barvy ? Umí FZ28 normální hezkou modrou oblohu ? Ovládání FZ28 je super to uznávám.
Odpovědět0  0
jkmaxfli (38) | 20.5.201018:17
Zdravím
Krátce vlastním sx1 is a potřebuji o Vás radu:
1.Kde najdu na foťáku indikátor stavu baterií,jak zjistím jejich stav?
2.Jde nějakým způsobem foťák připojit k pc,aby se paměťová karta hlásila jako samostatný disk např. v Totalcommanderu?
3.Mám nejnovější firmware a nemohu najít přepínání RAW a JPG formátů
4.Nemohu za boha najít možnosti rozlišení ,jak při focení,tak při natáčení videa.

Všem děkuji za reakce.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 20.5.201018:59
Nestačí to dát do fóra? Není třeba to tu dávat dvakrát, lidi si to všimnou. Už jsem ti tam napsal i odpověď. Navíc SX1 IS má EVF, takže je to ve špatné kategorii, přehodím :­-)
Odpovědět0  0
Petr36523 | 11.3.20107:33
Dobry den.
Zajima mne, jestli fotoaparat pro pripojeni k PC pouziva standartni USB?­/mini USB kabel, nebo je to kabel specialni , ktery nejde nahradit jinym, nez kabelem z original prislusenstvi?
Odpovědět0  0
yorick | 11.3.20108:34
Kabel Canon­-PC je ve výbavě a do PC vstupuje USB. Jinak tyto kabely jsou jako náhradní běžně k dostání.
Odpovědět0  0
Minimiro (7) | 11.3.20109:03
Je to: ­"Hi­-Speed USB ­(mini­-B­)­" ­- štandardné miniUSB
Odpovědět0  0
yorick | 15.7.20090:35
Tahle karta to opravdu nestíhá a musím s politováním konstatovat, že je to jeden z více nezdarů canon sx1, za tu dost nesmyslnou cenu. Je otázkou, jestli je to zrovna nakoupeným přístrojem, což nemohu posoudit, mně se seká taky.
Odpovědět0  0
Lako (1) | 19.8.20099:08
Ja mam v SX1 kartu SANDISK SDHC Ultra II 4GB 15MB­/s a video nahráva a prehrava bezproblemov.Po pripojení na LCD 46­" cez mini HDMI prevodku je obraz špičkový!!!!Pre velký datový tok videa konvertujem v Allock video converter to MP4.
Z povodneho bitratu cca 42 Mbit­/s na cca.10­-15 Mbit­/s. pri zachovaní rozlišenia a framerate.
Na žiadnom inom kompakte som nevide takú kvalitu videa ako na SX1!
Odpovědět0  0
yorick | 23.8.200920:50
Podívej Lako,
já si kupoval ­(za 12 litrů­) kompakt na focení na kole, kam nemohu tahat běžně 5Déčko. Chtěl jsem pokračovatele A640, což bylo zdařilé dílko. HD video jsem bral jako nutné zlo, protože i když je poměrně kvalitní, je to jen takový cukrlátko, co zvedlo cenu foťáku a přineslo dobrou věc ­- formát snímku 16:9. Rychlejší kartu vyzkouším, jde ale o to, že výrobce na tuto ­"maličkost­" dost důrazně neupozorňuje.
Šlo mi při koupi o potřebný zoom na kompaktu pro focení v přírodě. Předpokládal jsem, že i kvalita optiky a čipu budou krokem vpřed. Budu stručný ­- nejsem až takový laik, abych nemusel konstatovat, že výrobce věděl, že pouští na trh nedodělek. Šum snímků od ISO 200 výš je zoufalý a aberace neúnosná. Zarazilo mne, že rychlost závěrky je limitována 15s. Teď vím, že nad tento čas už by nezbylo ze snímku nic čitelného. Tenhle CMOS prostě nezvládá. To jsem za 12 tisíc od svého vyvoleného výrobce nečekal. Proto i srovnávací ostrost snímku na plný zomm ­(20x­) oproti panas FZ28, kde je sx1 o poznání lepší, neodvála mou mrzutost. A to nemluvím o váze zakoupené mašinky a neindexovaném kruhovém ovladači, který zbytečně zpomaluje práci s foťákem.
Tenhle kousek prostě půjde z domu. Howgh :­).
Měj se.

Odpovědět0  0
Marcus84 | 14.7.200923:05
Zdravim, nema niekto skusenosti so sekanim videa nahrateho v HD kvalite. Pri prehrávani mi seka na ktoromkolvek prehravaci, BSP, Quick Time play,.....
Maslel som že nie je dostatočne rychly počítač no skušal som to aj na multimedialnom kde bola grafika NVidia9400, Ram 4GB. Neviete v čom môže byť problém
Ďakujem za info
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 14.7.200923:23
Nemáte pomalou SD kartu ve fotoaparátu? Je možné, že fotoaparát nestíhal takové datové toky zaznamenat a video je pak sekané.
Odpovědět0  0
Marcus84 | 14.7.200923:42
V karte to nie je, Mam ScanDisk Extrem III
Odpovědět0  0
Krutas57 (17) | 15.7.20091:29
Jednoduchý test ­- zkus si video v něčem překonvetovat na třeba 720p MP2 ­(třeba v PowerDirectoru 7 to de dobře­) a pokud skutečně je chyba v souboru, bude trhaný i převod.
Mě osobně se původní MOV z foťáku taky sekají ­(Turion X2 2,2ghz, 4gb ram, ATi 3650, Vista­) ­- mají 1080p rozlišení a brutální bitrate. Plynule to přehraje třeba SMPlayer při určité ztrátě kvality pro zachování plynulosti. Po převední na MP4 1080p 15mbps nebo třeba MP2 1080p 25mbps to de krásně plynule a obraz je fajn. Jinak karta OCZ 2GB 150x. :­-)
Odpovědět0  0
yorick | 15.7.20097:18
Mně se seká video i po konverzi ­(Media coder­) a můžu zkusit něco z tebou doporučených, ale tady snad jde o něco jiného? Proč takováto firma vypustila výrobek, který se prodává za 12 tisíc a majitel, který naletěl na tuto ­"výbavu­" si musí sám vypomáhat, aby fungovalo co zaplatil. Jako ortodoxní canonýr jsem ještě podobně nepodařený výrobek nevlastnil. Přihodím výkon CMOSu a nepřijatelné zrno od ISO 200, nesmyslnéí řešení nearetovaného a soustavně nechtěně spouštěného joysticku, líné zaostřování atd. Prostě z prvního canona nejen že nemám radost, ale jak mám dušičku v peří z práce s 5D, tak mi tento SX1 ­(pro cesty na kole za záběry do přírody­) přináší soustavně zklamání. Vím že je to krok dál proti věrné a dobré A 640, kterou jsem za tohle měnil, ale současně je to podle mé zkušenosti krok do průměru v souboji o pozice s konkurencí.
Odpovědět0  0
drouzetice | 3.9.201211:33
Protoze je to fotak a ne kamera pokud chces nahravat lepsi video tak si porid kameru. Je to stejne s fotaky v telefonu kdy si lidi stezujou ze to nedela hezke fotky ale zapomeli ze si koupili mobil a ne fotak. Jinak je to dnes rakl bych docela normalni a neni te jen dnes. Pred ctirmi lety jsem si poridil full hd televizi a kdyz zacali vysilat v hd tak jsem zjistil ze to televize nezvlada. Po telefonatu s vyrobcem jsem zjistil ze jsem si neporidil full hd televizi ale drahy monitor i kdyz vyrobce tvrdil neco jineho.
Odpovědět0  0
Alexis | 9.7.20091:21
Dobrý den. Chtěla bych si koupit lepší ultrazoom, ale pořád se nemůžu rozhodnout. Četla jsem hodně chvály na Panasonic Lumix FZ28, ale je stále ­"lepší­" než nové modely kompaktů, jako je canon powershot sx1 nebo sony cybershot hx1? každá rada dobrá, děkuji
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 9.7.200912:21
Jednoduchá odpověď. Ano, je. Panasonic FZ28 je stále nejlepší ultrazoom na trhu. Ostatní jej sice občas v některých jednotlivých aspektech předhánějí ­(větší ohniskový rozsah, lepší makro, menší šum nebo lepší LCD displej­), ale není mi znám přístroj, který by měl těch ­"pro­" dostatek. Má třeba jednu dvě věci lepší, ale zase spoustu horších, FZ28 je stále takový nejvyváženější fotoaparát.
Odpovědět0  0
Vlada001 | 17.6.200922:30
Chtel bych se zeptat jak se s tímto fotakem daji delat nocni fotky, kdyz nejdelsi cas ma jen 15s ­- da se to nejak protahnout?
Druhou otazku bych mel jestli je mozne nastavit casosberne foceni ­(= cas pocatku ­/ cas mezi snimky ­/ cas konce­).
Predem dik za zkusenosti.
Odpovědět0  0
Krutas57 (17) | 17.6.200922:50
Obojí lze pomocí CHDK ­- http:­/­/chdk.wikia.com , ale je to samozřejmě neoficiální = na vlastní nebezpečí. Na mojí A650ce jsem si s tím docela vyhrál ­- http:­/­/www.youtube.com­/watch?v=4NAsp3RoHeE . Na SX1 jsem to zatím pořádně nezkoušel, ale umí fotit přímo do full HD rozlišení a teoreticky až 4fps, takže by to mělo fungovat dobře.
Odpovědět0  0
Vlada001 | 17.6.200923:00
To je velmi zajimava informace :­) Dik za tip.
Ma s tim nekdo s SX10 IS nejake zkusenosti?
Odpovědět0  0
Krutas57 (17) | 28.6.200913:55
Tak včera jsem si to rychle zkusil na SX1 s CHDK. Přes něj se dá nastavit čas až 2048 sekund ­(!­), já jsem zkoušel nejvíc 160s expozici. Problém je trochu s šumem. U expozice přes cca. 50s už se nedá použít nic než ISO 80, jinak to moc šumí. Při 160s už nebyl šum moc přijatelný ani na ISO 80. Při vynuceném vypnutí redukce šumu se objevovaly výrazné hotpixely vlastně pořád. Třeba na A650 s CCD se dalo krásně fotit i minutou na ISO 200, sice byla fotka celkem zašuměná, ale bez hotpixelů a dalo se to ještě odšumět. Zde je to asi chyba CMOS snímače ­- proto to omezení na 1s, resp. 15s pouze na ISO 80. Při vyšších hodnotách už se objevují hotpixely.

Ale SX10 s CCD snímačem by se měla chovat podobně, možná i lépe než A650, takže minutová expozice při ISO 80 se zapnutou redukcí šumu bude asi OK. Jen mě hodně zklamalo ostření ­- automatika se nechytá vůbec ­(ikdyž zase taková tma u nás na sídlišti neni­) a manuální ostření se dá použít spíš odhdem na kratších ohniscích. Na 50mm při F3.5 byla hloubka ostrosti už asi malá ­- na displeji vypadalo vše dobře, ale na PC bylo všechno neostré. Nejlepší bylo asi ostřit těsně před nekonečno. Možná to bylo jen silnou redkcí šumu, nevím. Jinak v CHDK existuje i funkce kalkulátoru hloubky ostrosti, kterou jsem nezkoušel, ale měla by to dost ulehčit.

Pokud už SX10 máte doma, doporučuji to vyzkoušet osobně, CHDK je celkem bezpečná a jednoduchá zábava ;­-)
Odpovědět0  0
Vlada001 | 28.6.200922:51
Dik za popsani zajimavych skusenosti s CHDK. Oni asi u Canonu moc dobre vedi, proc ty casy tak tvrde omezili...
S tim ostrenim ­- zalezi co fotis, jestli nejaky objekt ­- treba nasvetleny kostel atd. tak bych dal asi natvrdo nekonecno.
Fotak jeste nemam, ted uz vaham jen z jednoho duvodu ­- to je aberace. Casto fotim chromované veci a tak z toho mam velky obavy ­- abych pak vsechno nevidel s fialovymi obrysy... ty se totis dost blbe odstranuji.
Odpovědět0  0
Filcka (574) | 8.6.200919:27
Nekupujte jim to, dyk je to šméčko na první pohled!
Odpovědět0  0
Rasto2 | 16.5.200914:37
Prosim vas,neviete mi poradit,ktory fotoaparat robi lepsie totky,ci Canon PowerShot SX10,alebo Canon PowerShot S5.Jedna sa hlavne o kvalitu fotiek,sum a pod.
Dakujem
Odpovědět0  0
busy (4706) | 9.5.200921:06
"Osobně odhaduji, že bych byl schopen dosáhnout až kolem 1200 fotografií u SX1 IS a možná i přes 1500 fotografií u SX10 IS­" ­- to je na jednu sadu 2700 mAh NiMH naozaj pekna vydrz. Ale, tak ma napadlo ­- na jedno nabitie baterie na svojom FZ28 som urobil 822 fotiek. Li­-ion bateria z FZ28 ma pritom iba 710 mAh. Ak by som miesto 710 mAh baterie pouzil ­(dajme tomu­) nejaku 2700 mAh, mal by som na jedno nabitie zvladnut vyse 3100 fotiek ! Takze, trufam si tvrdit, ze SX1­(0­)IS ma uzasnu vydrz, ale taky FZ28 ma voci nim vydrz vyse dvojnasobnu :­)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 9.5.200921:26
Nicméně jedna poznámka. FZ28 má napětí 7,2 V, kdežto u SX10 jsou to čtyři baterie 1,2 V, takže celkem 4,8 V. Takže FZ28 má 7,2V×710mAh = 5,1 Wh. U SX10 je to pak 4,8V×2700mAh = 13,0 Wh. Takže je to zhruba 2,55x více a ne 3,8x. Na to pozor! Záleží i na napětí. To je také důvod, proč v malých kompaktech baterka vydrží sotva na 200 fotek, když má rovněž kapacitu 700mAh. Mají totiž napětí 3,6V až 3,7V, tedy vlastně poloviční výdrž. Jinak já jsem s FZ28 dosahoval zhruba 500­-600 snímků na jedno nabití, takže i zde to matematicky sedí, když by FZ28 měla 4 AA baterie a její výdrž tedy vynásobím 2,55krát, vyjde mi zhruba 1300­-1500 snímků. Tudíž jsou na tom zhruba stejně :­-­) Protože vy jste schopen s FZ28 dosáhnout 800 snímků, dá se předpokládat, že s SX10 byste se dostal přes 2000 v pohodě.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 9.5.200921:59
Ano, viem ze pri vypocte celkovej energie treba pocitat aj napetie. Vychadzal som z toho, ze SX10 je stavany na 6V, co voci 7.2V nie je az taky rozdiel. Myslim ze ta teoreticky ­"dvojnasobna­" vydrz FZ28 nie je ani tak dana spotrebou fotaku ako takeho, popripade teoretickou energetickou kapacitou baterii, skor tym, ze miesto NiMH pouziva Li­-ion. Usudzujem tak z toho, ze s mojim Oympusom C­-2, do ktoreho mam moznost pouzit NiMH aj Li­-ion, urobim na dve kvaitne plne nabite 2400 mAh NiMH AA baterie zhruba tolko isto fotiek, ako na jednu plne nabitu 1200 mAh Li­-ION R­-CRV3, ktora ma presne 3.0 V.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 9.5.200922:10
Jasně, chápu. Ale zase, ty NiMH mají 2,4V a ne 3,0V, proto na CRV3 není problém dosáhnout tu výdrž poněkud vyšší, dvojnásobek je však výrazně vyšší vzhledem k dopočítaným watthodinám, takže Li­-Ion má v tomto navrch. Jen si představ, kdybys měl Li­-Ion akumulátor s 2700mAh :­-­) To bys nabíjel jednou za rok :­-)
Odpovědět0  0
Stolicka | 18.3.200911:00
http:­/­/web.canon.jp­/imaging­/dcp­/firm­-e­/pssx1is­/index.html

Podelte se o zkusenosti zda update probehl bez problemu.
Odpovědět0  0
Stolicka | 14.3.200911:53
Dobry den, chtel jsem se zeptat zda by nekdo nemel zkusenosti s kompresi videa z SX1 ­(Full HD­) na neco trosku mensiho. Video zabira cca 300MB za minutu. Kdyz to prozenu Any Video Convertorem tak z toho mam asi 40MB­/min pri zachovani puvodniho rozliseni. Kvalita se zda byt celkem dobra, ale chtel bych lepsi kvuli archivaci. Poradte mi prosim nejaky SW na kompresy, nemusi byt uplne zadarmo. Diky.
Odpovědět0  0
radek810 | 27.3.200919:02
Také to převádím v Any Video Convertoru do datovém toku 12 Mbps do codecu mpeg4. Kvalita je téměř srovnatelná. Videa spojuji nebo stříhám v avidemuxu. Jde to rychle pokud zachovávám originál codec a datový tok. Nic lepšího zatím není.
Odpovědět0  0
František Reiter | 5.3.200917:59
Mám SX10 zhruba od listopadu a musím říci, že prakticky ve všem souhlasím s autorem. To, co se líbí jemu, vyhovuje i mně, to co autorovi nevyhovuje ­(ergonomie, aberace..­) silně prudí i mě. Před nákupem jsem porovnával FZ28 a SX10, který při porovnání zvítězil ­(Olympus SP­-70 odpadl po prvním otočení prstence ;­-­). Jinak panu Šurkalovi patří dík za odvedenou práci, jen ten, kdo vytvářel podobnou recenzi, ocení, jak velké množství práce a času je s tím spojeno.
Odpovědět0  0
František Reiter | 5.3.200918:02
Pardon: Olympus SP­-570 UZ.
Odpovědět0  0
egeorge | 16.3.200915:08
mám SX 10 od ledna 2009 a s autorem recenze souhlasím. Někdy jsou problémy s dobrým zaostřením za málo světla v interiéru, ale už se těším na jaro krajiny a panorama. Noční fota jsou úchvatné, video i v malém rozlišení velmi dobře použitelné. Světelnost u teleobjekltivu asi nikdy nebude lepší v této kategorii ultrazoom. Aberace je částečně problém. Jinak spokojenost řekl bych 3 v 1 ­(kompakt s manulálními funkcemi, široké sklo s ultrazoomem a video­) a vše v dobré až velmi dobré kvalitě. POužívám tužky AA Energizer Lithium a ještě jsem je nevybil.
Odpovědět0  0
volencier | 4.3.200919:41
Aby to nevyznelo, že na SX10 len nadávam. Hladáčik má asi najjasnejší a najväčší zo všetkých ultrazoomov. FZ 28 ho má malý ­(0,2 palca ­- neviem prečo?­) LCD je výklopný a otočný ­- to je paráda. Zoom motor zahučí, ale prejde celý rozsah za cca 1,5 sec. Na malej rýchlosti a hlavne na videu ­(možné len pomaly­) ide ticho. Tvorivých možností zasahovať je množstvo. Je možné nahrať len zvuk ­- ako diktafón. Na 2 GB vojde 120 minút. štart ­(zapnutie­) je veľmi rýchly, krytka leze spolu s objektívom ­- snímam ­"za jazdy­", bez toho aby blokovala vysunutie objektívu ­(Panasonicy­).Vyváženie bielej ­(manuálne ­) sa dá jedným stlačením ­- tlačidlo rýchlej voľby. AA baterky ­- skôr výhody ­(výdrž, cena!­). Objektív dobre kreslí ­- len tá svetelnosť na tele a aberácia!! Takže má aj výhody.
Odpovědět0  0
Busy | 4.3.200920:14
No, tie baterky by som videl skor ako nevyhodu, ale samozrejme kazdy ma ine potreby. Idealne by bolo, keby si uzivatel mohol sam vybrat, ci tam vlozi AA, alebo nejaky Li­-ion akumulator ­(napr. CRV3­). Mimochodom, prave Li­-ion akumulator bol hlavny rozhodovaci moment, preco som si kupil FZ28 ­(uvazoval som este o SP565­).
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 4.3.200920:35
No já nevím, ale jestli SX10 IS vydrží na kvalitní AA baterie 1500 snímků, tak mi to přijde jako zatracená výhoda proti Li­-Ion akumulátoru ­(např. u FZ28­). Býval jsem zastánce spíše Li­-Ion akumulátorů, ale jejich výdrž nebývá vždy příliš vysoká. Když si koupíte kvalitní AA články, Li­-Ion u kompaktů nemají šanci co se týče výdrže. Pochopitelně Li­-Ion má své výhody, ale rozhodně bych žádné z řešení nezatracoval. Prošlo mi pod rukama už hodně fotoaparátů a jsem raději, když mají AA baterie. Nemusím akumulátor nabíjet každý den nebo každý druhý den testování :­-)
Odpovědět0  0
Busy | 5.3.20096:27
Technologia Li­-ion vo vseobecnosti ­(vraj­) umoznuje uchovat energiu s 2x vecsou hustotou ­(mnozstvo energie na objem alebo hmotnost baterie­) ako NiMH. Preto si myslim, ze keby sa miesto styroch AA pouzil nejaky rovnako velky Li­-ion akumulator, na jedno nabitie by sa dalo urobit mozno az 3000 fotiek :­)

Je pravda, ze Li­-ion v malickych kompaktoch moc nevydrzia, ale zase tie akumulatory su velmi malicke, casto nie su vecsie ako akumulatory v mobiloch. Predpokladam, ze vyrobcovia pouzivaju Li­-ion v malych kompaktoch preto, lebo klasicke AA by sa im tam proste a jednoducho z priestorovych dovodov nevosli :­)

Moja osobna skusenost je taka, ze na jedno nabitie 1200 mAh baterie Li­-ion CRV3 som v mojom starom olympuse C2 urobil zhruba rovnake mnozstvo fotiek, ako na jedno nabitie dvoch kvalitnych 2400 mAh AA baterii NiMH.

Ako jedine dve vyhody AA baterii vidim v ich cene ­(NiMH su ovela lacnejsie­) a nahraditelnosti ­(alkalicke AA dostat kupit hocikde­). Aj preti si myslim ze najlepsie riesenie je ked fotoaparat ma moznost vlozit aj Li­-ion a aj AA ­- proste standartne by som pouzival Li­-ion a ked mi niekde na dovolenke ­"dojde stava­" a nie je moznost nabijat, pouzijem alkalicke AA.
Odpovědět0  0
Vl 11 | 5.3.200915:31
No alkalické bych nepoužil snad ani v téhle situaci ­- i když v nouzi můžou zachránit.
Dnes je téměř v každé domácnosti rozumné vlastnit nabíjecí AA a na cesty se hodí i
do jiných zařízení­(navigace,baterka atd­)
O váze AA bych se ani nebavil při téhle kateg.foť.,těch pár gramů už nás nespasí.
Mě se hlavně líbí že když bude zrovna měsíc ležet fot.ve skříni tak baterie plní účel jinde
a totéž platí i u SD karet.V dnešní překombinované době aspoň trocha univerzálnosti..
Odpovědět0  0
Busy | 5.3.200918:06
Pouzitie tych alkalickych plati len pre pripad najvyssej nudze, ked nie je moznost nabijat, napr. nie je nablizku ziadna elektricka zasuvka pre nabijacku. Je jasne, ze pokial si mozem baterie nabit, tak nebudem zbytocne plytvat peniazmi na alkalicke baterky.
Odpovědět0  0
ondrej.p | 11.3.20097:44
Já míval Minoltu DiMage Z2, která fachala na 4 ­"tužkovky­" a foťák byl hnedka o půl kila těžší...
Odpovědět0  0
volencier | 4.3.200917:34
Mám SX 10 IS zhruba dva týždne. Roller ­- kolečko ma hlboko sklamalo, na suché prsty nepoužiteľné. Tichý UZ motor na plnej rýchlosti strašne zahučí, aj na pomalej rýchlosti vrčí a pri zmene smeru dosť ­"cuká­". Mám otázku : aké zaostrovanie použiť pri natáčaní videa? Typ ­"jednotl. snímky­" sa mi zdá, že pomaly preostruje. Typ ­"kontinuálny­" sa mi javí rýchlejší, ale náladový. Alebo typ ­"servo­"? ten som vlastne neskúšal. Čo sa stane pri točení videa, ked stlačím spúšť do polovice? Nič? Preostrí? Zmení expozíciu?
Hľadáčik aj LCD majú zvláštne podanie ­- velmi kontrastné, saturované a neostré, takmer neviem posúdiť výsledné foto ­(porovnané s Pnasonic FZ7, FZ8­). Zdá sa vám to podobné?
Odpovědět0  0
Busy | 4.3.200919:04
Uf, uf, este ze som si kupil FZ28 :­) Tichy UZ motor je tichy aj pri najvyssich rychlostiach zoomovania, necuka sa, video sa zaostruje priebezne celkom dobre ­(rozne rezimy ostrenia pri videu som neskusal­). Hladacik ma pekne podanie, aj ked to rozlisenie by mohlo byt lepsie. Aj displej ma pekne podanie, nezda sa mi nijak saturovane alebo neostre. Akurat by som displeju vytkol velmi zle pozorovacie uhly ­- staci trosku do strany a farby uz vyrazne blednu, zospodu dokonca az do negativu.
Odpovědět0  0
vap-SX1 | 5.3.200912:35
Mohl by nekdo kdo ma SX1 napsat jak mu ostri pri slabsim osvetleni se zoomem cca od poloviny dale?
V utery mi dorazil a tento muj kousek za slabsiho osvetleni ­(obyvak osvetleny dvema uspornymi zarivkami po 23W a jednou 11W­) se zoomem cca od poloviny neni prakticky schopen zaostrit. Pri ostreni treba i dvakrat prejede pres rovinu ostrosti a temer vzdy skonci spatne, jen nahodne v cca 1 z 10 pripadu se mu zaostrit podari. Jde mi o to , zda se jedna o chybu meho kusu, nebo ­"vlastnost­" kvuli pripadne reklamaci.
Diky
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 5.3.200919:36
No SX10 i SX1 s delšími ohnisky ostří poněkud hůře, ale i při žlutém rámečku zaostření často ostří správně. Každopádně v tomto ohledu nejsou právě přeborníky.
Odpovědět0  0
vap-SX1 | 6.3.20099:13
Vcera jsem si s nim jeste hral, a dospel jsem k zaveru ze musi byt neco spatne s tim mim kouskem, zkousel jsem spustit nahravani videa a sledoval jak si bude drzet zaostreni na jedno misto cca 4,5 m daleko, postupne jsem pomalu zoomoval od nejkratsiho ohniska k nejdelsimu, zhruba v polovine rozsahu poprve ztratil ostrost, pockal jsem az opet zaostri a pokracoval dale, od cca 2­/3 rozsahu uz vubec nedokazal trvale zaostrit a jen neustale prejizdel s ostrenim tam a zpet. Jeste jsem zkusil ostrit pri foceni na nejdelsi ohnisko, poprve se chytil na 26 pokus, podruje na 20 a potreti na 6 pokus. Proste jsem asi mel smulu na vadny kousek. :­-­(
Odpovědět0  0
yorick | 8.6.200917:23
Pane Šurkalo, na sx1 není za ty peníze dobré dílo. Přešel jsem z a640 a bohužel konstatuji, že krok vpřed to není, alespoň pokud jde o kvalitu snímků. Je to především foťák, že ano. ­(Video HD nezvládá ani sandisc extreme 3­). Nejvíc mi vadí opravdu mizerné ostření co pohotovosti a doslova obrovské zrno i na nejnižších ISO, pokud se světlo blíží hranici použitelnosti pro konkretní nastavení. Kladem je širokoúhlé focení ­(ořez­), aberace snesitelná. Že by kus od kusu? CMOS mě zklamal a nevím, zda lze problém napravit novým firmware. To ještě připomínám značnou váhu na to že jde o kompakt. Nicméně jsem na nějakém zahraničním webu našel redukci pro fitry ­(Hoya­) a u našich prodejců po zadání názvu nemohu dohledat. Ty kteří namontovali na sílu protector a na něj polarizák 52mm ­(i slim­), čekají na plnám zoomu černé rohy. Díky za odpověď.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 8.6.200917:36
Tak A640 byla bomba ­(1­/1,8­", 10 MPx, F2,8­-4,1, to už dnes nikdo nechce vyrobit­). CMOS snímač na SX1 opravdu není žádná výhra, naopak CCD na SX10 podává jedny z nejlepších výsledků, které jsem kdy na 1­/2,3­" s 10 MPx viděl.
Odpovědět0  0
Busy | 3.3.20096:40
Celkom by ma zaujimalo, ci Canon uz podporuje USB mass storage. Pretoze niektore starsie modely Canonov, s ktorymi som mal moznost robit, to este nedodporovali, a na stahovanie fotiek do pocitaca som musel pouzit ich proprietarny soft, alebo citacku pametovych kariet.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 3.3.200911:19
Ne, stále nepodporují. Ale i tak lze fotografie stahovat, jen se fotoaparát ve Windows tváří jako multimediální zařízení, takže je to poněkud komplikovanější ­(nelze je přetahovat, ale musíte označit, dát kopírovat, vložit, tam kam chcete a pak ručně smazat,...­). Tedy alespoň mně to tak ve Windows XP jde.
Odpovědět0  0
Krutas57 (17) | 3.3.200911:41
No moje A650 podporuje mass storage, včetně automatického stahování fotek ­(jak XP, tak Vista a 7­).
Podmínkou ovšem je NEinstalovat software z CD a nechat to zcela na OS.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 3.3.200911:56
U SX1 a SX10 je to ještě celkem jedno, ale třeba z G10 RAW+JPEG jinak než přes Canon software bohužel nedostanete. Přes OS jste schopni natáhnout RAWy i JPEGy pokud byly foceny zvlášť. Pokud však fotíte do RAW+JPEG, přes OS natáhnete dvakrát RAW. Takže zde je software Canonu nutný. U SX 10 a SX1 to jde i přžes Windows, ale není to mass storage ­(ono se to tak jen trochu tváří­).
Odpovědět0  0
Ganec | 2.3.200913:41
Preco je nocny zaber z SX10 ­"zlty­" a z SX1 ­"cerveny­"?
Ked je pouzity ten isty procesor, tak by automaticky white ballance mal byt podobny...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 2.3.200913:52
Měl by, ale očividně není. Škoda, že EXIF neukazuje přesné vyvážení bílé, nicméně oba fotoaparáty byly nastaveny na automatiku. Také mě to zarazilo.
Odpovědět0  0
ronskispeed | 26.9.200917:28
žeby bol rozdiel v v ccd a cmos snimaci? :)
Odpovědět0  0
dRudiK | 27.2.20099:57
těžko pochopitelné a delších časů lze snad údajně dosáhnout nějakém ­"automatickém přednastaveném­" motivověm programy jsem myslím někde četl..
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 27.2.200913:59
Ano, tento režim se jmenuje ­"Dlouhá závěrka­" a je o něm v článku zmínka minimálně třikrát včetně fotek :­-)
Odpovědět0  0
ajrton | 26.2.200917:37
recenzia dvoch fotoaparatov ... hned na uvod uvadzate ze su takmer totozne, lisia sa len snimacom ­(cmos vs ccd­) ... logicky by som ocakaval recenziu tykajucu sa snimacov., t.j. porovnanie kvality fotografii, ked uz v ostatnych parametroch su rovnake ...
a vysledok ? v celej recenzii nie je jedina fotka, cele sa to toci na porovnani parametrov, silne to pripomina okopirovany manual ...
snimac je najpodstatnejsi a takmer jediny rozdiel a vy tam porovnavate displej ci nejaky grip ? no na smiech ...
Odpovědět0  0
ajrton | 26.2.200917:40
este aj nazov recenzie je ­"suboj cmos a ccd­" ... a v celej recenzii o suboji ani zmienka ... cela sa toci o vsetkom moznom len o snimacoch nie ...
Odpovědět0  0
Busy | 26.2.200917:55
Preco si tu recenziu neprecitate predtym, nez nieco o nej napisete ???
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 26.2.200918:26
Smím se zeptat, co jste vlastně četl, když jste v recenzi žádné porovnání snímačů nenašel??? Čtvrtá kapitola je srovnáním celá přeplněná, galerie snímků také není v recenzi pro smích. Příště se, prosím, lépe dívejte.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 26.2.200918:27
Ještě poznámka, recenze nemá jen jednu kapitolu, ale hned osm ;­-­) Mrkněte i na ty další. Pravděpodobně jste zůstal u té první a dál jste se nepodíval.
Odpovědět0  0
ajrton | 26.2.200920:54
hlboko sa ospravedlnujem, pred napisanim prispevku som si recenziu presiel aspon 3x, no iba 1.kapitolu, uslo mi ze to ma aj dalsie kapitoly ... :­-­)­))
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 26.2.200921:44
Omluva přijata, pěkný večer.
Odpovědět0  0
Busy | 24.2.200923:21
"Toto je snímek pořízený s objektivem připlácnutým přímo na LCD monitor. ... Konečně jsem dostal k testu fotoaparát, který to dokázal zachytit.­" ­- aj FZ28 dokaze spravit takuto peknu snimku s objektivom priplacnutym na monitor, zda sa ze ­(vdaka sw korekcii­) s ovela mensou sudkovou vadou.
Odpovědět0  0
Krutas57 (17) | 24.2.200920:10
Dobrý den, chci se jen optat, kde jste vzal ­(spíš kde Canon vzal­) informaci o 11,8mpx u SX1? Ikdyž je čip stejně vysoký ­(2736px­) a širší ­(3840px­), tak mi to vychází jen něco kolem 10,5 milionu px... Vím, že se další px můžou používat i na ostření a měření expozice, ale že by jich bylo přes megapixel? Ostatně nemá to nějaký vliv i na tolik zmiňovaný šum?
Jinak u A650 Canon uvádí 12,1mpx, přičemž fotky mají přesně 12mpx a snímač ­(fotka v RAWu­) má 12,2mpx, někdy z nich fakt šílím. :­)

V recenzi mi taky docela chybí ukázka širokoúhlých fotek z SX1, kde by mělo docházet ke změně ohniska, čili by to stálo za zkoušku. Docela by mě zajímalo, jak je na tom aberace a ostrost na stranách širokoúhlé fotky...

Jinak sem na tuhle recenzi čekal, model SX1 mě dost zaujal. Recenze je tradičně výborná, samozřejmně překlepy trochu jsou ­(místo SX1 máte SX10, možná i vícekrát; u SX10 máte video 620x240 atd.­), ale nejsme na serveru pro nechápavce ­/ o češtině. Popravdě SX1 mě trochu zklamal, nárůst šumu je nepříjemný a ta 1s v M je opravdu hloupý vtip, ikdyž by to měl ověřit někdo s finálním prodejním kouskem, nezdá se mi to. S příšerným EVF jsme se již smířil, na 2,5­" ­/ 173k bodů jsem zvyklý z A650, takže mi to je jedno. Manuální ostření stále na nic, optika no comment.
Na druhou stranu kombinace 1080p kamery a foťáku se mi zamlouvá, normální 1080p kamera stojí zhruba stejně a rozhdně nefotí takto ­"kvalitní­" fotky. Ano kamera má možná trochu lepší ostření, někdy 5.1 zvuk ­(to fakt potřebuju­) a líp se drží, ale zase široký ohnisko, mamutí zoom ­(+ 2x telekonvertor bez ztráty kvality­), lepší fotky... Nemáte v plánu sebrat kolegy z tvfreak­-u a zkusit přímý souboj mezi SX1 a nějakou normální 1080p kamerou s podobnou cenou? Asi nebudu sám, koho to zajímá a na netu jsem to nějak nenašel.

Jinak pořád se mi honí hlavou myšlenky ­"bože proč? co maj proti manuálnímu ostření?­" atd. Myslíte, že k mojemu stávajícímu Canonu A650IS je lepší přikoupit kameru a tahat to vše s sebou, nebo je SX1 oba bezpečně nahradí?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6657) | 24.2.200921:30
Kde vzal Canon 11,8 MPx, to opravdu nevím. Ale když to tak uvádí :­-­) S těmi širokoúhlými fotografiemi máte pravdu, tak jsem jednu do recenze přidal ­(Galerie ilustračních snímků, poslední snímek­). Pokud najdete více překlepů, dejte mi prosím vědět, ať je mohu opravit ­(ono SX1 a SX10 se děsně plete, nevím proč je nomohli rozlišit třeba SX1 a SX2 nebo nějak rozumněji­). Jinak díky za ocenění.
Odpovědět0  0
Hirogen (778) | 24.2.200922:02
Recenze pěkná, muselo to dát práci. Hlavně proto, že to jsou velmi podobné stroje.
Na obhajobu značení: Jako u zrcadlovek chtěl Canon, aby z označení bylo vidět, který model je ­"vyšší­" třída. Čím méně cifer v označení, tím vyšší model. Bohužel se do toho člověk snadno zamotá.
Odpovědět0  0
Hirogen (778) | 24.2.200922:14
A650 je poměrně zdařilý a mladý fotoaparát a asi bych jej řadou SX1­/10 nenahrazoval. Buď bych si ho nechal, nebo koupil zrcadlovku.
Odpovědět0  0
Krutas57 (17) | 24.2.200922:41
No mě jde spíš o to video v kombinaci s focením...
Právě proto mi SX1 padla do oka. Ikdyž jak tak koukám na testy ­(a zkušenosti­), tak A650 asi fotí o něco lépe... Jenže zase VGA video s nekvalitním zvukem, bez zoomu a bez kontinuálního ostření není nic moc. A 4fps bych taky asi využil. A s kamerou se toho zase moc nevyfotí...
Jinak fotím jen neprofesionálně ­(výlety, kroužky...­), takže mi zrcadlo přijde zbytečná investice. Přecejen kvalitní zrcadlovka s optikou je tak od 25k výš a low­-end typu Nikon D40 bych nekoupil. Nebo myslíte, že by kvalitní fotky z levnějšího zrcadla byly lepší než video?
Odpovědět0  0
Hirogen (778) | 25.2.200913:49
Sekvenční snímání u hodněmagapixelových kompaktů je problém. SX1 je na to dobrá. V dobách, co jsem měl S2IS, jsem to také využíval. Add video, ber tedy SX1, protože v nižším video můžeš natáčet vždy a až si koupíš nějaká čtyřjádrový procesor ­(je to přeci jen náročnější na zpracování­), tak jen přepneš. Ujišťuji tě, že to video je super a s přehledem šoupne FullHD kameru za 15000,­- do kapsy. Lidi, co si koupili SX1­/SX10 jsou s nima velmi spokojení.
Odpovědět0  0
Filcka (574) | 25.2.200913:17
HD Video je u Canonu HD jenom formátem, nikoli detaily... Videa jsou k shlednutí na U tube...
Odpovědět0  0
Hirogen (778) | 25.2.200913:45
No, tak větší blábol jsem už dlouho neslyšel. Evidentně si to nikdy neměl v ruce. Esková řada od Canonu je právě na video super. Počínaje od S1IS.
Odpovědět0  0
Filcka (574) | 25.2.200920:24
No s tou humpoláckou optikou to jsou opravdu super snímky a video bude určtitě ještě lepší :­)­)­) Stačí se podívat na tu fotku s kapkama deště. SUPER! Předražená hračka pro děti...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.