Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX130 IS: levný všeuměl

21.4.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dalším testu se podíváme na velmi levný ultrazoom Canon PowerShot SX130 IS, který vzhledem ke své ceně nabízí velmi slušné možnosti nastavení. Disponuje 12MPx snímačem a 12× optickým zoomem. Jak si povede?

Autofokus, ostření


Fotoaparát nabídne autofokus s možností docela slušné detekce tváří a středového ostření, u kterého lze volit velikost ostřícího bodu. Polohování ostřícího bodu bohužel není možné. Můžete si nechat zobrazit zvětšený náhled v místě zaostření. Nechybí průběžné doostřování, a to jak náhledu, tak i po namáčknutí spouště (doostřování na již zaostřený objekt). Oba režimy pracují docela rychle a jsou použitelné i za horšího světla.



Najdete zde normální i makro ostření, nicméně makro přináší kratší ostřící vzdálenosti pouze na ohniscích do cca 35 mm. Zde normální ostření začíná na 4 centimetrech (cca 0,6× virtuální zvětšení), makro může na půl centimetru, což se projeví na skvělém 1,2× přepočteném zvětšení. Problém je v tom, že v takovém případě si budete objektivem hodně stínit. Se zazoomováním ostřící vzdálenosti stoupají a zvětšení klesá. Od cca 80mm je potřeba ostřit z cca 1,2 metru, pak to na celý zbytek ohniskového rozsahu lehce klesne na cca 90 centimetrů. Na nejdelším ohnisku je tak telemakro k dispozici v klasickém i makro režimu s cca 0,3× přepočteným zvětšením, což není špatné.



Nicméně je nutné říci, že fotoaparát má v drtivé většině ohniskového rozsahu (cca 40 až 200 mm) minimální ostřící vzdálenosti poměrně dlouhé. Rychlost ostření sice příliš nenadchne, potěší však, že se za horšího světla moc nezhoršuje, takže v noci patří překvapivě k těm rychlejším. Úspěšnost ostření je spíše horší. Fotoaparát občas stávkuje, nicméně často je to dáno i tím, že ve středním rozsahu je nutno být hodně daleko od objektů a objektiv nezaostří, protože to jednoduše na tak "krátkou" vzdálenost neumí.


expoziční čas 1/15 s, clona F3,4, citlivost ISO 400, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení


Na nejširším ohnisku je makro opravdu velmi dobré. Můžete jít opravdu velmi blízko, na druhou stranu je zde však velká pravděpodobnost, že si budete stínit objektivem.


Nastavení expozice, automatika


Řada ultrazoomů Canon PowerShot SX se vždy chlubila slušnými možnostmi nastavení expozice a ani SX130 IS není výjimkou. Přestože fotoaparát stojí méně než 4000 Kč s DPH, není zde ND filtr, ale klasická poctivá irisová clona. Fotoaparát nabízí celoplošné měření (poměrové), celoplošné se zdůrazněným středem a bodové. Občas doporučuji lehce stáhnout expozici, protože SX130 IS má tendenci poněkud přepalovat.

Rozsah expozičních časů je od 1/2000 s do 1 sekundy v režimu P a Av (priorita clony), priorita času (Tv) a manuální režim pak nabízí slušných 15 sekund, což už postačí na solidní hrátky s dlouhými expozicemi, nicméně někteří výrobci nabízí ještě delší časy. Citlivosti mohou dosahovat ISO 80 až ISO 1600, automatika pak končí maximálně na ISO 800. Technologie i-Contrast citlivost až zdvojnásobuje (pokud je normální fotografie focena s ISO 80, s i-Contrastem může dosáhnout až ISO 160 a podobně). Přestože má fotoaparát optickou stabilizaci, přijde mi, že citlivost často zvyšuje už docela brzy.



Bohužel s novým objektivem přišlo i to, co jsme opravdu nechtěli. Horší světelnost, a to docela výrazně. Oproti skvělé SX120 IS počítejte téměř v celém rozsahu s 2/3 EV navíc, na širších ohniscích je to trochu méně. Jak je vidět, nyní už SX130 IS nijak nevybočuje z řady ostatních kapesních ultrazoomů, což je škoda. Maximální hodnota clony je v celém rozsahu F8, jde totiž o clonu irisovou. Fotoaparát má tendenci držet clonu spíše na nižších hodnotách, takže příliš neočekávejte, že by se cloněním snažil zlepšit kresbu. Ono by to stejně moc nešlo, protože při dané pixelové hustotě se difrakce objevuje už velmi brzy někde kolem clony F5.


Videosekvence


Oproti staršímu modelu SX120 IS Canon výrazně zapracoval na videosekvencích a zde skutečně najdeme znatelný pokrok vpřed. Ze zastaralého VGA rozlišení jsme se konečně dostali na HD video s rozlišením 1280×720 pixelů. Kvalita obrazu je přiměřená.



Potěší, že je k dispozici účinná optická stabilizace, konečně i optický zoom a dosti slušné průběžné ostření. Vzhledem k nízké ceně přístroje překvapí dokonce stereo zvuk. Canon si zde opravdu dal záležet a na natáčení videa má nový model SX130 IS dobré předpoklady. Chybí jen speciální tlačítko pro jejich nahrávání (je nutno navolit otočné kolečko do pozice videosekvencí a zmáčknout spoušť). Videosekvence jsou ukládány ve formátu MOV a zabírají na kartě skutečně hodně místa. Nějaký úspornější kodek by neškodil.
  • 1280×720 / 30 fps - cca 3000 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 1400 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 500 kB/s

Kvalitu videa můžete sami posoudit na přiložené 35sekundové videosekvenci (104 MB).


Stabilizace


K dispozici dostanete i optickou stabilizaci, u níž Canon udává účinek 3 EV. To je hodnota průměrná. V testu jsem snímal s časem 1/10 sekundy na vzdálenost 2 metry s ohniskem 140 milimetrů.


bez stabilizace



trvalá stabilizace



stabilizace pouze při focení



stabilizace v jednom směru (panorámování)



se stativem


Účinek stabilizace rozhodně není malý. Lépe se projevuje stabilizace pouze při focení, trvalá je na tom trochu hůře. Stabilizace v jednom směru mi naopak přišla téměř bez účinku. Stativ je nicméně nepřekonatelný, ostrost je lepší než se stabilizací.


Fotografování portrétů


Fotografování portrétů je usnadněno slušnou detekcí tváří i solidním rozsahem ohnisek. Do stísněných prostor je 28mm ohnisko docela dobré, horší je to se světelností F3,4. Fotoaparát dále nabízí velmi dlouhá ohniska, bohužel průměrná světelnost vám nedovolí nějak výrazněji rozmazávat pozadí.


expoziční čas 1/1000 s, clona F5, citlivost ISO 160, ohnisko 176 mm, klikněte pro zvětšení


I přes citlivost ISO 160 mě opravdu velmi příjemně překvapila úroveň detailů, vlasy se patlají jen minimálně a kresbu hodnotím na kompakt jako nadprůměrnou.


expoziční čas 1/800 s, clona F5, citlivost ISO 125, ohnisko 176 mm, klikněte pro zvětšení


S bleskem je snímek mnohem lépe prosvětlený. Pozadí se příjemně rozmazává, což je ale dáno jeho obrovskou vzdáleností.


Výdrž baterie


K napájení fotoaparátu budete potřebovat dvojici AA baterií, výrobce uvádí výdrž na 370 snímků. Protože mi moje kvalitní Varty díky dlouhodobé nečinnosti poněkud zlenivěly, koupil jsem novou kvalitní nabíječku s režimem vybíjení i mnohými oceňované baterie Sanyo Eneloop 2000 mAh, které mají velmi nízké samovybíjení. Měly by tedy být vhodné i pro fotoaparáty, se kterými se moc často nepracuje a třeba měsíc i dva leží někde ve skříni.

Na přednabité články Sanyo Eneloop jsem hned po jejich koupi bez jakéhokoli vybití a nabití pořídil 415 snímků a věřím, že při příštím nabití by fotoaparát zvládl ještě více. Výdrž je tedy velmi slušná, zejména pokud vypnete nejrůznější průběžné ostřící režimy (ty však znatelně zlepšují rychlost ostření, takže zde máte dilema mezi rychlejším focením a menší výdrží).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.