Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX130 IS: levný všeuměl

21.4.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dalším testu se podíváme na velmi levný ultrazoom Canon PowerShot SX130 IS, který vzhledem ke své ceně nabízí velmi slušné možnosti nastavení. Disponuje 12MPx snímačem a 12× optickým zoomem. Jak si povede?

Digitální šum


Pokud se bojíte vyššího šumu proti předchůdci, zůstaňte klidní. Rozlišení se zvýšilo, ale také narostl rozměr čipu, hustota pixelů je tedy v podstatě totožná. Máme zde tedy malý 1/2,3" CCD čip, jehož rozlišení je 12 megapixelů. Canon tak u tohoto modelu nezešílel jako jiní výrobci a nabízí sice vysokou, ale proti mnohé konkurenci přeci jen rozumnou pixelovou hustotu 43 MPx/cm2. Šum tak pravděpodobně nebude nízký, ale může na tom být o trochu lépe než mnoho jiných kompaktů. Podívejme se, jaká je skutečnost.


ISO 80


Při nejnižší citlivosti ISO 80 fotoaparát ukazuje, že je schopen vytvořit i pěkné, detailní a nezašuměné snímky.


ISO 100


Ani citlivost ISO 100 na tom není vůbec špatně.


ISO 200


ISO 200 lehce zahlazuje méně výrazné detaily. Výsledek je nicméně stále nadprůměrný.


ISO 400


Od citlivosti ISO 400 je odšumování více patrné. Kresba se začíná v některých místech ztrácet, střední a silné detaily nicméně zůstávají nedotčeny, což je dobře.


ISO 800


Navýšení na ISO 800 překrývá obraz jakýmsi světlým závojem, ostrost detailů je stále poměrně dobrá.


ISO 1600


Nejvyšší citlivost ISO 1600 závoj ještě více zesiluje. Silnější jsou i ustřelené pixely.


ISO 2500


V nočním režimu se dvěma megapixely jsem dosáhl citlivosti ISO 2500. Při mnohem menším počtu pixelů je zde pochopitelně mnohem méně detailů, obraz nicméně vypadá akceptovatelně. Dále se podíváme na snímky plyšového zajíce, konkrétně na detail vousů při umělém osvětlení.


ISO 80



ISO 100

ISO 200



ISO 400

ISO 800



ISO 1600

ISO 2000 (Nízká hladina osvětlení)
 

Nižší citlivosti ISO 80 a ISO 100 jsou relativně čisté, odšumování se ale na některých detailech negativně projevuje. ISO 200 zvyšuje patlání, silné je pak od ISO 400. Vyšší citlivosti jsou už silně rozmyté a bez detailů.


Protisvětlo


Nyní se budeme věnovat čipu i objektivu zároveň, otestujeme totiž snímání v protisvětle.


expoziční čas 1/1250 s, clona F5,6, citlivost ISO 160, ohnisko 33 mm, klikněte pro zvětšení


Slunce vytváří silný přepal, technologie i-Contrast prosvětlila krajinu a stáhla jasy v obloze (na její účinek se blíže podíváme u dalších snímků v této kapitole). Kresba krajiny je velmi slabá a připomíná mi nepříjemné patlání levných kompaktů konkurenční značky Nikon. Oba soupeři si mohou podat ruce. Na tomto snímku jsem ale chtěl ukázat odlesky, které naštěstí objektiv vytváří jen zřídka.


expoziční čas 1/400 s, clona F3,4, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení


Tento snímek je focen bez technologie i-Contrast. Trochu mě překvapuje, že fotoaparát vůbec neclonil a fotil s plně otevřenou clonou F3,4. Aspoň menší přiclonění by mohlo lehce srazit chromatickou aberaci, která je poměrně silná. Na druhou stranu potěší, že ostrost obrazu je dobrá až do rohů. Míra detailů je na kompakt lehce nadprůměrná.


expoziční čas 1/800 s, clona F3,4, citlivost ISO 160, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení


U druhého snímku jsem již použil technologii i-Contrast, která zvýší citlivost až na dvojnásobek, stáhne jasy v obloze a prosvětlí krajinu. Jasy snímku jsou skutečně výrazně lépe vyvážené. Chromatická aberace zůstala a krajina se začala podstatně více patlat a ztrácet kresbu.


expoziční čas 1/1250 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení


V silném protisvětle lze očekávat velmi silný přepal, na což jsou Canony zpravidla hodně háklivé. V rozích je patrná chromatická aberace, naopak pochválit musím nadprůměrnou úroveň detailů, které sice nejsou brilantně ostré, ale s ohledem na to, jaké patlanice produkují dnešní kompakty, je to dobrý výsledek.


expoziční čas 1/1250 s, clona F5,6, citlivost ISO 160, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení


Technologie i-Contrast dokáže s jasy doslova zázraky, snímek vypadá mnohem lépe. Stinnou stránkou je však silné odšumování prosvětlených oblastí, které jsou značně neostré. Chromatická aberace je opět problémem.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.