Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Canon PowerShot SX210 IS: s překvapivou zbraní

1.6.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na další malý kapesní ultrazoom. Je jím Canon PowerShot SX210 IS, který nabízí 14MPx CCD snímač a velmi zajímavý objektiv se 14× optickým zoomem. Překvapí i malými rozměry a širokoúhlým LCD displejem, nechybí ani HD videosekvence.
Test fotoaparátu Canon PowerShot SX210 IS je hotov. Z něj vyplynulo několik zajímavých zkušeností a lze říci, že oproti svému předchůdci je fotoaparát přeci jen o trochu lepší. Někoho může potěšit zajímavý design, který je stylový a dost líbivý. Objektiv nabízí ve své třídě nadprůměrný 14× optický zoom a pokud nepočítáme výraznější chromatickou aberaci na širokých nebo naopak na nejdelších ohniscích, pak nabídne i docela dobré optické vlastnosti. Odlesky patří k slabším, ostrost je nadprůměrná, většinou i v rozích. Světelnost není sice dobrá, ale svým průběhem patří k lehkému nadprůměru ve své třídě, vinětace je patrná jen na nejdelších ohniscích.

Jestli je na fotoaparátu něco hodně zajímavého, tak je to poměrně dobrá ovladatelnost, přestože jsem našel pět (resp. šest) nepříjemných ergonomických chyb. Problém první, vyskakovací blesk. Věc, kvůli které si mnoho lidí předchůdce nekoupilo, nebo jej dokonce vracelo, nejenže nebyla opravena ve firmwaru, ale dokonce si našla cestu i sem. Nepochopitelné. Naštěstí jej lze zaklapnout. Problém druhý, velmi tuhá páčka zoomu. Ta vyžaduje opravdu velmi silný stisk, aby fotoaparát začal rychle zoomovat. Problém třetí, velmi tuhé ovládací kolečko. Dokud máte suché prsty, není problém, ale už s lehce vlhkými prsty je téměř nemožné jím otočit.

Problém čtvrtý, čtyřsměrné tlačítko nemá natisknuté ikonky. Je nutno si zapamatovat, kde je makro, kde je samospoušť a lovit to po paměti. Problém pátý, rychlé menu. Canony měly vždy tak geniální menu, že lepší by bylo snad jen ovládání myšlenkami. Tak proč se musí měnit jeho struktura? Inovace za každou cenu, to mi nepřijde jako dobrý nápad. Poslední věc, která se mi trochu nelíbila, byl širokoúhlý LCD displej. Má sice krásný obraz a vynikající pozorovací úhly, ale díky poměru stran 16:9 je pro fotografie (v poměru 4:3) věnováno velmi málo místa. Konkrétně necelých 2,5" a 170.000 bodů. Pro videosekvence je ale displej opravdu výtečný, jenže SX210 IS je fotoaparát a ne videokamera.



Znovu ale připomínám, že i přes tyto chyby se fotoaparát ovládá překvapivě dobře. Jak to Canon dokázal, to skutečně netuším. Ostření je průměrné, makro spíše slabší, rychlost na širokém ohnisku je dobrá, na delších je ale fotoaparát pomalý. Celková rychlost přístroje je i přes procesor DIGIC 4 spíše jen průměrná, zejména sekvenční snímání je jedno z nejpomalejších, které můžete nalézt. Naopak potěší možnosti nastavení expozice, které jsou díky prioritním i manuálnímu režimu velmi bohaté, cloní se irisovou clonu a nastavování expozice automatikou je rovněž dobré. Tradičně pro Canon má fotoaparát tendenci přepalovat světla.

Videosekvence jsou dostatečně kvalitní s dobrým ostřením a nadprůměrnou stabilizací. Nevýhodou je jejich obrovský datový objem (3 MB/s). Stabilizace je nadprůměrně účinná i při pořizování fotografií. Výdrž na baterie je průměrná. Překvapivě dobře zde funguje i-Contrast na vyrovnání stínů a zabránění přepalů. Kresba ve stinných částech je sice slabší, ale u starších Canonů to bylo mnohem horší. Takže je znát pokrok kupředu. Velký problém je stínění blesku objektivem na nejširším ohnisku. V pravém spodním rohu je pak nepěkný stín.

Čím však fotoaparát potěší a čím si získal mé sympatie, je kvalita snímků na nižších citlivostech. Dnes jsme si zvykli na silné odšumování a obzvlášť u kompaktů s vysokým rozlišením. Canon PowerShot SX210 IS totiž do citlivosti ISO 200 odšumuje opravdu málo (resp. přiměřeným způsobem), a tak jsou snímky až překvapivě detailní, rozlišení 14 megapixelů nepřichází vniveč. Fotoaparát má snímky mnohonásobně detailnější než spousta konkurence, což je jeho překvapivá a nečekaná zbraň. Od citlivosti ISO 800 jsou ale snímky neostré a silně zašuměné.

Oproti předchůdci tak nový PowerShot SX210 IS vykročil lepší cestou. Zahodil silné odšumování na nižších citlivostech a za cenu vyššího šumu zachovává až překvapivě mnoho detailů, což lze jednoznačně pochválit. To je krok dnes nevídaný a zaslouží si ocenit. Neduhy v ergonomii, stínění blesku a silná aberace objektivu fotoaparát ale bohužel dost sráží, v interiérech je jeho použitelnost značně diskutabilní.

Chcete-li detailní snímky (alespoň ve dne) a bohaté nastavení, měl by PowerShot SX210 IS být určitě mezi kandidáty ke koupi. Doporučuji si však obstarat i software pro odstraňování chromatické aberace, chcete-li z fotoaparátu vytřískat opravdu všechno. Poté budete mít jedny z nejlepších (minimálně alespoň nejdetailnějších) snímků ve své třídě.


Dobré detaily do ISO 200
Patrná chromatická aberace
Některé vlastnosti objektivu (zoom, ostrost,...)
Nepoužitelný blesk na širokých ohniscích
Slušné HD videosekvence
Spousta ergonomických nedostatků
Nadprůměrná optická stabilizace
Pomalejší výkony
Účinný i-Contrast
Slabší makro
Zajímavý design
Snadno vznikající přepaly ve světlech
Bohaté možnosti nastavení
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 8 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Canon PowerShot SX210 IS děkujeme Canonu.

Fotoaparát Canon PowerShot S90 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.